Грудне молоко може надавати пожиттєвий імунітет. Показало дослідження на тваринах

— 31 травня 2019, 13:31

Всі знають, що грудне вигодовування – це корисно для матері й дитини. Особливо, для імунітету немовля.

Раніше вважалось, що захист від інфекцій триває лише протягом періоду грудного вигодовування й захищають дитину переважно антитіла матері.

Але останні дослідження на тваринах припускають, що захист може тривати впродовж всього життя, пише Neuroscience News.

Фото: Evgenyataman/Depositphotos

Дослідження опубліковане у Science Advances стверджує, що захист може тривати довгий час після припинення грудного вигодовування й реалізується коштом імунних клітин, а не антитіл матері.

Науковці з’ясували, що новонароджені мишенята, вигодувані молоком матері, яка мала паразитну інфекцію до вагітності, отримали пожиттєвий імунітет до цієї інфекції.

Цей захист передали саме імунні клітини у молоці матері.

Головний автор дослідження доктор Вільям Хорснел з Бірмінгемського інституту мікробіології та інфекційних досліджень каже, що імунна передача від матері до дитини під час грудного вигодовування – це дуже важливе джерело захисту від інфекцій у ранньому віці.

"Це перші данні, які вказують, що від інфекцій, які перенесла мати до вагітності, дитина може отримати пожиттєвий клітинний імунітет", – додає Хорснел.

Професор функціональної імунології Бірмінгемського університету Адам Канінгам прагне розвинути виробництво бактеріальних вакцин, які можуть захистити нас від низки інфекцій.

Він каже, що це дослідження може допомогти розробити вакцини для матері, які надалі зможуть захистити й дитину.

Також ця робота вказує, що інфекції, які перенесла мати, можуть назавжди змінювати імунну систему її дітей.

Реклама:

Головне сьогодні