11 причин, чому виноград корисний вашому здоров'ю

7965
24 серпня 2018

Починається сезон винограду, тож саме час поговорити про його властивості.

Видання Healthline зібрало 12 науково доведених причин, чому нам варто їсти цей соковитий фрукт.

 Фото:   -Baks-/Depositphotos

1. НАПОВНЕНИЙ ПОЖИВНИМИ РЕЧОВИНАМИ, ОСОБЛИВО ВІТАМІНАМИ C І K

Виноград багатий на ряд важливих поживних речовин.

Одна чашка (151 г) червоного або зеленого винограду містить:

  • 104 калорії
  • 1,1 г білків
  • 0,2 г жирів
  • 1,4 г харчових волокон
  • 27,3 г вуглеводів
  • 27% денної норми вітаміну С
  • 28% денної норми вітаміну К
  • 7% денної норми вітаміну тіаніну
  • 6% денної норми вітаміну В2
  • 6% денної норми вітаміну В6
  • 8% денної норми калію
  • 10% денної норми міді
  • 5% денної норми марганцю

Одна чашка винограду (151 г) має більше чверті денної норми вітаміну К – жиророзчинного вітаміну, важливого для здоров’я кісток та згортання крові.

Виноград є хорошим джерелом вітаміну С – важливої поживної речовини і міцного антиоксиданту, необхідного для здоров’я сполучної тканини.

 Фото:_chupacabra/Depositphotos

2. БАГАТИЙ НА АНТИОКСИДАНТИ ВИНОГРАД МОЖЕ ПОПЕРЕДЖУВАТИ ХРОНІЧНІ ХВОРОБИ

Антиоксиданти допомагають відновлювати ваші клітини, які пошкодили вільні радикали – шкідливі молекули, що спричиняють окислювальний стрес.

У людини окислювальний стрес є причиною або важливою складовою багатьох серйозних захворювань, таких як атеросклероз і хвороба Альцгеймера, та може відповідати за прискорене старіння.

Окислювальний стрес пов’язаний з рядом серйозних негуг, включаючи діабет, рак та хворобу серця.

Виноград багатий на ряд потужних антиоксидантних компонентів. У цьому фрукті виявили понад 1600 корисних рослинних сполук.

Найбільша концентрація антиоксидантів – у шкірці та зернятках.

У червоному винограді більше антиоксидантів завдяки антоціанінам, що дають йому колір.

Антиоксиданти у винограді залишаються навіть після бродіння, тому червоне вино теж багате на ці компоненти.

Антиоксидант у винограді – ресвератрол – захищає від хвороби серця, знижує рівень цукру в крові та захищає від розвитку раку. Такими є результати ряду досліджень.

Виноград також містить вітаміни C, бета-каротин, кверцетин, лютеїн, лікопен та еллагінова кислота – вони теж є потужними антиоксидантами.

 Фото:   belchonock/Depositphotos

3. ВИНОГРАД МОЖЕ ЗАХИСТИТИ ВІД ДЕЯКИХ ТИПІВ РАКУ

У винограді – багато корисних рослинних сполук, які можуть захистити від деяких видів раку, зменшуючи запалення, діючи як антиоксидант та блокуючи ріст та поширення ракових клітин в тілі.

Унікальна комбінація рослинних сполук у винограді може відповідати за антиракові властивості.

Екстракти винограду блокують ріст та поширення клітин раку товстої кишки людини, показують лабораторні дослідження.

Дослідження також показали, що екстракти винограду блокують ріст та поширення клітини раку грудей. Такими є результати, проведені в лабораторії та на мишах.

Доведено, що харчування з високим вмістом антиоксидантів в їжі (на кшталт винограду) пов’язане з нижчим ризиком раку.

4. ВИНОГРАД КОРИСНИЙ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я СЕРЦЯ

Він допомагає знизити кров’яний тиск.

В одній чашці винограду (151 г) – 288 мг калію, 6% денної норми. Калій потрібен для підтримки здорового рівня тиску в крові.

 Фото: vipavlenkoff/Depositphotos

Низький вміст калію пов’язаний зі збільшеним ризиком високого кров’яного тиску, хвороби серця та інсульту.

Дослідження, проведене на 12 267 дорослих показало, що люди, що споживали більше калію, мали нижчі шанси померти від серцевої хвороби, ніж ті, хто вживали його менше.

Виноград може захистити від підвищення рівня холестерину, знижуючи його поглинання.

У дослідженні 69 людей з високим рівнем холестерину їли щодня по 3 чашки (500г) червоного винограду впродовж 8 тижнів.

Результати – у них знизився загальний рівень "поганого" холестерину. Білий виноград такого ефекту не мав.

5. МОЖЕ ЗНИЗИТИ РІВЕНЬ ЦУКРУ В КРОВІ ТА ЗАХИСТИТИ ВІД ДІАБЕТУ

У чашці винограду (151 г) – 23 грами цукру. У людей з діабетом – низький глікемічний індекс (53), показник, який відображає, з якою швидкістю той чи інший продукт розщеплюється в організмі і перетворюється на глюкозу — головне джерело енергії.

Виноград може навіть знижувати рівень цукру в крові.

 Фото:   gpagomenos/Depositphotos

16-тижневий експеримент за участі 38 чоловіків показав: ті, що вживали 20 г екстракту винограду щодня, знижували рівень цукру в крові порівняно з контрольною групою.

Ресвератрол у винограді збільшує чутливість до інсуліну, що може покращити здатність тіла використовувати глюкозу – тобто знижувати рівень цукру в крові.

Ресвератрол збільшує кількість глюкозних рецепторів на мембранах клітин, що також може мати корисний ефект та рівень цукру в крові.

Контроль за цим показником з часом стає важливим фактором у зниженні ризику діабету.

6. ВИНОГРАД КОРИСНИЙ ДЛЯ ОЧЕЙ

У дослідженні мишей годували дієтою з вмістом винограду. Результати: у них було менше ознак пошкодження сітківки та краща її роботу порівняно з мишами, які не їли фрукт.

 Фото:   Maximkostenko/Depositphotos

Лабораторне дослідження показало, що ресвератрол захищає клітини сітківки людини від ультрафіолетового світла. Це може знизити можливість розвитку вікової макулярної дегенерації, поширеної хвороби ока.

Ресвератрол може захистити від глаукоми, катаракти та діабетичної хвороби очей.

У винограді є лютеїн та зеаксантин – ряд досліджень показали, що ці компоненти захищають очі від пошкодження блакитним світлом (наші гаджети, наприклад).

7. МОЖЕ ПОКРАЩУВАТИ ПАМ’ЯТЬ, УВАГУ ТА НАСТРІЙ

У 12-тижневому дослідженні взяли участь 111 здорових дорослих. Результати показали, що 250 мг виноградної добавки на день суттєво покращили результати когнітивних тестів, які вимірювали увагу, пам’ять та мову.

Інше дослідження здорової молоді показало, що 230 мл виноградного соку покращує швидкість вмінь, пов’язаних з пам’яттю та настроєм після випивання.

Дослідження на щурах показали, що ресвератрол покращує навчання, пам’ять та настрій, якщо його вживати впродовж 4 тижнів.

 Фото: SergeyNivens/Depositphotos

8. У ВИНОГРАДІ – РЯД ПОЖИВНИХ РЕЧОВИН ДЛЯ ЗДОРОВ’Я КІСТОК

Виноград містить багато мінералів, потрібних для здоров’я кісток: кальцій, магній, калій, фосфор, марганець та вітамін К.

9. ВИНОГРАД МОЖЕ ЗАХИСТИТИ ВІД ВІРУСНИХ, БАКТЕРІАЛЬНА ТА ДРІЖДЖОВИХ ІНФЕКЦІЙ

Цілий ряд компонентів у винограді захищає і бореться проти бактеріальних та вірусних інфекцій.

Виноград є чудовим джерелом вітаміну С, який добре впливає на нашу імунну систему. Шкірна винограду захищає від вірусу грипу, так показали лабораторні дослідження.

Лабораторні тести стверджують, що компоненти у винограді зупиняють поширення вірусу герпесу, вітрянки та дріжджових інфекцій.

10. МОЖЕ СПОВІЛЬНИТИ СТАРІННЯ ТА СПРИЯЄ ДОВГОЛІТТЮ

Ресвератрол у винограді подовжує життя у ряду видів тварин. Він стимулює сиртуїни, які пов’язані з довголіттям.

 Фото:   rsedlacek/Depositphotos

Ресвератрол активує ген SirT1. Цей же ген активують низькокалорійні дієти, пов’язані з довшою тривалістю життя, показують дослідження на тваринах.

Ресвератрол впливає на ряд інших генів, пов’язаних зі старінням та довголіттям.

11. ВИНОГРАД МОЖЕ ПОПЕРЕДИТИ ХРОНІЧНІ ХВОРОБИ, ЗНИЖУЮЧИ ЗАПАЛЕННЯ

Хронічні запалення відіграють ключову роль у розвитку хронічних хвороб на кшталт раку, хвороби серця, діабету, артриту та автоімунних хвороб.

Ресвератрол пов’язаний з потужними антизапальними властивостями.

Дослідження за участі 24 чоловіків з метаболічним синдромом – фактором ризику серцевої хвороби – показало: 252 г (півтори чашки) свіжого винограду збільшують кількість антизапальних властивостей в крові.

Такий же результат показало інше дослідження за участі 75 людей з хворобою серця.

powered by lun.ua