5 книг, які допоможуть зберегти здоров’я

Видання з науково-популярної літератури продовжують радувати розмаїттям.

Пропонуємо ваші увазі переклади та книжки вітчизняних авторів, присвячені темі здоров’я.

Написані з усвідомленням відповідальності перед читачем, вони борються з різноманітними міфами, популяризують науку і навіть допомагають схуднути.

"Внутрішня історія. Серце – найважливіший орган нашого організму"

Йоханнес Хінріх фон Борстель, "Клуб Сімейного Дозвілля"

Йоханнес Хінріх фон Борстель, "Клуб Сімейного Дозвілля"

Серце – це наш "міцний і витривалий супутник, який за свою жертовну працю не очікує нічого, крім хіба що доброго ставлення".

Для того, щоб зберегти його здоров’я, від чого напряму залежить людське життя, варто знати не так уже й багато – рівно стільки, скільки може вмістити книжка у 250 сторінок.

Йоханнес Хінріх фон Борстель – німецький лікар, дослідник у галузі молекулярної кардіології, популяризатор науки.

Його книжка стала справжнім хітом, сподобавшись читачам не лише концентрованою кількістю корисної інформації, а й легкістю викладу.

Як стає відомо з передмови, автор з дитинства мріяв стати лікарем, у гіршому випадку – вуличним музикантом.

Борстель досяг своєї мети, ставши одним з тих медиків, які спершу дивляться в очі людини, що прийшла на прийом, і вже потім ‒ в її картку, що відчутно з перших сторінок книжки. Вона написана для того, щоб кожен з нас міг із розумом дбати про себе, берегти здоров’я замолоду чи відтоді, коли робота Борстеля потрапила до ваших рук.

Як народжується серце, в якому віці з’являються його перші хвороби, чи може нещасливе кохання зашкодити цьому важливому органу, як треба харчуватися, щоб не мати проблем з "молотком у грудях" ‒ на всі ці запитання лікар дає вичерпні відповіді, що дивують, захоплюють і змушують більш уважно ставитися до себе.

"Їж, пий, худни: здоров’я без дієт"

Наталія Самойленко, #книголав

Наталія Самойленко, #книголав

Зайва вага – біда нашого століття, спричинена малорухомим, офісним способом життя, нівелюванням культури харчування.

Помножена на невігластво численних статей у мережі, вона стала головним жахастиком, за допомогою якого вправні маркетологи навчилися продавати креми, чаї, пігулки та пластирі для схуднення.

Але тим, хто втомився прикладати магніт до проблемних місць, щоб втратити сантиметри, час збагнути, що, зайва вага, як і будь-який інший розлад роботи людського організму, потребує професійного втручання.

У своїй книжці "Їж, пий, худни: здоров’я без дієт" Наталія Самойленко, лікарка у сфері дієтології та ендокринології з 17-річним досвідом роботи, бореться за комплексний підхід до цієї проблеми.

Авторка лаконічно й максимально просто розкладає по поличках те, з чим стикається у своїй практиці: підрахунок ваги, вплив гормонів на масу тіла, міфи про білки, жири та вуглеводи, вчить складати власний раціон, планувати прийоми їжі.

Її методика, і у книжці це дуже відчутно, базується на усвідомленні пацієнта-читача того, що шлях до здоров’я через схуднення є цілком реальним, втім, не позбавленим своїх труднощів, таким, що вимагає терпіння, наполегливого слідування рекомендаціям лікаря.

І якщо його пройти, з’явиться звичка правильно харчуватися, яка здатна значно змінити якість життя.

"Прислухайтесь до свого організму: вплив крихітних мікробів"

Роб Найт, Брендан Бюлер, Vivat

Роб Найт, Брендан Бюлер, Vivat

"Астрономія довела, що наша планета ‒ зовсім не центр Усесвіту, еволюція показала, що людина є лише одним з-поміж багатьох інших видів тварин.

Побудова діаграми людського мікробіому покаже, що навіть усередині наших тіл існує багато незалежних (і взаємозалежних) форм життя з власними цілями і планом дій", ‒ ця цитата, а заразом і вся книжка Роба Найта та Брендана Бюлера б’є у людський егоцентризм, наголошуючи на тому, що ніякі ми не володарі світу, адже знаходимося під тотальним контролем мікробів.

Якщо без жартів, то у виданні йдеться про цілу екосистему та взаємодію у ній, де кожен з нас ‒ частина складної рівноваги.

