Шість років без сну. Як сплять батьки після народження дитини

— 26 лютого 2019, 12:32

Народити дитину – хороший спосіб зробити повноцінний нічний сон мрією.

Думаєте, вона підросте і стане легше? Не факт.

У маленького начальника свої плани на вашу ніч. Фото melis2/Depositphotos

Дослідники з Ворицького університету у Великій Британії кажуть, батьківське недосипання може тривати до шести років після енародження дитини, пише The Guardian.

Вивчивши якість сну тисячі учасників експерименту, науковці з'ясували, що найгірше сплять жінки у перших три місяці після народження дитини.

Здавалося б, дитина старшає, і сон має покращитися. Не так.

Старші діти перестають плакати і часто прокидатися посеред ночі, але їм іноді сняться кошмари, вони частіше хворіють, порівняно з немовлятами та однаково можуть просто прокидатися вночі. Разом з тим, навіть якщо дитина спить спокійно, батьківському сну заважають стрес та турботи.

[L]Дослідження почали ще у 2008-му, а закінчили збирати дані аж у 2015-му році.

Науковці щороку проводити інтерв'ю з 2500 жінками та 2200 чоловіками, у яких народилася перша, друга або третя дитина та слідкували якістю сну батьків, доки діти зростали.

Учасники оцінювали якість свого сну за шкалою від 0 до 10 та підраховували, скільки годин сплять у будні дні та вихідні.

Мабуть, не дивно, що найнижче свій сон оцінювали матері одразу після народження дитини. Він падав в середньому майже на дві позначки за шкалою від їхнього звичайного сну.

Після повернення з пологового жінки в середньому втрачали 40 хвилин сну щоночі, порівняно зі сном під час вагітності.

У чоловіків після народження дитини також погіршувався сон, однак не так радикально. За перші три місяці малюка тати не спали вночі в середньому всього 13 хвилин.

Мами також визнавали, що з наступними дітьми було легше і сон був кращим.

Щоб краще спати - народжуйте ще одну дитину. Фото belchonock/Depositphotos

Після народження другого малюка якісь сну падала всього на 1 пункт та скорочувалася тривалість на 25 хвилин, а за третьою дитиною – жінки майже не жалілися на погіршення сну.

Водночас, науковці кажуть, є способи зробити наслідки недосипання не такими болісними.

Щоб не виснажуватися фізично та емоційно слід намагатися не турбуватися про дрібниці, домашню роботу, яку не встигаєш зробити. Крім того, можна домовлятися з партнером про чергування з дитиною та погоджуватися на допомогу від друзів та рідних.

А ще, слід пам'ятати: зараз вам тяжко, але завжди так не буде.

Вас також може зацікавити:

Ми не хочемо втрачати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я.

Реклама:

Головне сьогодні