Що таке гіпноз та як він на нас діє – пояснюють фахівці

"Дивіться в мої очі", – фраза, після якої психотерапевт має дістати кишеньковий годинник. Принаймні, так ми це собі можемо уявляти.

Про гіпноз існує багато різних міфів, пише The Time.

Фото studiomasina/Depositphotos

Але якщо їх не брати до уваги, то гіптоз – це добре вивчена та легітимна форма лікування різних хвороб і симптомів, зокрема:

Деякі дослідження підтверджують, що люди, які проходять когнітивно-поведінкову терапію з гіпнозом, худнуть вдвічі швидше, ніж ті, хто проходить ту ж терапію без гіпнозу.

Після 4-6 місяців люди, які пройшли терапію і гіпноз, втрачають майже 10 кг, тоді як ті, хто не мав гіпнозу – близько 5 кг.

Більше того, перша група продовжує втрачати вагу протягом 18-місячного періоду спостереження, а друга має тенденцію до відновлення своєї початкової ваги.

Є наукові докази того, що гіпноз може ефективно знижувати фізичний біль, стверджує професор психології Гартфордського університету, що у США, Лен Міллінг.

Одна з наукових статей Міллінга пояснює, що гіпноз може допомогти дітям у післяопераційний період.

Інша доводить, що у деяких випадках гіпноз у поєднанні зі стандартною медичною допомогою може сприяти зниженню родового болю.

Також гіпноз може бути корисним для тих, хто хоче кинути палити, переконує гіпноз-експерт і професор психіатрії та поведінкових наук в Медичній школі Стенфордського університету Девід Шпігель.

Дослідження, у якому взяли участь 286 курців, показало, що 20% людей, які пройшли гіпноз, змогли кинути палити, у порівнянні з 14% тих, хто отримував стандартні рекомендації.

Гіпноз допомагає і при лікуванні стресу, тривоги та посттравматичного стресового розладу, стверджує Шпігель.

Цей метод лікування може навіть змінити імунну функцію людини таким чином, що це компенсує стрес і знизить вразливість до вірусних інфекцій.

ЩО САМЕ РОБИТЬ ГІПНОЗ?

"Якщо ви запитаєте 10 фахівців з гіпнозу про те, як він працює, ви, мабуть, отримаєте 10 різних пояснень", – стверджує професор психології Гартфордського університету, що у США, Лен Міллінг.

Та майже кожен погодиться, що практика гіпнозу включає в себе два етапи: введення та навіювання.

"Під час введення людину, як правило, просять розслабитися, сфокосувати свою увагу та пояснюють, що зараз вона ввійде у стан гіпнозу", – розповідає професор.

Ця стадія може тривати від декількох секунд до 10 хвилин і довше.

Її мета полягає у тому, щоб заспокоїти розум людини і зосередити її увагу на голосі та вказівках психотерапевта.

Фаза навіювання передбачає розмову загіпнотизованої людини про гіпотетичні події та сценарії, призначені для того, щоб допомогти людині протидіяти неконструктивним емоціям та подіям.

Фото imagepointfr/Depositphotos

Пацієнтам пропонують "пережити" якісь події так, наче вони були б реальними.

Тип запропонованого навіювання залежить від пацієнта та його особистих проблем.

У певному сенсі гіпноз можна порівняти з керованою медитацією або уважністю.

Його ідея полягає в тому, щоб відкинути нормальні судження та чуттєві реакції і ввести себе в глибший стан концентрації та сприйняття.

Вчені порівнюють гіпноз із втратою себе у книзі чи фільмі – коли зовнішній світ зникає, і те, що читає або за чим спостерігає людина, повністю поглинає її розум.

Гіпноз також називають тимчасовим "обнуленням" его.

"Хоча більшість людей бояться втратити контроль над гіпнозом, фактично він є засобом посилення контролю над розумом", – зазначає гіпноз-експерт і професор психіатрії та поведінкових наук в Медичній школі Стенфордського університету Девід Шпігель.

Замість того, щоб дозволяти болю, занепокоєнню та іншому заполонити думки, гіпноз допомагає контролювати їх.

ЯК САМЕ ГІПНОЗ ЦЕ РОБИТЬ?

Дослідження Шпігеля показує, що гіпноз діє в кількох ділянках мозку, у тому числі й у тих, що пов'язані зі сприйняттям, регулюванням болю, залученням чуттєвої обробки та емоційною відповіддю.

[L]Хоча хтось властивості гіпнозу прирівнює до ефекту плацебо, інша теорія полягає в тому, що "гіпноз спричиняє входження людей у змінений стан свідомості, що робить їх дуже чутливими до гіпнотичних пропозицій", – стверджує Міллінг.

Але це працює не з усіма.

Лише 20% людей повністю піддаються гіпнозу. Стільки ж взагалі не реагують на нього.

Решта 50-60% піддаються, але не повністю.

За словами Міллінга, на дітях, як правило, гіпноз працює завжди.

"Шукайте допомоги ліцензованих психологів, ліцензованих психіатрів та клінічних соціальних працівників, які постійно тренуються у гіпнозі та ряді інших психотерапевтичних прийомів", – радить Міллінг.

Не варто очікувати, що гіпноз працюватиме після першого ж сеансу. Міллінг запевняє, що "один сеанс лікування, що включає гіпноз, навряд чи буде корисним".

Реклама:

Головне сьогодні