Непереносимість лактози: причини і як з цим жити?

1911
20 листопада 2018

В дитинстві молоко певний час становило основу нашого раціону.

Дорослішаємо – й воно перестає так смакувати, іноді, після склянки молока навіть можемо відчувати неприємні симптоми – сильне здуття та біль у животі.

Чому так?

Дослідники кажуть, нині майже 75% дорослих погано перетравлюють лактозу. І це стосується усього світу.

Існує багато міфів та тверджень щодо користі та шкоди молока і в цілому щодо його природності для організму людини.

 Неприємні відчуття після споживання молока мають майже 75% дорослих. Фото Depositphotos/Dave_Pot

Як насправді засвоюється молоко організмом і скільки його можна споживати на прохання МОЗ розповіла мікробіолог Олена Лівінська, кандидат біологічних наук, наукова блогерка, засновниця інформаційного ресурсу "Мікроб і я".

ЯК ЗАСВОЮЄТЬСЯ МОЛОКО ОРГАНІЗМОМ

Деякі дослідження вказують, що корисна мутація, яка дала нам можливість без проблем споживати молоко, відбулась, з точки зору еволюції, відносно недавно – приблизно в період одомашнення корів та кіз. З того часу молоко стало важливою складовою раціону – як хороше джерело поживних речовин, кальцію та вітаміну D.

Молоко містить молочний цукор – лактозу, і для її розщеплення та подальшого засвоєння необхідно виробляти фермент лактазу. Цей фермент розщеплює дисахарид на моноцукри, які всмоктуються в кишківнику та засвоюються нашим організмом.

Якщо така схема в організмі не спрацьовує – цукор не всмоктується і дістається мікроорганізмам нашої мікробіоти. Вони споживають лактозу та утворюють велику кількість газів, що є класичним симптомом при непереносимості лактози.

Вироблення лактози відбувається у всіх ссавців у ранньому віці, водночас її активність з віком часто знижується.

Тому "сприйняття" молока та молочних продуктів відбувається у всіх людей по-різному.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО Є ПРОБЛЕМИ ІЗ ЗАСВОЄННЯМ ЛАКТОЗИ

Якщо ж ви маєте проблеми з засвоєнням лактози, експерти радять:

  • надавати перевагу молочним продуктам без лактози (продукти майже не відрізнити на смак, втім безлактозні можуть бути трохи дорожчі);
  • споживати мало молочних продуктів, проте регулярно.

В дослідженні Американського національного інституту здоров‘я вказано, що якщо вживати за один прийом їжі не більше 12 г лактози (приблизно 1 чашка молока, або 2 чашки йогурту), то симптоми лактозної недостатності будуть мінімальні, чи не спостерігатимуться.

 Йогурт може бути корисний, навіть якщо ви погано перетравлюєте лактозу. Фото Depositphotos/sunemotion

В деяких дослідженнях вказано, що якщо є непереносимість лактози, існує сенс в помірних кількостях, але часто вживати кисломолочні продукти, що містять живі лактобацили та біфідобактерії. Адже саме вони здатні переробляти лактозу із найменшим газоутворенням.

НОРМИ СПОЖИВАННЯ МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ

Людям, що не мають проблем з непереносимістю лактози, все одно варто пам’ятати, що слід дотримуватися помірності при споживанні продуктів з молока, особливо, з високою жирністю.

Існують різні рекомендації щодо вживання молочних продуктів.

Світові організації в галузі харчування рекомендують вживання 2-3 порцій молочних продуктів в день (одна порція- це склянки рідкого продукту або 40 г для твердого сиру).

 Існують норми споживання молочних продуктів навіть для людей, які не мають проблем з перетравлюванням лактози. Фото Depositphotos/belchonock

В МОЗ кажуть, корисно вживати 2,5-3 порції молочних продуктів на добу. Одна порція: молока – склянка, 250 мл; йогурту – 200 мл/200 г; твердого сиру – 40 г, домашнього сиру – 120 г.  

Молочні продукти можна і треба вживати, але вони не мають бути основою раціону.

Якщо ви відчуваєте дискомфорт після вживання таких продуктів — проконсультуйтесь зі своїм лікарем.

powered by lun.ua