Чим корисне море і як на ньому відпочивати. Досліджує наука

— 18 серпня 2019, 10:00

Жити треба біля моря... Якщо не все життя, то хоча б пару тижнів на рік.

На цьому наполягають вчені.

Дивно, але науковці лише нещодавно почали вивчати користь моря для людей.
Фото ilterriorm/Depositphotos

Про те, що вода корисна для здоров'я, люди знають давно.

"Можна відчути переваги води перебуваючи біля океану, озера, річки, басейну або навіть слухаючи заспокійливий звук фонтану, – стверджує морський біолог та автор книги "Синій розум" Уоллес Ніколс в інтервю qz.

Більшість громад побудовані біля водних об'єктів не лише з практичних причин, а тому, що ми природно тягнемося до блакитного простору... Наші тіла на 70% з води".

У світі є blue zones ("блакитні зони") – місця, де люди живуть особливо довго.

Це італійський острів Сардинія, японський острів Окінава, півострів Нікоя в Коста-Ріці, Ікарія в Греції та Лома Лінда в Каліфорнії, США.

Ці морські регіони мають велику кількість людей старше 100 років.

При чому, як зазначає доктор Дебора Крекнелл, автор книги "Море: терапевтичні переваги буття в воді та біля неї", "багато з них постаріли без проблем зі здоров'ям, які зазвичай вражають людей у ​​розвиненому світі, таких як ожиріння, діабет, захворювання серця та рак".

Лікарі приписували своїм пацієнтам поїздки на узбережжя або відвідування "лікарень для купання" – спеціальних клінік, які пропонували лікувальні ванни з морською водою – ще у 18 столітті.

Тим дивніше, що науковці лише нещодавно почали експериментально вивчати користь моря, озер та річок для людей.

"Донедавна зосереджувались на користі для здоров'я природи, не помічали особливої ​​ролі води", – констатує Уоллес Ніколс.

Вчені кажуть, що ми природно тягнемося до блакитного простору. Фото Subbotina/Depositphotos

У 2013 році повідомлялося, що Європейський центр навколишнього середовища та здоров'я людини Університету Ексетера (Велика Британія) розпочав проект під назвою Blue Gym ("Синій тренажерний зал").

Його ціль – вивчити, як вода може використовуватися для сприяння здоров’ю та добробуту людини.

Очолює проект Майкл Депледж, який протягом десятиліть вивчає вплив "блакитних середовищ".

Університет Ексетера вже зібрав дані про 48 мільйонів людей, які свідчать про міцний зв’язок між життям біля води та добробутом.

Кілька експериментів, які провели у виші, перераховує Globalnews:

🏊‍♂️ Учасникам дослідження показали фотографії видів на океан, зелені поля чи міста. При цьому їх запитали, чи переплатять вони за готельний номер з таким видом. Люди готові заплатити більше за номер з видом на океан, показали результати.

🏊‍♂️ Людям показували світлини міст та індустріальних об’єктів. Серед іншого там були зображені фонтани, канали та прибережні зони. Респонденти послідовно краще реагували на фотографії з водою. "Чим більше води на знімку, тим позитивнішою буде реакція", – зазначає Майкл Депледж.

🏊‍♂️ Вчені проаналізували дані урядового щорічного медичного обстеження в Англії, щоб побачити, чи можуть вони виявити зв’язок між здоров’ям та близькістю до води. Закономірність існує: прибережні жителі почуваються здоровішими, ніж інші, які живуть далі від моря.

Розбіжності в здоров’ї між прибережними та внутрішніми громадами гостріші для людей з низьким рівнем доходу, ймовірно, через те, що жителі узбережжя просто заможніші та мають кращий доступ до медичної допомоги. Тому, це дослідження вчені будуть продовжувати.

🏊‍♂️ Щоб вивчити фізіологічні переваги прибережного життя людям у стресових ситуаціях (наприклад, таких як стоматологічна хірургія), показували або віртуальний пляж, або стоматологічну кімнату. Ранні дослідження вже свідчать, що пацієнти відчували менше болю при "зануренні" у пляж.

[BANNER2]

На основі досліджень вчені стверджують, що

біля води ми "впадаємо у медитавний стан":

  • м'язи розслабляються,
  • дихання стає глибше,
  • мозкові хвилі сповільнюються,
  • уповільнюється серцебиття,
  • знижується рівень гормонів стресу,
  • водночас задіяні практично всі органи чуття – зір, нюх, слух та дотик.

"Дивитися на блакитне море, чути звук хвиль, відчувати запах океану та смак солі на губах, теплий пісок між пальцями ніг або прохолодну воду навколо – все це переживання, які створюють позитивні відчуття та емоції й покращують наше самопочуття", – зазначає доктор Дебора Крекнелл.

Біля води ми впадаємо у медитавний стан. Фото damedeeso/Depositphotos

Дихання морським повітрям сприяє кращому сну, додає Дебора Крекнелл.

Дослідження показали, що прогулянка біля узбережжя майже завжди призводить до кращого, тривалішого сну через поєднання відновлювального ефекту від перегляду моря, дихання свіжого повітря та легкої фізичної активності.

Доведено, що заходи

  • у воді (плавання),
  • на воді (серфінг, каякинг, веслування на байдарках),
  • під водою (дайвінг),
  • поряд з водою (ходьба по пляжу)

знижують ризик серцевих захворювань та інсультів, остеоартриту, діабету другого типу, депресії, раку товстої кишки та молочної залози.

При цьому:

🌊 Вчені поки достеменно не знають, що краще для людини – море, озеро чи річка.

Майкл Депледж та його колеги вивчали здебільшого здоров’я приморських жителів, оскільки в Британії тисячі кілометрів берегової лінії моря і лише невеликий озерний район. Проте подібне дослідження проводять зараз у Фінляндії. Там 187 000 озер.

🌊 Вчені також не можуть остаточно відповісти на питання про те, чому деяким людям значно кращає поблизу водойм, а інші відчувають лише помірний вплив.

Наприклад, мова йде про те, спрацьовує комбінація всіх трьох складових (води, повітря та звуків) пляжу, чи окремо кожного.

"Хоча ми знаємо, що сліпі люди та люди з сенсорними вадами також отримують користь від блакитних просторів", – зазначає Майкл Депледж.

🌊 Вчені також тільки взялися досліджувати регіональну специфіку водойм. Чи змінює стан людини однаково, скажімо, узбережжя Англії та пляж Флориди.

Наприклад, рівень вітаміну D, ймовірно, буде вищим, якщо ви відпочиваєте у південній частині штату США. Однак британські дослідження показали, що хімічні речовини, що виділяються з морського життя та мікробів, можуть допомогти запобігти гіперімунним реакціям (алергія та астма) або зменшити їхні прояви.

У майбутніх дослідженнях вчені мають намір вирахувати:

  • чи показують діти та інше населення однакові переваги від життя на березі моря;
  • якою може бути оптимальна "доза" часу, проведеного в океані;
  • скільки триває позитивний вплив водойм на здоров'я.
Існує міцний зв’язок між життям біля води та добробутом. Фото monkeybusiness/Depositphotos

Точно зрозуміло одне: провести час біля води – одна з найкращих речей, яку ви можете зробити зі своєю відпусткою.

Щоб відпочити максимально активно доктор Дебора Крекнелл пропонує ряд заходів:

  • плавайте,
  • грайте з хвилями,
  • будуйте замки з піску,
  • малюйте океан,
  • спостерігайте за дикою природою,
  • збирайте гальку та морське скло,
  • медитуйте, займайтеся йогою чи іншими вправами (м'який пісок зменшує навантаження на суглоби),
  • дивитися на зірки на пляжі,
  • їжте морепродукти.

Вас також може зацікавити:

Аби літо провести без проблем: 13 правил безпечної відпустки

Як відпочивати правильно. Психологи розписали ідеал відпустки

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні