Як отримати безоплатну психологічну допомогу ®

— 18 грудня 2020, 13:00

Тривога, пригнічений настрій, забудькуватість, розгубленість, безсоння — побічні ефекти пандемії коронавірусу, яка лише набирає обертів.

Протягом трьох місяців після виявлення вірусу в організмі з психологічними проблемами стикається кожен п’ятий COVID-пацієнт.

На сьогодні в Україні підтверджено 944381 пацієнти з коронавірусом, тобто майже 200 тисячам осіб, які перехворіли, потрібна буде психологічна допомога.

Проте це стосується не лише їх. Соціальна ізоляція, невизначеність, економічні труднощі, побоювання за власне здоров'я та здоров'я близьких, з якими за останній рік стикнулися всі, також можуть вплинути на психіку.

Лікарі радять не ігнорувати свій психологічний стан, дослухатися до свого організму і просити про допомогу, якщо відчуваєте таку необхідність.

Варто пам’ятати, що психологічна допомога потрібна не тільки хворим.

"Перша психологічна допомога – це ненав’язлива, гуманна, практична допомога з повагою до гідності, культури та можливостей людей у кризовій ситуації", — розповідає психологиня Міжнародної організації з міграції Наталія Погодіна.

За її словами, насамперед психологи лінії допомагають найуразливішим, соціально незахищеним людям, які перебувають у кризових обставинах.

"Це люди різного віку: діти, підлітки, літні люди. Це вагітні жінки, матері, які годують, це одинокі батьки, багатодітні сім’ї, люди, які мають інвалідність, пенсіонери.

Це всі ті, хто втратив або ризикує втратити роботу і житло через економічний спад, викликаний пандемією, і відчуває невпевненість у завтрашньому дні.

Це всі, на чиї плечі покладено турботу про дітей та старших членів родини, хто переживає за здоров’я своїх близьких.

Це люди, які страждають від домашнього насильства і які, внаслідок карантинних обмежень, опинилися ще в більшій ізоляції", — ділиться Наталія.

Отримати безоплатну психологічну допомогу можна за номером гарячої лінії МОМ — 0 800 211 444

- Лінія консультує людей будь-якого віку.
- Лінія анонімна й конфіденційна.
- На лінії працюють досвідчені психологи.
- Усі дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів на території України безкоштовні.
- Лінія працює з 9:00 до 18:00 в робочі дні та з 10:00 по 17:00 у вихідні.

Організатором гарячої лінії психологічної підтримки є Міжнародна організація з міграції (МОМ), а фінансує роботу лінії Бюро у справах населення, біженців та міграції Держдепартаменту США.

МОМ працює в Україні з 1996 року: допомагає Уряду України в управлінні міграційними процесами, протидіє торгівлі людьми, надає допомогу внутрішньо переміщеним особам (ВПО) та людям, які зазнали наслідків конфлікту.

Головне сьогодні