Володимир Ященко: Онкологічне лікування відкладати не можна

Володимир Ященко: Онкологічне лікування відкладати не можна

Про онкологічну допомогу в умовах пандемії, про те, чому немає "дива-таблетки" від раку і з чого починається шлях пацієнта, про комплексний підхід, вартість лікування і про багато інших гострих проблем — наша розмова з директором онкологічного центру TomoClinic Володимиром Ященком.

Директор онкологічного центру TomoClinic Володимир Ященко

— Володимир Михайлович, ми вже багато місяців живемо в умовах пандемії COVID-19.

Дані досліджень говорять про те, що люди все частіше відмовляються від медичної допомоги, в тому числі і від термінової, якщо лікування не пов'язане з короновірусом. А як же рак?

— Неможливо в рамках одного інтерв'ю провести повний аналіз результатів таких досліджень.

Скажу головне — якщо відмова від будь-якого лікування може загрожувати пацієнтові серйозним погіршенням здоров'я, то відмова від онкологічного лікування або навіть просто істотне зволікання з його початком призведе до загибелі.

Незаперечний факт — якщо рак не лікувати, він уб'є людину. До речі, наші пацієнти це розуміють, і клініка працює в звичайному режимі, безумовно, з дотриманням безпрецедентних заходів захисту і пацієнтів, і персоналу.

Більш того, в сьогоднішніх непростих умовах ми зуміли максимально розширити спектр послуг і відкрили сучасне хірургічне відділення.

Тому будь-яка людина, що звертається до нас за допомогою, може в одному місці пройти комплексне онкологічне лікування за світовими протоколами.

— Що таке комплексне лікування?

— Це кілька методів, які застосовують поетапно. В онкології не існує ні чудо-таблетки, ні єдиного універсального способу, який міг би позбавити пацієнта від злоякісного захворювання.

Адже рак — не одна хвороба, а збірна назва, що об'єднує понад 200 різних видів.

Всі види індивідуальні: навіть в одному органі можна виявити різні ракові утворення; різна агресивність пухлин; різна реакція пацієнтів на лікування; пухлинні клітини здатні пристосовуватися, мутувати.

І це далеко не повний перелік причин, за якими немає і не буде в найближчому майбутньому "моно-способу" для того, щоб позбавити людину від грізної хвороби.

В онкології давно окреслено коло методів, які при послідовному застосуванні можуть привести до зцілення або суттєвого подовження життя.

— Що входить у таке коло?

— В нього входять як класичні методи (променева терапія, хіміотерапія, хірургія, антигормональна терапія), так і інноваційні (таргетна терапія, імунотерапія).

Ось чому, стартувавши в 2015 році з променевої терапії, ми прийшли до відкриття відділень хіміотерапії та хірургії. Наші фахівці застосовують всі способи лікування, які я назвав.

Окремо я б виділив інтервенційну радіологію — новітній високотехнологічний метод, який ми також використовуємо широко і успішно. Тобто перекриваємо повний цикл лікування онкологічних захворювань.

Сучасне відділення хіміотерапії

TomoClinic ні в чому не поступається провідним онкоцентрам світу, а з променевої терапії — ми одні з кращих в Європі і кращі в Україні.

Система Томотерапіі, яка діє в нашому центрі, — унікальна для України: єдина в країні, що дозволяє опромінювати пухлини складних форм і великих розмірів та метастази; максимально захищає здорові тканини і органи.

Наші пацієнти позбавлені серйозних ускладнень, які часто виникають при лікуванні на застарілих апаратах.

Система Томотерапіі, яка діє в центрі, — унікальна для України

— Що передує лікуванню? З чого починати людині, у якої встановлено онкологічний діагноз або є підозра на рак?

Ці питання стоять дуже гостро для багатьох, і ваша відповідь вкрай важлива.

Моя відповідь однозначна. Шлях кожного пацієнта повинен починатися з консультації клінічного онколога.

Зауважте, не хірурга, до якого часто "по-старому" направляють з підозрою на злоякісну пухлину, а фахівця, що володіє широкими знаннями онкології, знає тактику лікування всіх видів раку.

Саме такий лікар називається клінічним онкологом, саме до цього лікаря на консультацію потрапляють наші пацієнти при першому візиті в клініку.

Клінічний онколог на прийомі розмовляє з пацієнтом, проводить огляд, аналізує скарги, ретельно вивчає всі медичні документи, при необхідності призначає додаткову діагностику.

За результатами консультації та обстежень збирає і виносить на консиліум усю інформацію для розробки поетапного плану лікування на підставі відповідного протоколу.

Після встановлення діагнозу ми застосовуємо міжнародні стандарти лікування, рекомендовані європейським і американським онкологічними спільнотами — ESMO і NCCN.

Це головна складова якісного лікування — дотримання стандартів, які використовують у провідних клініках світу.

— Остаточне рішення приймає консиліум?

— Тільки консиліум! Це світовий підхід. Не повинен лікар приймати життєво важливе для пацієнта рішення одноосібно.

Онкологія зараз розвивається так стрімко, що яким би не був досвідченим лікар, не може він знати все і не має морального права брати на себе відповідальність за життя людини. Адже протоколи лікування коригують буквально кожні три місяці.

Тому план комплексного лікування розробляє мультидисциплінарна комісія, що складається з фахівців різних профілів: клінічного онколога, хірурга, хіміотерапевта, променевого терапевта, патолога.

У неї також можуть входити лікарі "вузького" профілю, такі як уролог, онкогінеколог, проктолог. Кожен наш пацієнт знаходиться в центрі команди — "оркестру" фахівців, яким "диригує" клінічний онколог.

План комплексного лікування розробляє мультидисциплінарна комісія, що складається з фахівців різних профілів

— Ми не можемо залишити поза увагою ще одне дуже гостре питання — фінансове.

Незважаючи на істотні зрушення у вітчизняній медицині, онкологічне лікування все ще залишається дорогим для українців.

Що ви думаєте з цього приводу?

Онкологічне лікування дуже дороге в усьому світі. Думаю, кожен з нас розуміє, що безкоштовних медичних послуг не існує.

За них завжди хтось платить: в розвинених країнах це відбувається по-різному — або страхова компанія оплачує, або держава.

В Україні, на жаль, велика частина витрат на лікування лягає на пацієнта і його сім'ю. Це правда, і від неї нікуди не дітися.

Однак я хочу підкреслити найважливіші моменти. У нашому центрі пацієнти отримують точно таке ж лікування, як в будь-якій європейській країні, в США або в Ізраїлі.

Ми працюємо з таким же ультрасучасним устаткуванням і застосовуємо такі ж міжнародні протоколи, маємо такі ж гарантії виробника і такі ж сервісні контракти. Досвід і кваліфікація наших лікарів не поступаються закордонним.

Ось тільки вартість послуг у TomoClinic набагато нижча, ніж в інших країнах.

А завдяки участі у клінічних дослідженнях, які у нас проходять з багатьох видів раку, пацієнти мають можливість безкоштовно (!) отримати передове і дуже дороге лікування.

Це доступ до нових перспективних методів, який у широкій практиці поки обмежений. На нашому сайті можна ознайомитися з інформацією, за якими саме захворюваннями ми проводимо клінічні дослідження.

Крім того, для пацієнтів діє комфортний сучасний стаціонар з чудовими умовами для проживання. Адже, якщо робити вибір, потрібно враховувати не тільки лікування, але і умови перебування.

Для пацієнтів діє комфортний сучасний стаціонар з чудовими умовами для проживання

Людині необхідно десь жити, харчуватися, отримувати супровідну терапію. TomoClinic знаходиться не в найдорожчому місті в порівнянні зі столицею та багатьма українськими містами (не кажучи вже про Європу).

Тому наші пацієнти отримують високу якість лікування за прийнятною ціною.

Автор: Дана Гольденберг

Головне сьогодні