Виправлено:Частково відновили активність мозку у свиней через 4 години після смерті. Що це означає

— 18 квітня 2019, 11:26

Мозок не може жити без кисню. Вже через декілька хвилин нейрони починають гинути і їх неможливо відновити.

А якщо ні?

Команда вчених на чолі з Ненадом Сестаном з Єльської школи медицини вважає, що, можливо, цей процес не є таким категоричним, як вважалось раніше, пише the Atlantic.

Сестан та його колеги продемонстрували це у дуже цікавий спосіб: вони частково відновили сигнали мозкової активності в мозку у свиней, яким відсікли голову за 4 години до цього.

Їх дослідження опублікували в журналі Nature.

32 мізки свиней були взяті з бійні, їх помістили у сферичні камери й за допомогою крапельниць вводили поживні та захисні хімічні речовини. Спеціальні помпи симулювали серцебиття.

Ця система отримала назву "BrainEx". Вона змогла зберегти загальну архітектуру мозку та вберегти її від деградації.

Відновився кровообіг у кровоносних судинах, з’явилась чутливість до ліків. Це зупинило смерть нейронів та інших клітин. Деякі нейрони навіть почали активізуватися.

"Це стало великим сюрпризом", – сказав Звонімір Врсел’я, який провів основну частину експерименту разом з Стефано Даніеле.

Це дослідження вказує, що при певних умовах мозок ссавців може відновлювати молекулярну та клітинну активності навіть через декілька годин після смерті.

Проте, жодних ознак зв’язку між нейронами не спостерігалось.

"Мозок свинок був мертвим, коли ми зайшли до лабораторії і він залишився мертвим після завершення експерименту", – твердо заявив консультант з нейроетики Єльського університету Стефан Латан.

То навіщо це все було?

"Це дослідження може бути основою для інноваційних методів лікування інсультів та інших уражень мозку, й медицина потребує цього", – каже експерт з нейроетики Мічиганського технологічного університету Л. Сід М Джонсон.

Також, цікаво, як ця система подіє на мозок, який пробув без кисню декілька хвилин.

Вчені не вбивали тварин заради експерименту. Вони використали мозок свиней, яких вже забили заради їжі.

Для того, щоб зрозуміти, наскільки ефективні результати експерименту, його необхідно повторити.

Також, залишається багато етичних питань. Наприклад, чи дійсно частково активізований мозок не має ознак свідомості?

Латам стверджує, що навіть під анестезією, людський мозок демонструє скоординовану електричну активність. Отож, відсутність цієї активності виключає свідомість.

Але свідомість й досі важко визначити, не те що – виміряти. Чи зміниться щось під час експерименту, якщо вчені застосують програму не на окремому мозку, а на цільному організмі?

Не на тваринах, а на людях? Чи вплине це на брак органів для трансплантації?

Це питання далекого майбутнього, але про них варто замислитись.

Вас також може зацікавити:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні