6 порад, які допоможуть заспокоїтись мозку та подовжать ваше життя

— 2 листопада 2019, 11:00

Ми всі хочемо, щоб наш розум залишався гострим, навіть попри природне старіння організму.

Як припускає нове дослідження, коли мова йде про збереження здорової активності мозку, то секрет успіху може критись у підході – "менше – краще", пише Healthline.

У дослідженні, опублікованому в журналі Nature, науковці з Гарвардської медичної школи стверджують, що спокійніший мозок з меншою нейронною активністю може призводити до довшого життя.

Коли мова йде про збереження здорової активності мозку, то секрет успіху може критись у підході – "менше – краще"Фото: Jannette.Dieti/Depositphotos

Вони дослідили зразки мозку людей, які померли у віці від 60 до понад 100 років та з'ясували, що на нейронну діяльність впливає протеїн REST.

Експерименти на черв'яках та ссавцях показали, що підвищення рівня цього протеїну призводить до нижчої нейронної активності та довшого життя.

Пригнічення цього білка давало протилежний ефект.

"Результати цього дослідження вказують на те, що періоди спокою протягом дня, які сповільнюють нейронну активність, так само важливі для здоров'я нашого мозку, як і фізичні вправи та розумова активність", – стверджує невролог та психіатр Гаятрі Деві.

Як же цього досягти?

Професорка сімейної медицини Маріанна Клатт спеціалізується на хворобах, які спричинює стрес.

Вона пропонує 6 стратегій, які можуть заспокоїти ваш мозок.

Налаштуйтесь на своє тіло

За словами Клатт, навіть поверхове усвідомлення того, яка саме частина вашого тіла перебуває в стані напруги, – це вже гарний початок, тому що коли люди розуміють своє тіло, вони й краще розуміють, що саме трапляється в їхньому житті.

Також вона акцентує увагу на користі медитації та майндфулнес.

"Важливо не лише очистити свої думки, але й зрозуміти, де вони знаходяться. Для цього достатньо 5-10 хвилин медитації", – каже Клатт.

Слухайте!

Клатт стверджує, що дуже важливо слухати і близьких людей, і власні думки.

"Якщо ви не слухаєте інших, або далеко думками від людини, яка поряд з вами, це ознака того, що варто вчитись бути присутнім, та не упускати момент, в якому ви знаходитесь прямо зараз", каже вона.

Плануйте.

Своїх студентів Клатт просить створити дві кругові діаграми і обидві розділити на 24 сектори, які символізують години дня.

Одна демонструє, як студенти хотіли б проводити цей час. Інша на що вони реально витрачають час.

Сектори на діаграмі часто показують, що навіть поза роботою ми не маємо вільного часу.

"Ця вправа про те, як бути чесним з собою та зрозуміти, що ми повинні мати вільний час від роботи, дітей та розв'язання різноманітних проблем.

Люди часто нехтують своїм вільним часом, тому що вважають, що повинні робити щось продуктивне", пояснює Клатт.

Думайте про їжу.

Нам весь час кажуть, що ми маємо стежити за тим, що ми їмо.

Але також важливо звертати увагу на те, як і де ми їмо.

"Я завжди кажу, що люди мають смакувати їжу. Інакше ми отримуємо всі ці калорії без жодного задоволення", пояснює професорка.

Вмійте розпізнавати вигорання.

"Часто люди не розуміють, що вигоріли аж допоки не вигорять вщент", каже Клатт.

За її словами, якщо ви вчасно помічаєте вигорання, то це може допомогти переосмислити ваші цінності та розставити пріоритети.

"Вигорання це коли "мухи" раптом збільшились у розмірі до "слона". Це постійне відчуття роздратування та виснаження", пояснює Клатт.

Шукайте менторів.

Найкраще за все вчитись у найкращих.

Клатт каже, що позитивні приклади, які хочеться наслідувати, можна знайти й у повсякденному житті.

"У людей, які отримують насолоду від своєї роботи та свого життя, варто запитати поради, яка допоможе вам знайти свій баланс", каже вона.

Вас також може зацікавити:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegramпро здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні