Пощади живота свого: приймаємо ліки проти болю в череві правильно

УП.Життя продовжує серію матеріалів про те, як різні групи ліків впливають на наш організм.

Розпочинали ми з пігулок від головного болю, тепер зосередимося на болі в животі.

[L]Типів цього болю дуже багато.

Його можуть спричинити такі причини як стрес, алергія, непереносимість їжі, закреп, менструація або кислотний рефлюкс.

Але серйозних причин та навіть таких, що загрожують життю, ще більше, починаючи від запалення апендиксу і закінчуючи позаматковою вагітністю та навіть проблемами з серцем.

Найбільш розповсюджені скарги – це печія, здуття живота, біль в районі шлунку, закрепи та кишкові інфекції.

ЧИ БЕЗПЕЧНО ЗНІМАТИ БІЛЬ В ЖИВОТІ?

Ви, напевно чули, що біль в животі не варто знімати знеболювальними, адже це може ускладнити діагностику.

Як стверджує дитячий хірург, кандидат медичних наук, Дмитро Самофалов – це не більше, аніж міф.

"Це досить розповсюджена думка, але ні мій досвід, ні доказова медицина її не підтверджують.

Ібупрофен взагалі не впливає на діагностику, парацетамол та аспірин можуть можуть приховати симптоми, але для досвідченого хірурга – це не становитиме проблеми.

В моїй практиці був усього лише один випадок, коли ін’єкція анальгіну з дротаверином ускладнила діагностику на декілька годин", – каже лікар.

Як зазначає інформаційний медичний ресурс Medscape: Якщо причина гострого болю в животі не визначена, в пріоритеті – встановлення діагнозу.

Але також слід розпочинати симптоматичне лікування болю. Якщо пацієнт комфортно себе почуває, він буде ефективніше співпрацювати під час діагностики.

"Не варто чекати подіють знеболювальні чи ні. При сильному болі в животі звертайтесь до лікаря якомого швидше", – додає Дмитро Самофалов.

Дмитро Самофалов, дитячий хірург, кандидат медичних наук

А ЯКЩО Я ЗНАЮ, ЩО НЕ ТАК З МОЇМ ЖИВОТОМ?

Звичайно, деякі стани є знайомими.

Наприклад, печія. З печією допомагають впоратись така група препаратів як антациди. Їх дія полягає в нейтралізації шлункової кислоти, яка й спричинює печію.

Важливо розуміти, що дія цих ліків лише симптоматична, вони не лікують причину болю і довге використання – небажане.

Склад ліків може різнитись в залежності від виробника. Як правило, антацидні препарати містять такі базові інгредієнти: карбонат кальцію, гідроксид алюмінію, гідроксид магнію та бікарбонат натрію.

Це найбільш давній метод лікування: століттями тому люди їли крейду аби позбавитись печії.

Від інгредієнтів залежать і побічні побічні ефекти: магнезія в складі препарату може викликати діарею, кальцій та алюміній – закрепи.

Велика кількість алюмінію в антацидах наражає вас на ризик остеопорозу.

А деякі бренди з вмістом кальцію можуть стати причиною каменів в нирках. Саме тому навіть перед лікуванням банальної печії вкрай бажана консультація лікаря: вже наявні хронічні хвороби або спеціальна дієта можуть впливати на вибір бренду.

Якщо болі в животі вас непокоять часто й антациди не допомагають, необхідно терміново звернутись до лікаря. Ці препарати не лікують серйозні проблеми.

А ЯК ЩОДО ЗДУТТЯ?

Mayo Clinic рекомендує лікувати здуття живота корекцією раціону та способу життя.

Багато препаратів мають низьку ефективність і часто підхід до проблеми має бути індивідуальний.

Американська академія сімейної медицини стверджує, що сіметикони та активоване вугілля показали низьку ефективність в лікуванні вздуття живота, хоча, Національна служба здоров’я Великобританії припускає, що іноді вони можуть статись в пригоді.

Лікувати здуття живота краще корекцією раціону та способу життя. Фото catalin205/Depositphotos

Гастроентеролог Наталія Динник додає, що якщо здуття живота непокоїть часто, корекція раціону не допомагає, а також є й інші неприємні симптоми, наприклад, діарея, закрепи, блювання, нудота варто обстежитись на екзокринну недостатність підшлункової залози, недостатню функцію щитоподібної залози та виключити наявність гельмінтів.

Національна служба здоров’я Великобританії зазначає, що постійне здуття живота та відчуття переповненості є одним з ключових симптомів раку яєчників.

"Я ЩОСЬ НЕ ТЕ З’ЇВ. ДАЙТЕ МЕНІ ВУГІЛЛЯ АБО СМЕКТУ"

Активоване вугілля та смектити залишаються чи не найбільш розповсюдженими ліками при гострих кишкових інфекціях, особливо у дітей.

Але 25 квітня 2018 року Кохрейнівська спільнота виклала на своєму сайті систематичний огляд 18 досліджень, в яких загалом взяли участь 2612 дітей.

Дослідники дійшли наступних висновків щодо смектитів:

  • вони можуть зменшити тривалість діареї на один день (згідно з дослідженнями з низьким рівнем доказовості);
  • вони підвищують ймовірність одужання протягом 3-х днів (згідно з дослідженнями з низьким рівнем доказовості);
  • вони зменшують об’єм дефекацій (згідно з дослідженнями з низьким рівнем доказовості).

