Тест

Шоколад, чіпси, огірки. Вчені назвали продукти, які викликають залежність

Піца, шоколад, печиво – найбільш проблемні продукти у житті людей, пише The Huffington Post.

В останньому дослідженні доктора Ніколь Авени із медичної школи Icahn School of Medicine, йдеться що ставлення людей до певних видів продуктів дуже нагадує наркоманію.

Дослідниця займається цим питанням уже протягом 15 років і сподівається, що її розробки допоможуть у лікуванні ожиріння й розладів, пов'язаних із переїданням.

Авена попросила 504 учасників опитування визначити продукти, які, на їхній погляд, викликають найбільше проблем зі здоров'ям. Для того, щоб визначити рівень проблемності, добровольці використовували оцінювання залежності, розроблене в Єльському університеті.

[L]Учасники порахували, скільки разів вони погоджувалися із твердженнями "я їм доти, поки не відчую себе погано", "я тривалий час відчуваю втому й виснаження від переїдання". Вони також вказували, від яких продуктів не могли відмовитися.

Після цього Ніколь Авена порахувала середні оцінки для різних видів їжі й вибудувала рейтинг від найбільш до найменш проблемних продуктів.

Найбільшу залежність викликає піца. Індекс звикання до неї – 4,01. Далі йдуть шоколад і чіпси (3,73), печиво (3,71) та морозиво (3,68).

За цими продуктами слідують коричневий рис і яблука – 1,74 і 1,66 відповідно.

Огірки, морква й боби мають найменші індекси звикання.

Продукти, які провокують залежність, містять багато жирів, цукру, їх готують під високою температурою. Крім того, вони найшвидше підвищують рівень цукру у крові. Ніколь вважає – не дарма.

Найбільшу залежність викликає піца. Індекс звикання до неї – 4,01. Фото huffingtonpost.com

"Деякі дослідження дійсно показують, що продукти із надміру насиченим смаком та їжа, приготовлена під високою температурою, можуть викликати зміни поведінки, які діагностують у пацієнтів із алкогольною та наркотичною залежностями", – зауважує Авена.

Харчове звикання не є офіційно визнаним, як тютюнове, наприклад. Найближчі до цього типу залежності – психічні розлади, пов'язані з алкоголем.

Дослідження вченої робить акцент на зв'язку між тим, наскільки часто люди не можуть відмовити собі у певних продуктах, та які у них поживні властивості.

Ніколь сподівається, що результати її проекту допоможуть боротися з ожирінням та запропонують нові підходи до нових можливостей втрати ваги.

Огірки, морква й боби мають найменші індекси звикання. Фото vladteodor95/Depositphotos

"Дослідження могло б змінити підхід до лікування переїдань. Подолати харчове звикання ­– непросто, але методи боротьби з алкогольною, тютюновою та наркозалежністю можуть бути корисними, – акцентує Авена.

Якщо хтось відчуває, що хронічно переїдає, лікар не зможе дати йому конкретного діагнозу. Але це дослідження допомагає поновити літературу щодо проблеми, щоб можна було допомогти таким людям".