Вчені виявили, що не всі люди вміють рахувати овечок перед сном

Катерина Хорощак — 4 січня 2021, 16:37

Інколи для того, щоб швидко заснути, радять рахувати овечок.

Але вчені виявили, що для деяких людей це практично неможливо.

Хоча людина може описати, що таке вівця, і згадати, як вона виглядає, але не може візуалізувати її в своїй голові, не бачачи її перед сбою.

Причина у рідкісному і погано вивченому захворюванні, пише Science Alert.

Назва цього захворювання - афантазія, нездатність видобути уявну картину чого-небудь з пам'яті, чи то обличчя коханої людини чи знайомого місця.

Фото: anitnov/Depositphotos

Вперше його описали в XIX столітті, але правильно визначили лише в 2015 році. Сьогодні існує лише кілька опублікованих досліджень.

Ніл Кенмюр був одним з перших, хто розповів про свій досвід афантазії після того, як ввели цей термін.

"Коли я не міг заснути, вітчим порадив мені рахувати уявних овець і пояснив, як це робиться. Я попробував, але в мене нічого не вийшло.

Я не бачив, як вівці стрибають через паркан, і не міг їх рахувати", – сказав він.

Але Ніл не вважає афантазію хворобою. На його думку, це просто особливість сприйняття світу.

"Коли я думаю про свою наречену, в мене не виникає жодного образу, але я певен, що думаю про неї. Я знаю, що сьогодні її волосся зачесане у високий хвіст, що вона брюнетка".

Але я не описую образ, який розглядаю в уяві. Я просто пригадую окремі факти. Це дуже дивно і, може, навіть трохи прикро для мене", - зазначив Ніл.

У 2020 році Серена Пуанг описала схожий дитячий досвід з вівцями для The New York Times:

"Я ніколи нічого не бачила - тільки чорне. Я мовчки вважала в темряві роками".

Хоча афантазія може утруднити підрахунок овець, цей стан не має видимого впливу на творчі здібності або уяву людини, і тільки деякі повідомляють про проблеми зі своєю зоровою пам'яттю.

Більшість людей з афантазією живуть звичайним життям, і багато хто не усвідомлює, що він інший.

Деяким навіть сняться візуальні сни, але не всім.

Люди з цим захворюванням все ще можуть описувати і розпізнавати лиця і місця, що говорить про те, що з їхньою вербальною уявою і просторовою пам'яттю все гаразд.

Це підтверджує останнє дослідження.

В експерименті 103 учасникам з афантазією і без неї показали фотографії трьох кімнат і попросили намалювати їх на папері двічі: спершу дивлячись на фотографію, а потім - по пам'яті. Після цього малюнки оцінили 2795 експертів.

"Важливо відзначити, що ми не спостерігаємо жодних істотних відмінностей між контрольною групою та людьми з афантазією при малюванні безпосередньо із зображення", - зазначають автори дослідження.

За малюнки, коли зображення було доступним, обидві групи отримали однакові бали. Але коли учасників просили згадати зображення без підказки, людям з афантазією було важче малювати кімнату.

Загалом 61 ​​учасник з афантазією запам'ятав значно менше візуальних деталей, а їхні малюнки містили менше кольору і більше слів. Одна людина, наприклад, написала "вікно" замість того, щоб малювати деталі.

Проте пацієнти з афантазією показали таку ж просторову точність, як і інші учасники, розташувавши об'єкти в правильних місцях з правильним розміром.

Результати дослідження показують, що людям з афантазією не вистачає візуальних образів, але у них все гаразд із просторовою пам'яттю.

Дослідники вважають, що люди з вродженою афантазією можуть переживати схожий досвід до того, який є у незрячих від народження.

Але щоб з'ясувати, що відбувається на неврологічному рівні, необхідно провести набагато більше досліджень.

Вас також може зацікавити:

20 найсмішніших мемів про сон, тут кожен впізнає себе

Якщо партнер хропить: 6 порад, які допоможуть спати краще

11 фото, які показують, що спати у будь-якій позі – це суперсила

Не можу виспатися поруч зі своїм чоловіком/жінкою. Що робити

Спати треба на лівому боці. Шість медичних причин

Синдром неспокійних ніг, хронічної втоми та ще 5, про які варто дізнатися

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні