Українська правда

Від захисту клітин до профілактики каменів у нирках: 5 причин додати лимони у свій раціон

- 12 жовтня, 16:45

Яскраві зовні та кислі всередині, лимони зазвичай не займають центрального місця у наших фруктових вазах. Однак за вмістом поживних речовин вони не поступаються жодним іншим фруктам.

Є безліч простих способів збільшити щоденне споживання лимону – наприклад, додачи його до води, домашніх соусів чи маринадів. Також лимон чудово поєднується з морепродуктами, пастою, овочами-гриль і навіть десертами.

Про користь цих кислих жовтих плодів розповіла Сleveland Сlinic сертифікована дієтологиня Джулія Цумпано.

Яка харчова цінність лимонів?

Лимони та лимонний сік містять низку вітамінів і мінералів, яких потребує організм для підтримання здоров’я.

"У лимонах багато вітаміну C, клітковини та рослинних сполук. Саме речовини, які роблять лимони кислими, можуть зміцнювати імунітет, зменшувати оксидативний стрес і знижувати ризик утворення каменів у нирках", – каже Цумпано.

Лимони також належать до фруктів із низьким глікемічним індексом, тобто вони не викликають різкого підвищення рівня цукру в крові.

За даними Міністерства сільського господарства США, один великий лимон без шкірки містить приблизно:

  • 24 ккал;
  • 7,8 г вуглеводів;
  • 0,25 г жиру;
  • 2,35 г клітковини;
  • 0,92 г білка;
  • 1,68 мг натрію;
  • 2,1 г цукру.

А також 44,5 мг вітаміну C – майже половину денної норми.

Переваги від споживання лимонів

Підтримують здоров’я серця

Вітамін C, яким багаті лимони, має захисний вплив на серцево-судинну систему. Дослідження свідчать, що споживання фруктів і овочів із високим вмістом вітаміну C – лимонів, інших цитрусових і листової зелені – може знизити ризик ішемічної хвороби серця.  

"Хвороби серця – надзвичайно поширене явище. Але ми можемо зміцнювати серце, якщо вживатимемо різноманітну їжу, багату на поживні речовини, зокрема й лимони", – зазначає лікарка.

Захищають клітини від ушкоджень

Лимони – потужне джерело антиоксидантів, які зменшують шкідливий вплив оксидативного стресу. Він ушкоджує клітини та органи, сприяє передчасному старінню та розвитку хронічних недуг, як-от:

  • хвороба Альцгеймера;
  • рак;
  • діабет;
  • серцево-судинні хвороби.

За словами Цумпано, раціон, багатий на антиоксиданти, допомагає підтримувати баланс вільних радикалів. Серед антиоксидантів, що містяться у лимонах:

  • гесперидин (зміцнює судини та підтримує серце);
  • флавоноїди (знижують запалення, покращують роботу серця й мозку, мають антиракові властивості);
  • кверцетин (відомий своїм сприятливим впливом на серцево-судинну систему);
  • лютеїн і зеаксантин (підтримують здоров’я очей).

Запобігають утворенню каменів у нирках

Коли мінерали та інші речовини кристалізуються в сечовій системі, в нирках утворюються камені.

"Вони можуть бути надзвичайно болючими, а великі камені іноді потребують хірургічного втручання. Якщо камені з’явилися один раз – велика ймовірність, що вони повернуться", – пояснює дієтологиня.

Дослідження свідчать, що лимони допомагають запобігати їхньому утворенню. Дві речовини – лимонна кислота та вітамін C – змінюють хімічний склад сечі так, щоб перешкоджати кристалізації. Саме тому лікарі жартома називають це "терапією лимонадом".

Сприяють засвоєнню заліза

Завдяки високому вмісту вітаміну C лимони допомагають організму ефективніше засвоювати залізо.

"Залізо потрібне для постачання кисню до крові та тканин, що підвищує рівень енергії й підтримує роботу органів", – зазначає Цумпано.

Нормальний рівень заліза також допомагає запобігти анемії, спричиненій його дефіцитом.

"Споживання заліза не означає, що організм автоматично його засвоїть. Для цього потрібен вітамін C", – додає фахівчиня.

Наприклад, щоб покращити засвоєння заліза, до салату зі стейком вона рекомендує додати лимонно-бальзамічну заправку.

Підтримують імунну систему

Вітамін C у лимонах допомагає імунній системі працювати ефективніше, особливо під час сезону застуди і грипу.

Дослідження 2016 року показало, що достатнє споживання вітаміну C може скоротити тривалість застуди та інфекцій верхніх дихальних шляхів.

"Коли ви хворієте, запаси вітаміну C у клітинах швидко виснажуються. Чай із лимоном – чудовий спосіб їх поповнити", – пояснює Цумпано.

Вітамін C та антиоксиданти в лимонах також можуть зміцнювати імунітет, зменшуючи запальні процеси.

Раніше ми називали 7 причин додати зелений горошок до свого раціону.