Самотність – не вирок: 7 способів її побороти

У цьому матеріалі ви також знайдете:

  • як самотність впливає на здоров'я

Бути одинаком погано для нашого фізичного та психічного здоров'я.

Але що робити, якщо відчуваєш себе самотнім?

З цим можна впоратися. І робити це самотужки не обов'язково, переконані спеціалісти, пише The Guardian.

Фото GaudiLab / Depositphotos

Нижче – 7 порад, як побороти самотність.

Усвідомити вплив самотності

Як переконують у Лондонській кампанії з боротьби з самотністю, самотність може бути настільки ж шкідливою, як паління 15 сигарет на день.

Вона також пов'язана з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань, інсультами, підвищеним артеріальним тиском та деменцією.

Одне з досліджень кампанії показує, що самотні люди мають на 64% вищий ризик розвитку слабоумства.

Зрозумійте, чому ви самотні

Благодійна організація психологічного здоров'я Mind називає два фактори, що можуть викликати самотність: або людина не має достатньо базових соціальних контактів, або хоча і оточена людьми, не відчуває, що її розуміють, чують і про неї піклуються.

Це дозволяє визначити, що саме характеризує вас, і зрозуміти, над чим потрібно працювати.

Говоріть з кимось

Розмови з друзями та родиною – очевидний і простий шлях до подолання самотності.

Але іноді людина може відчувати, що їй чогось бракує, наприклад, поговорити з кимось, хто розділяє її хобі та інтереси.

Тому вступ до якогось клубу з хобі – це хороший спосіб зустрітися з новими людьми та покращити соціальні зв'язки.

Кампанія з боротьби з самотністю пропонує людям бути волонтерами: це розвиває з'язки та дозволяє людині відчути свою значимість.

Зайдіть в онлайн

Звісно, проведення часу онлайн не може замінити реальні стосунки, але це може допомогти.

Національна служба охорони здоров'я Великої Британії рекомендує людям поважного віку, які відчувають самотність, проводити час онлайн.

Але це не панацея. Не одне дослідження доводить зв'язок між самотністю та проведеним онлайн часом, тож варто доповнювати це живим спілкуванням.

Налагодіть реальні соціальні контакти

Приєднатися до Twitter або бути волонтером – це все добре. Але також важливу роль грає те, з ким саме людина проводить свій час.

Одне з досліджень показує, що літні люди, які проводять час з родичами, менш самотні, ніж ті, хто відвідує соціальні групи з незнайомими людьми.

Це хороший привід покликати в гості свою маму.

Змініть свій спосіб мислення

Ще одне дослідження доводить, що зміна мислення може бути головним способом боротьби з самотністю.

Слід відкинути негативні вірування та чорно-біле мислення – це в середньому в 4 рази ефективніше, ніж будь-який інший спосіб боротьби з самотністю.

Експерти радять пройти когнітивно-поведінкова терапію. Вона базується на усвідомленні того, що спотворене сприйняття реальності – основний фактор, що впливає на психологічні проблеми.

Учіться почувати себе добре з самим собою

Навчитися насолоджуватися проведеним із самим собою часом – важливо для здорового життя в суспільстві.

Заповніть свій час хобі, що вас цікавлять. Цінуйте те задоволення, яке дають вам ці заняття.

Це допомагає боротися з самотністю.

Дивитися фільм або вечеряти одному може не звучати захоплююче, але за результатами одного з досліджень, люди постійно недооцінюють час наодинці, від якого можуть брати набагато більше позитиву, ніж очікують.

ЯК САМОТНІСТЬ ВПЛИВАЄ НА ЗДОРОВ'Я

У одному із досліджень 2013 року йшлося про те, що самотність посилює стрес, підвищуючи ризик появи хвороб серцево-судинної системи, артриту, діабету 2 типу, йдеться на The New York Times.

Нещодавно психологи з Бірмінгемського університету проаналізували 70 досліджень, до яких були залучені 3,4 мільйона людей.

Виявилося, що соціальна ізольованість і небажання спілкуватися насправді відрізняється від самотності, хоча і має схожий вплив на організм людини.

"Соціальна відчуженість означає відсутність спілкування та зв'язків з іншими людьми. А самотність передбачає суб'єктивне сприйняття цієї ізольованості – невідповідність між бажаним і наявним рівнем соціальних зв'язків", – пояснюють психологи Тімоті Сміт та Юліанна Хольт-Ланстад із Бірмінгемського університету.

Cамотність та соціальна ізоляція, має дуже серйозний негативний вплив особливо на людей старшого віку. Фото aletia/Depositphotos

Іншими словами, люди можуть бути ізольованими, але не відчувати самотності. Так само люди можуть почуватися самотніми у величезному натовпі.

Це підтверджує дослідження доктора Карла Періссінотто із Університету Каліфорнії, який стверджує, що найсамотніші люди – одружені, спілкуються з іншими, але не мають клінічної депресії.

"Існує взаємозв'язок між самотністю та соціальною взаємодією, але не для всіх. Просто людям, які почуваються самотніми варто більше намагатися спілкуватися з людьми", – додає герівтрична психіатр із Бостона Ненсі Джей Донован.

Якщо вірити науковиці Луїзі Хоклі з Чиказького університету, відчуття одинацтва у людини зменшується після підліткового віку й не збільшує інтенсивності аж до старшого.

[L]За даними Хоклі, лише 30% осіб пенсійного віку почуваються самотніми доволі часто. Більше того, науковиця стверджує, що ризики трапляються частіше для людей віком до 65 років, ніж після.

Луїза Хоклі переконана, що не варто напряму пов'язувати стан здоров'я із самотністю: "Якщо ми вважаємо соціальні зв'язки основною потребою людини, навряд чи можемо прораховувати ризики відчуженості, навіть якщо люди не страждають від неї".

Із Хоклі можуть не погодитися автори дослідження Гарвардського університету, які стверджують що постійне відчуття самотності може бути пов'язаним із ранніми ознаками хвороби Альцгеймера.

До такого висновку науковців підштовхнув аналіз роботи мозку 79 ментально здорових дорослих людей.

Вони виявили зв'язок між амілоїдними скупченнями, які свідчать про Альцгеймер, та ствердними відповідями щодо відчуженості.

В іншому дослідженні тої самої групи науковців, де взяли участь люди віком за 50, йдеться про те, що самотність пов'язана із погіршенням процесів мислення, але послаблення розумових здібностей не стимулює відчуття одинокості.

Фото ArturVerkhovetskiy/Depositphotos

Дані згаданих досліджень порушують питання, що можна зробити, аби соціальна ізоляція та самотність не погіршували здоров'я людини й не позначалися на її розумових здібностях.

Зазвичай людям радять захопитися якоюсь новою справою, завести собаку, попрацювати волонтером, щоб налагодити нові контакти.

У Великій Британії, наприклад, працює програма Befriending, під час якої волонтер регулярно зустрічається з людиною, яка відчуває хронічну самотність.

У США діє проект LISTEN, який залучає людей на короткі сесії-зустрічі у невеликих групах, де самотні можуть розповісти, які б стосунки з людьми хотіли мати.

Реклама:

Головне сьогодні