Про те, наскільки важливо знати своїх "співмешканців" більш докладно, ніж описано у Дарвіна, свідчать бюджети, які, скажімо, США виділяє на дослідження мікроскопічних форм життя ‒ 170 млн доларів.

Нові дані "вказують на раніше невідомий зв’язок між нашими мікробами й численними захворюваннями людини, зокрема ожирінням, артритом, аутизмом і депресією", допомагають шукати ліки проти тих недуг, які раніше вважалися невиліковними, а головне – переосмислюють саме поняття "людина".

Факти, наведені у книжці Найта та Бюлера, вражають. У авторів вийшов неймовірно захопливий екскурс, завдяки якому читач дізнається, де та які мікроби мешкають у людському організмі, як вони впливають на наше самопочуття, свідомість і настрій, чи є користь від пробіотиків, а також багато іншого – цікавого та корисного.

"Короткий посібник з тривалого життя"

Девід Б. Агус, КМ-Букс

Девід Б. Агус, КМ-Букс

Коли автором книжки є онколог і лікар-практик, її зміст автоматично перетворюється на інструкцію до дії.

Як зазначає сам автор, він прагне "спонукати людей до того, щоб розглядати своє здоров’я в цілому як складну сукупність процесів, які неможливо пояснити будь-яким одним способом чи точкою зору".

Це в ідеалі.

У реальному житті можна просто довіритися лікареві, який втомився ставити страшні діагнози, знаючи, що проблему того самого раку можна вирішити завдяки регулярній здачі конкретних аналізів і профілактичних оглядів.

По суті, книжка Агуса – це абетка простих, але науково обґрунтованих правил, виконання яких здатне подовжити життя читачеві та стати запорукою ледь не абсолютного здоров’я.

Видання поділено на три частини, у яких йдеться про те, що робити, чого уникати та яких рекомендацій лікаря слід обов’язково дотримуватися.

Якщо ви думаєте, що Агус писатиме про складні медичні процедури або інші маніпуляції, здатні викликати священний страх у тих, кому завжди ніколи, на вас чекатиме сюрприз.

Завести собаку, не нехтувати сніданками, займатися хобі, радіти й долати труднощі, робити щеплення від грипу, вживати кофеїн у розумній кількості – разом із поясненнями Агуса ці поради більше скидаються на життєву філософію, ніж на приписи лікаря.

А чого неможна? Наприклад, мало спати, багато засмагати без засобів захисту від ультрафіолетового опромінювання, ходити у незручному взутті тощо.

Все просто, треба лише наважитися на зміни, не чекаючи понеділка.

"Я, моє "я" та ми"

Браян Р. Літтл, Фабула

Браян Р. Літтл, Фабула

Від фізичного здоров’я переходимо до психології особистості, адже одне тісно пов’язане з іншим.

Браян Р. Літтл ‒ визнаний дослідник у сфері психології, професор, викладач Кембриджського університету.

У своїй книзі він міркує над тим, чи справді людина здатна контролювати власне життя, чи існують структури особистості, які вирізняють витривалих, здорових людей з-поміж тих, хто перебуває в групі ризику серцево-судинних захворювань, скільки різних сутностей є в кожному з нас, на які жертви ми йдемо, коли, скажімо, змінюємося заради стосунків чи шлюбу.

І це лише верхівка айсбергу!

Літтл закликає досліджувати свою свідомість, щоб контролювати різноманітні життєві процеси, протидіяти стресу та ставати більш заможними.

[L]Одним з центральних понять його книжки є "особистісні конструкти" ‒ які "дають вам непохитне уявлення про самого себе, коли ви маєте справу з новими ситуаціями, стосунками та самовикриттям".

Вони такі "важливі, тому що частково визначають ступені свободи, потрібні нам для формування власного життя".

Також науковець пише про людські вільні та стійкі риси, внутрішню та зовнішню реальність, що існує у свідомості кожної людини, теорію рис та інші речі, які здатні пояснити поведінку, вчинки та рішення.

З усіх наведених вище книжок, "Я, моє "я" та ми", мабуть, найскладніша.

Але прочитавши її, виникає бажання якщо не жити по-новому, то хоча б більше дослухатися до себе й не бути заручником обставин чи умовних обов’язків.

Анастасія Герасимова, спеціально для УП.Життя

Титульна світлина billiondigital/Depositphotos

Реклама:

Головне сьогодні