4 причини, через які вам може бути постійно холодно

Катерина Хорощак — 9 січня 2021, 10:00

Майже всім з нас в якийсь момент стає холодно, особливо взимку при низькій температурі. Але деякі люди постійно відчувають холод, в будь-яку пору року.

Середня нормальна температура тіла - 36,6 ℃, але вона може коливатися в межах 0,5 ℃.

Температура в стані спокою людини змінюється протягом 24 годин, досягаючи максимуму близько 18:00 і знижуючись до мінімуму близько 4:00.

Різні частини нашого тіла мають різну температуру: найтепліша (37 ℃) - пряма кишка, за нею йдуть вуха, сеча і рот.

Пахва (35,9 ℃) - найхолодніша частина нашого тіла, яку зазвичай вимірюють.

Ось чотири фактори, які впливають на температуру нашого тіла, і можуть бути причиною того, що деяким людям завжди холодно, пише The Conversation.

Фото: HayDmitriy/Depositphotos

Анатомія

Чоловіки і жінки виділяють різну кількість тепла, щоб підтримувати температуру тіла.

Чоловіки мають більш високий середній базальний рівень метаболізму (енергії, що спалюється в стані спокою) через більшу масу м’язів.

Також шари жиру, які призначені для збереження тепла, по-різному розподілені в чоловіків і жінок.

У жінок шар жиру під шкірою на руках і ногах майже в два рази товcтіший, тому теплу, яке йде від м'язів поряд, потрібно більше часу, щоб дістатися температурних рецепторів у шкірі, через що деякі жінки можуть частіше скаржитися на відчуття холоду.

Яку роль відіграють гормони

У жінок спостерігається циклічна зміна базової температури тіла, на яку впливають різні гормони, що беруть участь в менструальному циклі.

Перед овуляцією температура в середньому становить 35,9 ℃, а через кілька днів досягає піку до 36,7 ℃.

Ряд статевих гормонів взаємодіють з системою, яка регулює нашу температуру. Наприклад, естроген розширює кровоносні судини, що допомагає знизити температуру тіла, тоді як прогестерон може підвищувати температуру тіла.

Дослідження показують, що синтетичний прогестерон, що міститься в пероральних контрацептивах, спричиняє тривале підвищення температури тіла.

Хоча більш високий рівень тестостерону у чоловіків зазвичай не впливає на температуру тіла, але завдяки йому чоловіки можуть менше відчувати холод через зниження чутливості рецепторів, які сприймають холод.

Як впливає стан здоров'я

Деякі захворювання і стани пов'язані зі зниженою переносимістю або підвищеним відчуттям холоду.

Хвороба Рейно - це захворювання, при якому деякі ділянки тіла, особливо пальці рук і ніг, мерзнуть і німіють у відповідь на низькі температури або стрес. Зазвичай все тіло не відчуває холоду, але уражені місця можуть дуже боліти.

Це спричинено швидким звуженням дрібних кровоносних судин в цих областях.

Жінки та ті, хто живуть в більш холодному кліматі, частіше страждають від хвороби Рейно.

Лікування насамперед спрямоване на уникнення холоду, факторів, що спричиняють стрес, та деяких ліків, які можуть спричинити звуження кровоносних судин.

Гіпотиреоїдизм - ще одне захворювання, при якому може ставати холодно.

Це клінічний синдром, що виникає у людини при нестачі гормонів щитоподібної залози.

Ці гормони необхідні для підтримки рівня енергії, волосся, шкіри, ваги і внутрішньої температури.

Проблеми з кровоносними судинами

Артеріосклероз - це звуження кровоносних судин через утворення бляшок.

Існують різні типи цього стану, але частіше за все відчуття холоду спричиняє захворювання периферичних артерій, при якому артерії, що постачають кров до кінцівок, звужуються.

Кров живить тканини наших кінцівок, забезпечуючи їх необхідними речовинами, які дозволяють їм функціонувати і генерувати тепло - ось чому люди з цим захворюванням можуть постійно відчувати холод.

При відсутності лікування симптоми можуть прогресувати до ішемії кінцівок, осільки кров повністю перестає надходити, що спричиняє гангрену, необхідність ампутації і, можливо, смерть.

Обмороження також може спричинити постійну або тривалу чутливість до холоду навіть після загоєння пошкоджень.

Обмороження зазвичай починається, коли тіло, особливо відкрита шкіра, піддається впливу температур нижче нуля.

Реакція організму - зменшити приплив крові до цих ділянок шкіри, щоб запобігти втраті тепла і зберегти тепло життєво важливих внутрішніх органів.

Пошкодження відбувається через утворення кристалів льоду, які розривають тканини тіла. У гіршому випадку можна втратити пальці і кінцівки.

Коли холод відчувається як спека і навпаки

Ще є тип харчового отруєння - сігуатера, при якому холодні речі стають гарячими і навпаки.

Воно виникає при споживанні деяких видів рифових риб, в тканинах яких міститься особлива біологічна отрута - сігуатоксин.

Вас також може зацікавити:

11 теплих подарунків для людей, яким завжди холодно

Чому у деяких людей постійно холодні руки – пояснюють лікарі

6 змін, які відбуваються з нашим тілом, коли на вулиці стає холодно

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні