Мед: чи насправді він такий корисний, як про нього говорять

6012
13 листопада 2018

Стародавні греки вважали, що мед сприяє написанню віршів та прищеплює мудрість.

Лікарі у свою чергу стверджують, що цей продукт є здоровою альтернативою цукру. Оздоровлює організм і лікує багато захворювань – від болю в горлі до бактеріальних інфекцій і навіть фертильності.

Мед – солодший, ніж цукор, та має вищу калорійність. Про це варто пам’ятати. Фото Guzel/Depositphotos

Разом з тим, цукор визнали головним винуватцем епідемії ожиріння в США (як і у більшості країн світу), пише The Daily Mail.

Цей "смаколик" швидко всмоктується в кров, і дає так звані "порожні калорії". 

Дієтологи кажуть, що в день ми повинні споживати близько 7 чайних ложок цукру.

Але мало хто дотримується встановленої норми. Наприклад, американці щоденно споживають у середньому понад 19 чайних ложок цукру. Це у свою чергу підвищує ризик серцевих захворювань, ожиріння та діабету.  

ЧИ ВАРТО ЇСТИ МЕД?

Мед насправді є солодшим, ніж цукор, але має вищу калорійність. Тому завжди зважайте на це, коли включаєте його у свій раціон.

До того ж, вчені запевняють: репутація меду як ліків не завжди науково обґрунтована.

Існує багато міфів та фейкової інформації, яка з’являється через пересмикування у псевдонаукових дослідженнях.

Більшість людей насправді вважають, що чашка чаю з медом обов’язково сприятиме покращенню самопочуття.  Але всім важко пояснити – чому.

Так, гарячий чай допоможе зняти мокроту, що блокує дихальні шляхи.

Ми схильні вважати, що це відбувається завдяки корисній дії меду, який ми додаємо в напій.

Дійсно існують дослідження, які доводять, що мед "діє так само чи навіть краще, аніж препарати, що пригнічують кашель".

Цю інформацію активно поширювали засоби масової інформації, хоча практично ніхто не перевірив істинності твердження "немає ніякої різниці" у порівнянні з препаратами.

Дійсно існують дослідження, які доводять, що мед "діє так само чи навіть краще, аніж препарати,
що пригнічують кашель". Фото Kryzhov/Depositphotos

Тому краще говорити про окремі властивості цього продукту: антибактеріальний ефект, сприяння загоєнню ран.

Кілька років тому мед несподівано став об’єктом палких наукових дискусій.

Дослідники вивчали можливість використання меду при лікуванні безпліддя та деменції. Це дало привід деяким фанатикам назвати мед "рідким золотом".

Одне з досліджень, проведене в 2011 році, наприклад, вивчало користь споживання меду для жінок у менопаузі.

Як виявилось, у жінок, котрі регулярно споживали цей продукт, покращувалась пам'ять. І знову з’явився стереотип, що мед – це "їжа для мозку". 

Більше того, один із ресторанів Нью-Йорка назвали "Медовими мізками".

Так, це правда: мед містить антиоксиданти, що захищають клітини мозку в зрілому віці.

Однак після публікації цього дослідження лікар Наталі Расгон з Стенфордської школи медицини в інтерв'ю Reuters назвала дані про "захист" сумнівними. 

"Цю наукову роботу виконано на низькому фаховому рівні, – розповідає вона. – Немає відомостей про механізм дії меду на організм".

Що стосується безпліддя, то вчені наводять ряд можливих причин і способів, яким чином у процесі лікування цієї хвороби допомагає мед.

Наприклад, одне дослідження в 2013 році виявило, що споживання меду є "потужним стимулятором народжуваності" у 18 щурів.

Але, як ми розуміємо, подібні висновки, м’яко кажучи, сумнівні.

Експерти у галузі здорового харчування рекомендують насамперед звертати увагу на індивідуальні особливості вашого організму.

Якщо ви почуваєте себе краще, коли їсте мед, це означає, що вам варто включати цей смаколик у свій раціон.

Якщо ж ви помічаєте, що стан здоров’я погіршується, краще проконсультуйтеся з лікарем-дієтологом.

powered by lun.ua