Аудит МОЗ і медицини в країні: Радуцький пояснив, хто і як його проводитиме

— 7 жовтня 2019, 15:41

Аудит МОЗ проведуть за період 2011-2019 років силами Рахункової палати та Держаудитслужби, але чітків термінів початку його проведення немає.

Про це в інтерв’ю УП розповів голова комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації Михайло Радуцький.

Медицину, за словами Радуцького, чекає кілька аудитів:

  • міністерства охорони здоров’я за 2011-2019 роки;
  • матеріально-технічної бази медзакладів України.
Михайло Радуцький, фото Ельдара Сарахмана

МОЗ перевірятимуть на "виконання законів України, програм України, які відбувалися з 2011 по 2019 рік. Це стосується постанов уряду, освіти, закупівель в тому числі. Всього".

На запитання, коли аудит в МОЗ розпочнеться і скільки триватиме, Радуцький сказав:

"Якби були гроші, я хотів би, щоб це робив Deloitte чи Ernst & Young. Але бюджетних коштів на більше сьогодні не вистачає.

Будемо робити власними силами: Рахункової палати та Держаудитслужби. Якщо там виявиться щось погане, долучаться інші.

Я розумію, що це не 5 хвилин. Але якісь речі вони вже перевіряли, не будуть же вони по новій перевіряти те, що вже перевірили. Я так думаю.

Наскільки я знаю, в нас ще немає офіційної відповіді від цих служб, як вони мають провести цей аудит. Але думаю, вони теж розуміють, що це треба не через 2 роки".

Радуцький визнає, що у МОЗ за останні роки було "дуже багато аудитів, здається, більше 15 з 2015 року".

Але вони, мовляв, були направлені тільки на міжнародні закупівлі, а треба ще аудит освітніх програм, ліцензування лікарів, ціноутворення, протоколів, розрахунків…

"Хтось хоче думати, що аудит – це знайти щось на Супрун. Хтось – на Богатирьову. А якби я йшов на міністра, ніколи в житті не погодився б, не отримавши гарантії, що не буде все перевірено до дня, коли я стану міністром. А потім вже хай перевіряють те, за що я маю відповідати".

Другий аудит - матеріально-технічної бази.

В інтерв’ю УП Уляна Супрун розповідала, що цей аудит, про який говорить Михайло Радуцький, МОЗ уже два роки робить зі Світовим банком.

"Це не той аудит. Я вважаю, що не той. Бо клініка "Борис" теж проходила аудит, який проводила НСЗУ перед тим, як підписати угоду. Це не дає 100% картину. Бо це декларативний аудит. Є перелік питань, на які людина, яка хоче підписати договір з НСЗУ, має відповісти".

Також Радуцький твердить, що "ніколи в житті" не повірить у дані, надані місцевими департаментами охорони здоров’я. Тому хоче, щоб аудит провели міжнародні донори:

"У нас є багато міжнародних організацій, які багато допомагають Україні. Ми хочемо, щоб це робила якась компанія з першої п’ятірки. Не з державних коштів.

Ведемо перемовини з 4 донорськими організаціями. Я чомусь вважаю, що вони нам допоможуть".

На запитання, коли він почнеться, голова комітету відповів:

"Як Разумков каже: "Ми працюємо в турборежимі, в нас нема часу на 2020 рік". Тільки домовимось – відразу почнем. BRDO, Deloitte, Ernst & Young… Технічно вони це можуть зробити швидко. Але це питання недешеве".

Голова комітету твердить, що аудит потрібен, щоб знати, яку базу маємо в країні, щоб на ній робити розрахунки і все інше.

"Ми не можемо прийняти планку по найвищому рівні, бо в нас тоді лікарі валом будуть поза законом. В нас є дуже великі розбіжності між київською лікарнею і лікарнею, наприклад, в Малині. Вони дуже різні.

І в стратегічній програмі до 2030 року, яку ми плануємо прийняти, записати, що стандартам, умовно, київської лікарі, за два роки має відповідати Малинівська".

"Уляна Супрун пішла не тому, що погана": Михайло Радуцький про аудит медицини та медичне страхування

Реклама:

Головне сьогодні