Як зменшити ризики появи діабету: 3 поради Супрун

2980
12 вересня 2018

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, захворюваність на діабет другого типу у світі постійно зростає.

Окрім генетичних факторів, така тенденція пов'язана і з стилем життя, зокрема, з малорухлівістю, незбалансованим харчуванням та наявністю надмірної ваги.

Про це на своїй сторінці у Facebook пише очільниця міністерства охорони здоров'я Уляна Супрун.

За її словами, результати тривалих досліджень вказують, що здоровий спосіб життя може допомогти попередити розвиток діабету і навіть сповільнити прогресування хвороби. Досягти цього можна саме завдяки зміні раціону харчування та достатньому рівню фізичної активності.

В одному з досліджень взяли участь люди, які знаходились в зоні ризику появи діабету.

Учасників поділили на 3 групи: одна з них мала дотримуватися певних змін раціону харчування та способу життя (зменшити вагу на 7% та бути активними щонайменш 150 хвилин на тиждень), друга група приймала призначені ліки (метформін), третя, контрольна група, приймала плацебо.

Люди, які зважились на інтенсивну зміну стилю життя, через 3 роки зменшили ризики появи діабету на 58%.

Навіть через 10 років після участі в дослідженні у цих людей спостерігався на 34% нижчі ризики.

Водночас, у представників групи, які протягом 3 років приймали призначені ліки, ризик розвитку діабету знизився на 31%, а через 10 років – на 18%.

Зважаючи на це, Супрун дала кілька порад, як змінити свій раціон, щоб зменшити ризики появи діабету:

1

Їжте бобові культури

До бобових відноситься сочевиця, боби, нут, горох.

Вони містять багато клітковини та корисного для здоров’я рослинного білка.

2

Вживайте більше клітковини

Збільшуйте споживання клітковини – овочів та фруктів. Фрукти та овочі, що не містять крохмалю, повинні складати щонайменше половину щоденного раціону.

Люди, які їдять багато продуктів з високим вмістом клітковини, як правило, з'їдають менше калорій, не набирають надмірної ваги, а отже мають менший ризик розвитку діабету.

3

Їжте цільнозернові продукти

Зменшуйте споживання або взагалі відмовтесь від добавок цукру та попередньо оброблених продуктів харчування, включно з обробленими зерновими продуктами (борошно, білий рис).

Краще – замініть на цільнозернові.

Усі фото Depositphotos 

powered by lun.ua