Усьому є міра: 6 добрих звичок, якими не варто зловживати

Голодування в гонитві за бездоганною фігурою може вилитися в розлад харчової поведінки, а виснажливі фізичні навантаження – призвести до травми чи занапастити здоров'я. В усьому потрібно знати міру, і у здорових звичках теж.

Про це пише The Huffington Post.

1

Налягати на корисні жири

Омега-3 ненасичені жирні кислоти несуть у собі багато користі, зокрема, поліпшують пам'ять та кровотік, захищають від серцевих захворювань.

"Одначе лише те, що це корисно, не означає, що ви можете їсти, скільки забажаєте.

Горіхові пасти, горіхи, авокадо та здорові олії – все це є джерелом калорій, а якщо ваша мета – скинути вагу, то треба зменшити кількість калорій, котрі ви отримуєте з корисних та оброблених продуктів", – каже спортивний дієтолог бейсбольної команди Dallas Cowboys Емі Гудсан.

Вона підкреслює, що страва має бути "прикрашена" корисними жирами, наприклад, салатик – подрібненими горішками або оливковою олією.

2

Робити розтяжку, щоби аж боліло

Розтяжка після тренування дуже корисна, вона помагає розвивати гнучкість та сприяє збільшенню амплітуди рухів. Одначе ніколи не можна розтягувати нерозігріті м'язи, а "перерозтяжка" загрожує низкою проблем.

Якщо випадково розтягти м'яз надто сильно, можна травмуватися, каже спортивний психолог та засновник фітнес-центру Ірв Рубінштейн. А якщо розтягуватися надто довго, наприклад, утримуватися в одному положенні на максимальному зусиллі, то можна спричинити мікророзриви м'язів. Тягтися можна лише до тих пір, поки не заболить.

3

Тренуватися щодня

А думку Рубінштейна, тренуватися, не даючи собі жодного вихідного дня, це неправильно. Водночас, якщо ваш організм не проти щоденних навантажень, можна просто варіювати тип, тривалість та інтенсивність тренувань. Між однотипними тренуваннями має бути проміжок у 48-72 години.

Якщо ви старші за 50 років і ви – новачок, Рубінштейн радить хоча б протягом перших 4-6 тижнів не ходити до спортзали частіше за 2-3 рази на тиждень.

4

Соківниця – найкращий друг

Соки – це найкращий варіант для людей, котрі прагнуть отримати користь від овочів та фруктів, але не люблять їх їсти. Зі слів Гудсан, проблема в тім, що п'ючи лише сік, ми отримуємо дуже мало клітковини та – у випадку фруктових соків – дуже багато цукру.

Дієтолог радить робити переважно овочевий сік, лише трохи підсолоджуючи його якимсь фруктом. Або товкти фрукти у блендері, щоби отримувати з них і клітковину. Одначе надто палка любов до смузі теж шкідлива. Про це буде далі.

5

Завжди мати при собі антисептик для рук

Здається, що захищатися від мікробів та вірусів за допомогою антисептика для рук – це чудова ідея – якби не триклозан, що міститься в більшості з них. Ця речовина сприяє тому, що бактерії стають нечутливі до антибіотиків.

Як з'ясувалося в ході дослідження, проведеного на замовлення Центру контролю та попередження хвороб США, працівники галузі охорони здоров'я, котрі надають перевагу антисептикам для рук, а не милу та воді, у 6 разів частіше хворіють на так званий "шлунковий грип".

Учені ж зі Школи громадського здоров'я Мічиганського університету виявили, що триклозан збільшує вірогідність розвитку алергій.

Експерти радять мити руки з милом і використовувати антисептик, лише коли нема іншого виходу.

6

Бути любителем смузі

Так само, як і любителі соків, фанати смузі можуть перебирати цукру та калорій, каже Гудсан.

Дехто любить додавати кокосову олію або горіхову пасту, і це робить смузі ще "важчим" - в одній порції може виявитися 300-400 калорій. Дієтолог радить не забувати, що смузі – це страва, а не напій, який іде до страви.

Усі фото: Depositphotos

Більше користі:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні