Чому вчені досліджують собак, щоб зрозуміти, як старіють люди

— 24 вересня 2018, 13:20

Генетичні відмінності між багатьма тваринами та людьми досить малі, тому дослідники часто використовують "братів наших менших" у лабораторних умовах.

Найчастіше це були миші. Однак тепер тенденції в науці змінилися. Все більше досліджень, особливо тих, які пов'язані зі старінням, проводять на собаках, пише medium.com.

Причина цього в тому, що миші живуть приблизно два роки, тому вікові хвороби важко відстежити.

Вчені збираються накопичувати інформацію про старіння собак у віці від 10 до 12 років. Таким чином вони зможуть отримати дані, які потребують понад 70 людських років.

Вчені збираються накопичувати інформацію про старіння собак у віці від 10 до 12 років.
Фото ivonnewierink/Depositphotos

Уже зараз на собаках успішно проводять операції з трансплантації кісткового мозку, при таких видах раку як лейкемія та лімфома.

Згідно зі статтею 2007 року в журналі "Ветеринарна і порівняльна онкологія", собаки замінили мишей через їх "народженість на свободі, великий розмір тіла, довший термін життя, широку генетичну різноманітність та добре змішаний генофонд". Собаки є єдиним іншим ссавцем, який має таку особливу комбінацію функцій.

"У собак є великий потенціал для інформування про здоров'я людини, який просто недоступний багатьом іншим видам, з якими ми працюємо, – пояснює Кейт Крієві, ветеринар і головний ветеринарний працівник проекту "Старіння собак".

Вони стикаються з багатьма захворюваннями, які ідентичні хворобам у людей. Можна навчитися боротися з цією хворобою у собаки, а потім експортувати цю терапію людям".

[L]Згаданий проект "Старіння собак" багато років досліджує вплив рапаміцина на організм цих савців. Цей препарат, зокрема, необхідно приймати після трансплантації, щоб прижилися тканини.

Також хороший подібний приклад досліджень відбувається у Центрі раку у Flint Animal University в штаті Колорадо. Там ветеринари працюють разом з онкологами, що лікують людей.

Ветеринар і директор Центру раку Родні Пейдж перераховує, що у собак бувають рак шкіри, рак молочної залози та лімфома, які імітують ракові захворювання, що розвиваються у людей.

"Рак у собак іноді такий складний під мікроскопом, як і людський", – пояснює він.

Світ досліджень стосовно старіння людини ще зовсім новий, і вчені можуть проводити дослідження лише періодами.

Тоді як, наприклад, за життя одного пуделя, проект "Старіння собак" охоплює всю картину: раннє життя собаки та його середовище, захворювання, які мала ця собака, а також можливі причини, і чи препарати мали якийсь вплив на загальне здоров'я собаки.

"Якщо ми будемо успішними, то люди бажатимуть продовжити життя своїх собак, – каже Мет Кайберлін, доктор філософії, професор з патології у Вашингтонському університеті та співдиректор проекту "Старіння собак". – І якщо це збудеться, то ми зможемо вплинути на науку про старіння... Переконати людей, що сповільнення старіння насправді є можливим".

Реклама:

Головне сьогодні