Рак шийки матки - що потрібно знати, щоб його уникнути?

Щорічно рак шийки матки діагностують у 5 тисяч українок. Але є і позитивна статистика: якщо дотримуватися простих профілактичних заходів, ймовірність захворіти ним зводиться до нуля. Отже, що потрібно знати, а головне – робити, щоб не допустити цієї хвороби?

Як і все на світі, рак шийки матки не виникає нізвідки. Його джерелом вважається вірус папіломи людини. Приблизно 35% жінок в Україні є носіями цього вірусу, та далеко не кожна з них стикається зі страшним діагнозом. Як не потрапити в їх число розказав керівник напрямку оперативної гінекології ММ "Добробут", Олександр Попков.

Хто в групі ризику?

Найчастіше первинне зараження вірусом папіломи людини відбувається до 30 років, коли трапляються статеві контакти з різними партнерами і без використання презервативу.

Однак, згідно з даними міжнародних протоколів, якраз молоді жінки у віці 20-30 років не підлягають скринінгу на наявність вірусу папіломи людини. А все тому, що, з одного боку, не існує методів лікування і ліків від даного вірусу.

А з іншого - молодий і здоровий організм здатен сам протистояти вірусу і навіть побороти його. Тому проведення рутинних досліджень у молодих жінок викликає тільки зайву психологічну тривожність.

Крім незахищених статевих контактів до факторів, що підвищують ризик зараження вірусом папіломи людини, належать ослаблений імунітет та куріння.

А іноді жінці просто "щастить" і вона знаходить собі партнера з агресивним типом вірусу. У цьому випадку захворювання прогресує значно швидше: і рак шийки матки може з'явитися вже через 1,5-2 роки після потрапляння вірусу в організм.

Тому регулярний контроль наявності вірусу і стану шийки матки надзвичайно важливий!

Як розпізнати рак шийки матки?

"За рівнем захворюваності рак шийки матки входить в п'ятірку найбільш поширених онкологічних захворювань. Причому пік захворюваності припадає на досить молодих жінок у віці 38-44 років. Але навіть при такій статистиці даний вид раку можна назвати одним з найменш підступних.

Справа в тому, що навіть початок хвороби добре піддається профілактиці і контролю. І, з огляду на локалізацію, рак шийки матки легко виявити на ранніх і навіть передракових стадіях, не вдаючись до складних маніпуляцій.

Однак самостійно виявити наявність вірусу практично неможливо, так як він протікає безсимптомно. І тільки на пізніших стадіях можуть з'явитись кров'янисті виділення або невеликі мажучі виділення після статевого акту.

Як правило, діагностика запущених випадків починається саме з цих симптомів. На більш пізніх стадіях можна спостерігати збільшення виділень з неприємним запахом.", - розказав Олександр Попков.

Рак шийки матки – чи можливе повне одужання?

Коли заходить мова про рак, пацієнток в першу чергу цікавить, чи можливе лікування, а в ідеалі - повне зцілення від даної хвороби. "У оперативній гінекології ММ "Добробут" на певних стадіях хвороби ми здатні навіть зберігати жіночу функцію.

У моїй практиці чимало пацієнток, яким діагностували важку дисплазію та передракову стадію. З нашою допомогою вони вилікувалися, і вже мають дітей, а деякі навіть більше однієї дитини.

Ось чому так важливо побачити пацієнта на ранній стадії, коли простіше перемогти хворобу.

На пізніших стадіях постає питання про вибір методик лікування.

Тоді ми підбираємо лікування не тільки орієнтуючись на міжнародні протоколи, а й враховуючи індивідуальну ситуацію пацієнта: стадію захворювання, вік пацієнтки, стан здоров'я та завдання, які стоять перед лікарем, наприклад, доношування вагітності, вагітність в майбутньому", - акцентує увагу Олександр Попков.

Вважається, що пацієнти, які переступили так званий 5-річний рубіж виживання, можуть вилікуватись навічно. Наприклад, на передраковій стадії пацієнти повністю зцілюються в 99,99% випадків!

Але бувають випадки повторного захворювання більш, ніж через 5 років. І тут знову ж таки величезну роль грають профілактичні заходи!

До слова сказати, наприклад, в Шотландії після введення системи скринінгу рівень захворюваності на рак шийки матки скоротився в 5-6 разів.

Запобігти легше, ніж лікувати!

Існує два основні заходи профілактики захворювання. Один з них - вакцинація, так звана первинна профілактика. Її головним завданням є запобігання потрапляння вірусу папіломи людини в організм.

На сьогодні в Україні доступна вакцина проти певних штамів вірусу. Роблять таке щеплення, як дівчаткам, так і хлопчикам в період з 9 до 11 років, вакцинація можлива до віку 26-27 років.

У старшому віці доцільність її використання сумнівна, тому що доведено, що у великої кількості пацієнтів вірус вже був або існує в організмі.

Вторинна профілактика - це регулярний (раз на рік або, як призначить лікар) огляд або взяття пап-тесту (він же - мазок на онкоцитологію) з метою отримання інформації про зміни на шийці матки.

Починати такі огляди слід з 22 років або через 2 роки після початку статевого життя.

"Цих двох профілактичних заходів в сукупності досить, щоб уникнути раку шийки матки. Такі позитивні приклади вже існують, наприклад, в Фінляндії, що вселяє оптимізм.

Але важливо, щоб і лікар впроваджував методики і дотримувався протоколу, а пацієнт зі свого боку виконував рекомендовані профілактичні заходи. Тоді можна домогтися 99% профілактики раку шийки матки.", - підвів підсумок керівник напрямку оперативної гінекології ММ "Добробут".

Реклама:

Головне сьогодні