Кишкові бактерії здатні виробляти електроенергію – вчені

— 13 вересня 2018, 15:01

Деякі кишкові бактерії у певних умовах навколишнього середовища, наприклад, за браку кисню, починають виробляти енергію.

Фото ggw1962 / Depositphotos

Це з'ясували вчені з Університету Каліфорнії, пише The Independent.

Раніше вважалося, що "електродні" бактерії живуть лише у суровому середовищі, багатому на мінеральні речовини, зокрема, у кислотних шахтах або на дні озер.

Та насправді, якщо лістерії, що забруднюють харчові продукти та викликають лістеріоз, помістити в колбу зі вставленими електродами, вони починають виробляти струм.

[L]Крім того, такі ж функції вчені зафіксували і в клостридіях, що викликають гангрену, та лікарняних штамах. За певних умов вони починають іскритися.

Також ці властивості характерні і деяким видам корисних бактерій, таких як лактобацили, що містяться у пробіотичних напоях, йогуртах та сирах.

"Це може нам багато розповісти про те, як ці бактерії заражають нас або допомагають нам мати здоровий кишківни", – зазначає мікробіолог та один із авторів дослідження Ден Портной.

Він переконаний, що вироблення бактеріями електроенергії – частина обміну речовин.

Наразі вчені вивчають способи експлуатації цієї енергії на установках для очищення відходів або для роботи малої електроніки.

Реклама:

Головне сьогодні