За словами дитячого лікаря-інфекціоніста Євгенія Щербини, з цього можна зробити наступний висновок: "Смектити не є ефективними проти діареї.

Найголовнішим в лікуванні гострих кишкових інфекцій є і залишається рясне пиття та застосування оральних регідратаційних засобів".

Євгеній Щербина, дитячий лікар-інфекціоніст

Американська академія педіатрії стверджує, що віруси, зокрема ротавірус є найбільш частими причинами блювання та діареї у дітей.

"Але не варто забувати, – зауважує Євгеній Щербіна, – що як тільки вірус потрапив в клітину, його не зможуть абсорбувати жодні препарати".

Також лікар зазначає, що немає чітких доказів того, що застосування активованого вугілля є ефективним при лікуванні гострих кишкових інфекцій у дітей.

"В протоколах ESPGHAN (Європейська спільнота дитячих гастроентерологів та гепатологів – УП.) вказано, що абсорбенти (активоване вугілля, каолін/пектин) не рекомендовані для лікування гострих гастроентеритів у дітей", – зазначає лікар.

Американська академія сімейних лікарів стверджує, що ліки в складі яких є лопарамід можуть скоротити тривалість діареї на один день у дорослих.

Але вони категорично протипоказані у випадку діареї з кров’ю та дітям.

Наталія Динник зазначає, що сорбенти допускають в лікуванні гострих кишкових інфекцій у дорослих. Але при наростанні симптоматики, появі таких червоних прапорців як кров в калі, різкий біль в животі та різке підвищення температури – негайно звертайтесь до лікаря.

ТАКИЙ РІЗНОМАНІТНИЙ ГАСТРИТ

Існує чимало причин гастриту.

Деякі гастрити пов’язані з прийманням нестероїдних протизапальних препаратів або споживанням алкоголю та тютюну. В такому випадку варто скорегувати свої звички або обрати інший препарат.

Наталія Динник зауважує, що побутова назва "гастрит" часто не підтверджується.

"Золотий стандарт діагностики – це гістологічна верифікація, тобто взяття тканини шлунку на біопсію. Це так зване ковтання зонду.

Такі симптоми як печія, нудота, біль, важкість в верхній частині живота слід називати симптомами диспепсії. Вони можуть свідчити як про патологію, наприклад, виразку, так і носити суто психосоматичний характер", – каже лікарка.

Наталія Динник, гастроентеролог

Але іноді гастрити мають бактеріальну причину і тоді позбавитись неприємних симптомів можна лише після курсу антибіотиків, які Національна служба здоров’я Великобританії радить поєднувати з інгібіторами протонної помпи, дія яких також полягає в пригніченні виділення шлункового соку.

Наталія Динник додає, що схему лікування Helicobacter pylori, бактерії, що викликає гастрит, лікар визначає індивідуально, залежно від анамнезу захворювання, попереднього лікування Helicobacter pylori, наявності алергії на медикаменти, інколи слід визначати чутливість Helicobacter pylori до певних бактеріальних засобів.

АНТИДЕПРЕСАНТИ ПРОТИ БОЛЮ В ЖИВОТІ? ТАК

При хронічному болі в животі можуть призначати антидепресанти.

Точний механізм антидепресантів в боротьбі з хронічним болем повністю не вивчено, але ці ліки здатні збільшувати кількість нейротрансмітерів в спинному мозку та зменшувати больові сигнали.

Ефект не миттєвий. Іноді необхідно декілька тижнів, поки антидепресанти подіють.

Гастроентеролог стверджує, що дисфункція нервової системи є причиною великої частки всіх шлунково-кишкових захворювань.

"Тому перш ніж приймати будь-які засоби, слід проконсультуватись з лікарем для визначення можливих причин та підбору індивідуально діючих препаратів, таких як антидепресанти або протитривожні засоби", –каже Наталія Дінник.

ЩО НЕ ДОПОМАГАЄ

Наталія Динник вважає, що в Україні перше місце серед гастроентерологічних фуфломіцинів посідають гепатопротектори.

"Лише при чітко встановленому діагнозі – вірусному гепатиті, аутоімунному, токсичному, метаболічному чи генетичному ураженні печінки (наприклад, Хвороба Вільсона, Гемахроматоз), можна призначати ефективне лікування препаратами, що мають доведену ефективність.

[L]Кожен вид гепатиту має різні причини виникнення і через використання ліків без доведеної ефективності пацієнти втрачають час: це призводить до незворотніх ускладнень, таких як цироз печінки та гепатоцелюлярна карцинома", – пояснює лікарка.

Другі за популярністю – ферментні препарати. Згідно з міжнародними рекомендаціями, ферментні препарати прописують лише при встановленій недостатності екзокринної функції підшлункової залози, яку може встановити лише лікар.

"Негативних наслідків переїдання можна уникнути усунувши причину – надмірне споживання їжі", – підсумовує Динник.

Наталя Бушковська, журналістка, для УП.Життя

Всі світлини від Depositphotos

Ми не хочемо втрачати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я.

Реклама:

Головне сьогодні