У мене простатит: чи вплине він на потенцію

У мене простатит: чи вплине він на потенцію

Так склалося, що проблеми з "чоловічим здоровям" – не тема для обговорень між представниками сильної статі.

Проте це реальний привід для появи все більшої кількості сумнівів у собі, власній силі та, безумовно, у якості сексуального життя.

Однією з таких проблем є простатит – захворювання, яке загрожує не лише чоловікам у віці після 40 років, проте й молодим хлопцям від 20 років.

І саме на цей вік випадає період найбільшої статевої активності. Так, за даними Європейської асоціації урологів (2014), кожен третій чоловік з хронічним простатитом страждає на знижену потенцію.

Що таке простатит?

Простатит – це запальний процес в тканинах передміхурової залози (простаті), що негативно впливає на функцію всієї чоловічої сечостатевої системи.

Природно, що у кожного чоловіка, який помітив у себе симптоми простатиту, у першу чергу виникає головне питання: чи вплине це на потенцію?

У більшості випадків, відповідь ствердна: так, вплине. Якість статевого життя чоловіка безпосередньо пов'язана зі станом передміхурової залози.

Зокрема, простата бере участь у виробленні тестостерону, впливає на якість та активність сперматозоїдів, а також відповідає за сексуальну активність, ерекцію, оргазм тощо.

Які бувають симптоми?

Найчастіше чоловіки, які виявили у себе симптоми простатиту, не поспішають звернутися за допомогою до фахівців. Однак тільки при проблемах з потенцією наважуються на консультацію.

Щоб уникнути ускладнень захворювання, необхідно за перших ознак звернутися до лікаря-уролога для обстеження та призначення лікування.

А ось характерні симптоми простатиту:

- прискорене сечовипускання;

- відчуття неповного випорожнення сечового міхура;

- біль та дискомфорт в області попереку, нижньої частини живота і в промежині;

- іноді наявність в спермі домішок крові (гемоспермія), а також виділення із сечовипускального каналу рідини білого або жовто-зеленого кольору;

- зниження лібідо і потенції.

Як повязані простатит та потенція?

Анатомічне розташування передміхурової залози обумовлює її тісний зв'язок з нервовими стовбурами і кровоносною системою статевого члена.

Варто очікувати, що при зміні щільності, набряку або рубцювання запалених тканин простати може відбуватися здавлення нервів та судин, що відповідають за стан ерекції і сім'явиверження.

Крім того, саме передміхурова залоза активує дигідротестостерон – гормон, що відповідає за більшість аспектів сексуального життя чоловіка.

Відповідно, перелічені вище запальні процеси можуть стати причиною зменшення тривалості ерекції та значного погіршення якості сперми.

Крім цього, під час статевого акту може відбуватися передчасне сім'явиверження, а тому відчуття оргазму виявлятимуться не у повній мірі. У деяких чоловіків повністю або частково взагалі може зникнути задоволення від статевого акту.

Тож якщо знехтувати своєчасним лікуванням простатиту, рано чи пізно доведеться зіштовхнутися проблемою еректильної дисфункції.

Як відновити потенцію при простатиті?

Зниження потенції при простатиті практично неможливо усунути без лікування основної патології – гострого або хронічного запалення.

Для цього може застосовуватися антибактеріальна, протизапальна терапія, призначення вітамінних, мінеральних або гормональних комплексів.

Паралельно проводиться робота з неприємними симптомами патології, а також коригується психологічний та емоційний фон пацієнта.

Лікар призначає спрямоване й ефективне лікування та пояснює, як відновити потенцію після простатиту за допомогою препаратів або вправ.

Тільки своєчасне і комплексне лікування простатиту обов'язково призведе до відновлення чоловічої сили.

Памятайте: простатит і проблеми з потенцією – це не вирок!

Головне сьогодні