Скільки можна їсти масла і якого. Пояснює Супрун

— 20 грудня 2018, 12:58

Чим корисне вершкове масло, скільки його можна їсти та чи шкідливі маргарин та спреди

Чи можна щось зіпсувати маслом?

Так, своє здоров’я, якщо їсти його більше рекомендованої норми або споживати його замінники.

У скибці свіжого хліба з маслом відмовляти собі не варто, але як із будь-якими жирними продуктами, головне – не перестаратись.

У скибці свіжого хліба з маслом відмовляти собі не варто. Фото yelenayemchuk/Depositphotos

Таку пораду дає в.о. міністра охорони здоровя Уляна Супрун у своєму Facebook.

У якості експертів вона цитує спільноту вчених "Мікроб і я", які популяризують науку.

РЕКЛАМА:

Отже, що потрібно знати про масло.

Види вершкового масла

Масло – це молочний продукт отриманий шляхом збивання вершків.

Масло буває:

  • Солодковершкове (з пастеризованих вершків).
  • Кисловершкове (з пастеризованих вершків, заквашених чистими культурами молочнокислих бактерій).
  • Топлене (із масовою часткою жиру 99,8 відсотка).
  • Солоне (із додаванням кухонної солі).

Яка кількість жиру вважається нормою в вершковому маслі? Існують такі технологічні норми:

  • Масло екстра (80-85%жиру).
  • Селянське (72,5 – 79,9%жиру).
  • Бутербродне (61,5-72,4% жиру).
  • Топлене (понад 99,8% жиру).

Все інше – це плазма масла. Вона складається з білків, молока, води, лактози (молочного цукру), мінеральних солей, молочної кислоти та водорозчинних вітамінів.

Чим корисне вершкове масло

Вершкове масло – це дуже корисний продукт. Воно містить вітаміни A, K та Е.

Також покращує всмоктуванню жиророзчинних вітамінів – A,E,D.

Масло – джерело ненасичених жирних кислот, які гарно впливають на судини.

Масло гарно впливає на судини. Фото EdZbarzhyvetsky/Depositphotos

Як правильно вживати вершкове масло

Головне – це поміркованість у вживанні. Окрім ненасичених кислот, в маслі багато і насичених жирів. А їх надлишок шкодить здоров’ю.

Наприклад, в 100 грамах масла з 81% жирністю приблизно 50 грамів насичених жирів. Це подвійна денна норма для нашого організму.

Чим менша жирність масла, тим менше в ньому насичених жирів. Також 100 грамів масла містить 700 калорій (третина денної потреби людини, що мало рухається) та 250 міліграмів холестерину.

За день варто споживати не більше 20-30 грамів насичених жирів.

Американська асоціація серця рекомендує зменшити цю кількість до 13 грамів (при раціоні 2000 калорій на добу).

Кількість масла, яку можна їсти без шкоди для здоров’я залежить від кількості в ньому насичених жирів та від раціону людини. Бажана норма – не більше 40 грамів на добу для масла жирністю 82 відсотки та за умови, що в раціоні немає інших насичених жирів.

Існує думка, що крихкість або м’якість масла – це ознака його якості. Це не більше, ніж міф. Консистенція залежить від сезонності. Весна та літо – це час низькоплавких жирів. А зима – тугоплавких.

Масло може бути крихким, якщо в процесі приготування не дотримували температурні умови під час збивання вершків.

Чи шкідливі замінники масла?

Спреди та маргарини схожі на масло. Але їх склад інакший. Ви можете побачити на пакуванні корову чи козу, але надпису "Вершкове масло" там не буде.

Основна відмінність замінників масла від вершкового масла:

  • Маргарин – це не молочний продукт. Це гідрогенізована рослинна олія з домішкою барвників та ароматизаторів. Маргарин містить дуже високу кількість транс-жирів – до 50 відсотків. Коли рідкі рослинні олії перетворюється на твердий маргарин – це називають процесом гідрогенізації. Під час цього процесу утворюються транс-жири, які не можуть перетворити ферменти нашого організму.
  • Спред – це емульсійна суміш молочного та рослинного жиру. Молочний жир складає не менш як одну четверту від загальної кількості жиру у продукті. Транс жири у спредах не мають перевищувати 8 відсотків.

Докладніше про масло та його замінники читайте тут.

Вас може також зацікавити:

Реклама:

Головне сьогодні