Забудьте про газовані напої! Корисні напої у спеку від дієтолога
Літньої спеки пити хочеться більше. Проте, як відомо, солодкі та газовані напої є шкідливими для нашого організму.
Альтернатива їм – ягідно-фруктово-трав'яні настої, де зберігаються "живі" вітаміни, антиоксиданти, ефірні олії.
Фото VadimVasenin/Depositphotos |
Про це "Українській правді. Життя" розповіла лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.
За її словами, такі оздоровчо-зцілюючі напої дають енергію (цукор, фруктоза у складі), вітаміни (в основному С), фітохімічні антиоксиданти (каротиноїди, флавоноїди, фітонциди і тд), які протидіють процесам старіння на клітинному рівні, нормалізують холестериновий обмін, покращують настрій (аромат, зумовлений ефірними оліями), "промивають" організм (мають легкі сечогінні та жовчогінні властивості), освіжають колір обличчя.
Головні правила приготування таких напоїв:
- Не варити.
- Фрукти, ягоди, листки (суниці, смородини і тд) помити.
- Залити окропом і накрити кришкою – не лише варіння, але і повітря руйнують вітаміни і фітохімічні антиоксиданти.
- Процідити, перелити у скляний або глиняний посуд, накрити і поставити в темне місте – на сонці також руйнуються вітаміни.
- Повторно не розігрівати, готувати лише на 1 день.
- Можна додати мед.
Напої можна робити з ягід (полуниці, малина, черешні тощо), фруктів (яблука, груші, цитрусові тощо), трав (цвіт і ягоди бузини, листя м'яти, кропиви, смородини, агрусу, суниць, пелюстки троянд тощо), овочей (буряк, морква) – для кольору.
Вас також може зацікавити:
Ми не хочемо втрачати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.
А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.