Кіберхондрія та кіберхордінг: якими розладами загрожує нам інтернет?

— 9 жовтня 2018, 14:33

Використання інтернету може провокувати параноїдальні розлади.

Так вважають експерти нового наукового формування Європейського об’єднання дослідників проблем використання мережі, пише The Guardian.

Дослідники кажуть, хоча для більшості використання інтернету є корисним, в деяких людей воно може призвести до розвитку проблем, які нині потребують детального вивчення.

Фото racorn/Depositphotos

Представники об’єднання досліджуватимуть виникнення кіберхордінгу небажання видаляти інформацію, зібрану в інтернеті та кіберхондрії самодіагностику за допомогою мережі та пошук підтвердження своїм хворобам.

"Що раніше робили іпохондрики шукали енциклопедії та медичні словники, а в них ознаки та симптоми, які у них начебто були, сказав консультант-психіатр професор Наомі Фінеберг з Університету Хертфордшира.

Звичайно, з розвитком онлайн-ресурсів люди тепер шукають в інтернеті симптоми, які потенційно можуть свідчити про серйозне захворювання".

За словами психіатра, досі ця проблема не досить вивчена, зокрема невідомо, як швидко розвивається розлад та які він може мати наслідки.

Те ж стосується кіберхондрії дослідники поки що не визначилися, чи варто відокремлювати її як окрему хворобу, чи розглядати як іпохондрію.

Дослідники також планують співпрацю з технологічними компаніями, щоб знайти спосіб, як виявляти людей з такими розладами.

"Ми дуже зацікавлені в концепції біомаркерів, зокрема й цифрових біомаркерів; інакше кажучи, схеми доступу до інтернету, яка може дозволити нам визначити, чи є людина вразливою, чи ні", заявила Фейнберг, хоча вона й визнає, що на сьогодні це лише теоретична ідея.

Один з можливих варіантів її реалізації – надходження сигналу від сайту, коли ви провели на ньому кілька годин.

Реклама:

Головне сьогодні