Багатозадачність руйнує наш мозок. Зробіть ці кроки, щоб пом'якшити її шкідливий вплив

Ми живемо у золоту епоху багатозадачності.

Технології дають змогу відправляти електронні листи навіть на прогулянці, спілкуватися з кимось і одночасно гортати Twitter чи Facebook.

Багатозадачність руйнує наш мозок. Фото alphaspirit/Depositphotos

Проте, згідно з дослідженням, яке було нещодавно опубліковане у науковиму виданні Proceedings of the National Academy of Sciences, багатозадачність серйозно впливає на клітини головного мозку.

У мультизадачних людей, які постійно перемикаються між екранами, вкладками та додатками, зрештою слабші спогади, йдеться у публікації Medium.

"Сканування мозку показало, що хронічна багатозадачність потоншує вашу префронтальну кору", – пояснює психолог Джошуа Ерліх, виконавчий тренер і голова коучингової фірми Global Leadership Council.

У сучасному світі ви не зможете уникнути багатозадачності взагалі, але існують способи пом'якшити її шкідливі наслідки.

Багатозадачність може вливати на якість того, що ви робите, пояснює Гордон Логан, професор психології Університету Вандербільта.

"Якщо вам доведеться ідентифікувати літери і одночасно будуть з'являтись дві букви, то це важче робити, ніж якщо вони з'являтимуться одна за одною", – каже експерт.

Майкл К. Гарднер, професор педагогічної психології Університету штату Юта, пояснює, що 50% людей вважають, що вони великі "мультизадачники", але насправді таких лише 1%, а 49% відсотків людей обманюють себе.

"Людські оцінки своїх власних багатозадачних здібностей майже завжди вищі", – стверджує він.

Здатність до супер-багатозадачності, ймовірно, є генетичною, тому можливо, ви просто не створені для цього.

Зосередитись на одному завданні інколи просто нереально, особливо тому, що ми так звикли перемикати вкладки та, часто, вже залежні від того.

Але якщо ви навчите свій мозок фокусуванню на одній задачі протягом тривалого періоду часу, ви можете в кінцевому рахунку домогтися більшого.

Гарднер рекомендує витратити принаймні 15 хвилин на будь-яке завдання перед тим, як переклюватися на інше.

Одна з причин багатозадачності – ми постійно відволікаємося на те, що просить нашої уваги.

Логан пояснює, що часто ви працюєте над чимось одним до тих пір, коли надійде, наприклад, новий електронний лист, і ви підете його читати.

"Запитайте себе: скільки з цих речей (листів, повідомлень тощо) є справді нагальними, а не тими на які ви "запрограмовані" відповісти, – каже Гарднер. – Ви боїтесь пропустити щось важливе, проте у 90% це не воно, проте ви продовжуєте перевіряти сповіщення".

Щоб позбутися спокуси – вимкніть сповіщення.

Переконайтеся, що сім'я та друзі знають, що можуть зателефонувати вам у надзвичайних ситуаціях, а за інших обставин вас краще не турбувати.

Навіть якщо ваші сповіщення вимкнено, важливо встановлювати самообмеження, наприклад, щодо перевірки електронної пошти.

Дослідження показали, що в середньому людина перевіряє свою скриньку приблизно 15 разів на день.

Проте якщо ви не чекаєте на важливий лист, то цю кількість точно варто скоротити.

"Ви можете повідомити своїм колегам, що будете недоступні певний час, і уточнити, що за нагальності вони можуть подзвонити", – уточнює Гарднер.

"Коли я це пояснюю, люди кажуть: "Так мій бос же чекає, що я негайно відповім", – говорить Ерліх. – Але тоді, коли я розмовляю про це з босами, вони кажуть: "Ні, насправді я найняв цю людину, щоб думати, і якщо постійна перевірка (пошти) не дає йому з цим справлятися, то я цього не хочу".

Обов'язково обговоріть це зі своїм роботодавцем, бо якщо вони призначили вам певне завдання, то, напевно, буде краще, якщо ви зосередитесь на ньому, а не на них.

Коли у вас відкрита купа вкладок одночасно, легко бездумно перемикатися між завданнями та відчувати сверблячку, щоб перевіряти те, що, ймовірно, зараз не потрібне.

Але якщо ви мінімізуєте вкладки, ви змусите ваш мозок забути про не важливе.

Можете також спробувати утримувати непотрібні програми на окремому екрані, щоб ви навіть не могли їх бачити на панелі інструментів.

За словами Джошуа Ерліха, зменшити шкідливі ефекти багатозадачності може здатність тимчасово "вимикати" мозок.

"Багатозадачність є нейротоксичною для префронтальної кори. Але коли я практикую уважність, фокусування, присутність і одночасно роблю одну річ, ця область поглиблюється, – пояснює психолог.

Це не відбувається негайно. Це тисячі годин і багато практики. Але хронічна багатозадачність ускладнює фокус, а уважність його збільшує".

Ви можете спробувати медитаційні вправи, йогу або зосередися на диханні, але ви також можете просто встати від екрану та прогулятися.

Реклама:

Головне сьогодні