Споживання в'яленої або сушеної риби може призвести до смертельного отруєння – ЦГЗ

1104
20 липня 2021

Влітку попит на в’ялену або сушену рибу зростає, а разом з тим зростають випадки отруєнь цим продуктом, зокрема і летальні.

В’ялена або сушена риба може викликати ботулізм – попереджає Центр громадського здоров’я.

Ботулізм – це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Її збудником є ботулотоксин, який розмножується без кисню за неправильних умов зберігання чи транспортування продуктів.

Саме в'ялена та сушена риба дуже часто стає "домівкою" для розмноження токсинів, і ось чому:

  • така риба не проходить термічну обробку, а ботулотоксин гине лише при кип’ятінні впродовж 10-15 хвилин;
  • може бути заражена у природних умовах, оскільки резервуаром інфекції є пісок або ж річковий мул;
  • соління відбулось вже після утворення токсину, адже    сіль не вбиває токсин, а лише пригнічує розмноження інфекції;
  • споживачу невідомо про умови зберігання або транспортування: тривале зберігання пораненої риби на грунті, перевезення навалом, без тари.
Фото: maxsol7/Depositphotos

При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря.

Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.

Симптоми ботулізму:

  • порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
  • сильно виражена сухість у роті:
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість,
  • запаморочення;
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп)
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

Вас також може зацікавити:

Що таке ботулізм, як вчасно розпізнати та запобігти отруєнню

Харчове отруєння: 10 ознак та симптомів

Як уникнути отруєння у спеку: продукти, з якими слід бути надуважними влітку

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.



powered by lun.ua