Страх перед веганством. Чому деяких людей дискримінують через їжу
В липні цього року соціальні служби Житомирщини тимчасово вилучили трьох дітей із родини рідновірів через те, що батьки нібито не годували їх належним чином.
Батьки-вегетаріанці харчуються крупами, овочами та фруктами, такий самий раціон мали і їхні малюки.
На думку односельців, діти не доїдали, бо постійно просили їжу в сусідів. Ті ж, в свою чергу, не відмовляли їм.
У подружжя 39-річної Олени Батенькової та 40-річного Дмитра Шевелюка намагалися відібрати трьох дітей |
Згодом суд постановив, що малюків треба повернути до родини, адже у цій справі не знайшлося підстав для позбавлення сімейства батьківських прав.
Проте навіть після законного рішення суду працівники центру реабілітації, де тимчасово перебували діти, відмовлялися одразу повертати їх до мами й тата. Лікарі встановили, що всі троє дітей здорові, активні, не відстають у розвитку та нормально контактують із однолітками.
Ця історія – про стереотипи та упереджене ставлення до людей, які з тих чи інших причин є "не такими", як інші.
Сім'я, у якій сповідують язичництво, не вживають м'яса та ходять босоніж, привернула до себе надмірну увагу односельців, адже не дуже вписалась у звичну картину світу.
Проте випадки дискримінації по відношенню до веганів і вегетаріанців – не рідкість не лише у невеликому селі, а і у прогресивній столиці.
ПРОВОКАЦІЯ
У серпні цього року в центрі Києва відкрився новий ресторан Sorry Vegans. Це стейкхауз, де подають відбірні сорти м'яса у стейках, бургерах, супах та салатах.
З одного боку, така гучна назва нібито одразу попереджає: люди, які не вживають м'яса – не цільова аудиторія, адже навряд чи знайдуть у меню цього закладу страву на свій смак.
З іншого – гасло "Вибачайте, вегани" можна розцінювати як провокацію, вважає Павло Вишебаба, власник веганського кафе One Planet, організатор фестивалю веганської культури Kyiv Vegan Boom та посланець доброї волі ООН.
Павло Вишебаба – власник веганського кафе One Planet, організатор фестивалю веганської культури Kyiv Vegan Boom та посланець доброї волі ООН |
"Я вважаю, що це наступ на почуття веганів та вегетаріанців. Ти називаєш ресторан провокативно – "Вибачте, ветегаріанці", цим привертаєш увагу веганів, а тоді показуєш їм мертвих тварин, яких вони захищають", – коментує він цю історію.
Вишебаба стверджує, що таке ставлення до веганів – досить розповсюджене явище. Скажімо, у закладах громадського харчування можуть відмовити у проханні замінити чи виключити зі страви якийсь інгредієнт.
"Іноді це трапляється через те, що інгредієнт просто технологічно неможливо вилучити чи замінити. Наприклад, у вже готовій страві, звареній на велику кількість порцій, як той же борщ або плов.
Крім того, це складно, адже ведеться облік продуктів, розраховується їхня вартість тощо. У таких випадках відмова не є дискримінацією", – пояснює Вишебаба.
Проте навіть у таких ситуаціях є вихід – якщо справа лише в обліку продуктів, тоді клієнту можуть запропонувати заміну інгредієнтів за умови, якщо буде сплачена повна вартість страви.
Продукти, які не їдять вегани. Фото petitelili/Depositphotos |
Якщо ж на поступки людині відмовляються іти з банальним хамством, це – теж дискримінація.
"Іноді дуже незручно вичитувати у меню, що входить в ту чи іншу страву. Та і не у всіх позиціях, на жаль, вказують повний перелік інгредієнтів.
У мене був випадок, коли мені принесли страву з яйцем, хоча воно не було зазначене у описі страви в меню", – говорить Вишебаба.
Найліпше, що можна зробити, на його думку – ліпити піктограми у вигляді листочків, спеціальні позначки для веганів у закладах громадського харчування, аби клієнти були попереджені, що замовляють.
Проте навіть з цими позначками у реальності все може бути не так однозначно.
Киянка Марія Жубрєва розповідає про свої спроби замовити веганську їжу в київських закладах громадського харчування: "Пам'ятаю, якось замовила я салат "Панцанелла" з такою позначкою. В ньому були тільки овочі й шматочки хліба, але смак мене збентежив.
Покликала офіціантку запитати, чому салат так відверто "віддає" рибою. Вона гордо повідомила, що він заправляється соусом з анчоусів. Чому так – відповісти не змогла".
Марія Жубрєва – киянка, мала невдалі спроби замовити веганську їжу в столичних закладах |
Інший випадок із досвіду Жубрєвої – у закладі, де середній чек сягає близько 400 грн на людину, цілий розділ гарнірів у меню був позначений веганським листочком. Дівчина замовила брюсельську капусту а-ля карбонара. Капуста була щедро посипана дрібно нарізаним беконом. Страву тоді їй замінили.
Ще одна історія – про сервіси з доставки готової їжі, які комплектують страви на кожен прийом одразу на кілька днів та привозять все це до вас додому. Серед них практично неможливо знайти такий, де в меню не було би продуктів тваринного походження.
"Можна замовити індивідуальний раціон, складений за твоїми примхами або медичними показаннями, але він коштуватиме у півтора-два рази дорожче за стандартне м'ясне меню, – скаржиться Жубрєва.
Я тиждень користувалася послугами одного з таких сервісів, і мало того, що платила за свою їжу без риби і м'яса більше, ніж мій чоловік, який їсть все, так ще й регулярно отримувала вечерю, яка складалась з нудної прісної каші та варених овочів.
Виходить, якщо я не їм якісь продукти, сервіс просто викидає їх з свого стандартного меню, не особливо заморочуючись адекватною заміною рослинним білком".
На думку Вишебаби, подібне ставлення до веганів виникає через загальне непорозуміння, яке досі існує в українському суспільстві. Не всі люди розуміють, хто такі вегани, як і навіщо вони так харчуються, у чому різниця між веганством та вегетаріанством, та певні, що такий раціон – шкідливий для здоров'я.
З тим, що суспільство сприймає веганів неправильно, погоджується і Дмитро Діно — спортивний тренер. Йому 23, вегетаріанцем став у 15, веганом – у 16 років.
Дмитро Діно — спортивний тренер |
Діно каже: проблеми іноді виникають із продавцями, коли намагаєшся обрати продукцію, до складу якої не входять яйця чи молоко, а також із лікарями, які впевнені, що веганство – прямий шлях до купи хвороб.
"Загалом же все залежить від того, наскільки різносторонньо розвинена людина, чи здатна вона критично мислити, а також від того, як доносити інформацію до інших", – говорить Діно.
ДИСКРИМІНАЦІЯ ВІЙСЬКОВИХ
Відомий волонтер та засновник фонду допомоги армії "Повернись живим" Віталій Дейнега, який не вживає м'яса вже більше 10 років, також говорить про дискримінацію вегетаріанців, зокрема, й у військовому середовищі.
Наприклад, українські сухпайки для військових, зазвичай, містять консервоване м'ясо – тушенку, а от такі ж самі комплекти харчів, тільки для веганів, в Україні не передбачені.
"У арміях інших країн сухпайки бувають різних варіантів: для веганів та для всеїдних людей.
Звичайно, це також залежить ще й від країни, але, наприклад, американські сухпайки НАТО точно передбачають різні варіанти", – розповідає Дейнега.
Віталій Дейнега – волонтер та засновник фонду допомоги армії "Повернись живим", не вживає м'яса вже більше 10 років |
Він зізнається: під час поїздок на Донбас його нерідко сприймають як інопланетянина, коли він каже, що не їсть м'яса.
Така ж проблема і з харчуванням – у їдальнях українських військових частин.
"Стандартне меню: суп, салат, тушенка, і, наприклад, макарони.
Максимум, що ти можеш – попросити полити їх підливою від тушенки, але не класти саме м'ясо, бо без нічого ті макарони їсти неможливо. На одному салаті теж довго не проживеш", – говорить волонтер.
Офіцерський склад, за його словами, іще може собі дозволити попросити іншу страву, або харчуватися окремо, купуючи продукти за свої гроші. Та рядові військові, у яких і зарплата менша, і статус нижчий, навряд чи на таке спроможні.
"За харчування для військових відповідає Міністерство оборони, і я гадаю, що вегетаріанські та веганські страви просто не передбачені міністерськими нормативами.
На жаль, там ще багато пережитків радянщини, а тому не всі розуміють, що в Україні – дуже великий відсоток вегетаріанців і з ними теж треба рахуватися", – резюмує Дейнега.
У ПОЛОНІ СТЕРЕОТИПІВ
Співзасновниця фестивалю Molodiya Festival Наталя Шевчук є вегетаріанкою уже 10 років, 5 з них – веганка. Каже, що відмовилася від продуктів тваринного походження з етичних міркувань, бо безглуздо вбивати когось заради котлети, коли є стільки інших варіантів їжі.
Зізнається, що хоч її оточення переважно добре поінформоване про веганство та не вбачає у цьому нічого поганого, іноді все ж доводиться вислуховувати від людей стереотипні запитання.
Наталя Шевчук – співзасновниця фестивалю Molodiya Festival, вегетаріанка уже 10 років, 5 з них – веганка |
"Звичайно, часом чую відомі мантри: "А де ти береш білок?", "А як же ти дітей народжуватимеш", "Але ж Ісус їв рибу", "А як же амінокислоти?" і таке інше.
На такий випадок у мене завжди є свіжий скрін аналізів, – розказує Шевчук. – Втім більшість моїх співрозмовників і без цього розуміють, що збалансоване веганське харчування – цілком повноцінне.
Ба більше, пов’язують мій вибір зі здоровим харчуванням. Мовляв, раз не їм м'яса, значить, ЗОЖниця".
Шевчук піднімає іншу тему – складність знайти в Україні веганські медичні засоби. Їх тут нема, а отже, доводиться купувати в інших країнах.
Наприклад, вітамін В12, який рекомендовано вживати певним групам населення, а зокрема, й веганам, жінка останнього разу придбала для себе у Будапешті.
"У цивілізованих європейських країнах для веганів є широкий вибір опцій у будь-якому магазині, закладі харчування. Тож для України це просто питання часу. Гадаю, що кількох років.
Хоча і зараз у великих містах вже спостерігаємо появу таких опцій. Київ – поки що найкомфортніший для веганів", – говорить співрозмовниця.
ЧОМУ ТАК ВИХОДИТЬ
Стереотипи та упереджене ставлення до веганів і вегетаріанців формуються через низку різних факторів, зазначає психолог Олександра Зінькова, яка читає лекції на тему "Чому суспільство боїться веганів?"
І недостатня поінформованість – лише один із таких факторів.
Олександра Зінькова – психолог, читає лекції на тему "Чому суспільство боїться веганів?" |
"Часто люди вважають, що вегани обов'язково в чомусь себе обмежують, зокрема, у їжі, вітамінах, у збалансованому харчуванні тощо.
Певно, це найголовніший стереотип, за допомогою якого суспільство намагається тиснути на веганів", – каже Зінькова.
При цьому, часто люди навколо висловлюють категоричні "експертні думки", важко уявляючи, як функціонує людське тіло насправді.
Чи не найважливіший аспект, на основі якого ґрунтується суспільна думка – культуральний.
У більшості народів на харчуванні та їжі зав'язано багато традицій, вірувань тощо. В нашій — зокрема.
В українській культурі їжі приділялося чимале значення, а традиційно на столі завжди фігурували м'ясні продукти, як-от домашня ковбаса чи сало, а також молочні продукти, як сир чи сметана, яйця та інше. Ці продукти обов'язково мали бути на святковому столі – скажімо, на Різдво чи Великдень.
"Таким чином, людина, яка виросла в такій культурі, ще з дитинства ототожнює для себе саму культуру та їжу.
Страх перед веганством – це і страх протиставити себе своїй же культурі, адже, як відомо, у будь-якому суспільстві до чужаків завжди ставилися із пересторогою, – пояснює Зінькова.
Це і страх бути виключеним зі своєї общини. Адже на всіх етапах людського існування, як у доісторичні часи, так і пізніше, тих, хто поводився інакше, могли вигнати з міста, виключити з общини, пізніше – відлучити від церкви тощо".
"Страх перед веганством – це і страх протиставити себе своїй же культурі", – пояснює психолог. Фото iulianvalentin/Depositphotos |
На її думку, саме цей страх на підсвідомому рівні й досі для багатьох є пересторогою у тому, що стосується відмови від вживання м'яса. Мовляв, ти ніби відмовляєшся від частинки себе, свого роду та своєї культури.
Розповсюджена помилка у поведінці критиканів – апелювати лише негативними аспектами, які пов'язані з веганством, але не зважати на позитивні сторони.
Як приклад – "качка" про те, що веганство – це харчовий розлад, яка кілька років тому була запущена в інтернет. Тоді люди масово підхопили цю хвилю, але не всі спробували перевірити правдивість такої інформації.
"Навіть коли показуєш таким людям класифікатор хвороб і пояснюєш, що такої хвороби в ньому нема, вони відповідають, що, мовляв, мабуть це у нас просто старе видання", – говорить Зінькова.
Європейський суд з прав людини, до речі, визнав веганство переконанням, яке підпадає під дію Конвенції з захисту прав людини.
Тож чи може бути "переконання" "хворобою"? Навряд.
ЛАМАЮЧИ СТЕРЕОТИПИ
Попри розповсюджений в Україні стереотип про те, що веганство може нашкодити здоров'ю, американська, канадійська та інші дієтологічні асоціації світу чітко вказують, що веганські, вегетаріанські, лактовегетаріанські раціони є повноцінними для всіх етапів життя людини, починаючи від народження і закінчуючи старістю.
Це чітко пояснює професор, патофізіолог, генетик, завідувач відділу загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології імені О.О. Богомольця НАНУ Віктор Досенко.
Віктор Досенко – професор, патофізіолог, генетик, завідувач відділу загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології імені О.О. Богомольця НАНУ |
При цьому, що старшою стає людина, то більш актуальною для неї стає відмова від таких продуктів.
Єдиний елемент, який вегани та вегетаріанці мають отримувати додатково –вітамін В12, з усім іншим не має виникати жодних проблем.
"В іншому ж, споживаючи що рослинну, що тваринну їжу, ми все одно отримуємо повний комплекс потрібних нам речовин.
Просто у рослинній їжі їх може бути трошки менше, а це значить, що просто треба збільшувати порції", – пояснює Досенко.
У рослинній їжі – багато клітковини, яка є корисною для людського організму. Тож вегани, у раціоні яких більше "зеленої" їжі, навпаки отримують навіть більше корисної клітковини, аніж м’ясоїди.
Нестача клітковини у раціоні провокує цілу низку хвороб: це і порушення обмінних процесів, зростання ризиків метаболічних захворювань, цукрового діабету другого типу, розвиток атеросклерозу, порушення лібідо, психічні захворювання тощо.
З іншого ж боку, за словами Досенка, вегетаріанство також не завжди дорівнює здоровому способу життя. Відмовляючись від м'яса, багато хто помилково вважає, що тепер харчується правильно. Але ні – ці люди, хоч і вегетаріанці, продовжують споживати шкідливу їжу, як-от смажене, жирне, багато хліба без висівок, п'ють чимало кави тощо. Тобто, це їжа, яка у більшості випадків насправді не є енергетичною.
Вегетаріанство також не завжди дорівнює здоровому способу життя. Відмовляючись від м'яса, багато хто помилково вважає, що тепер харчується правильно. Фото SIphotography/Depositphotos |
Історію з рідновірами Досенко називає дикунством та результатом нестачі інформації у людей. Заморити голодом дітей, каже він, можуть будь-які неадекватні дорослі, не зважаючи на те, вживають вони м'ясо, чи ні, тому недоїдання ніяк не залежить від веганства, і навпаки.
Проте не виключає, що діти дійсно брали їжу у сусідів: "Причина проста – це справді смачно. Діти ж не розуміють небезпеки від тих же рафінованих продуктів, але смакують ці продукти добре. Тому малюки їх і їдять".
Зінькова ж, в свою чергу, згадує ще і про психологічний аспект, а саме – емпатію, тобто здатність співпереживати.
Попри те, що в Україні все ж таки розповсюджена культура м’ясоїдства, навіть у тих, хто вживає м'ясо, все ж таки лишається доля емпатії по відношенню до тварин.
Навіть ті, хто звик смажити вдома котлети, зазвичай не здатні нашкодити тварині власними руками – наприклад, не змогли би зарізати порося, вбити і обчистити курку. Мало хто отримує задоволення і від спостерігання за обробленням м'яса, потрошінням риби.
[L]"Справа в тому, що з дитинства у нас є розділення понять у тому, що ми їмо, та яке реальне джерело походження цього продукту.
Це захисний механізм психіки – дисоціація, аби не відчувати докори сумління", – пояснює Зінькова.
Чому так відбувається? Зокрема, й через те, що продукти харчування не називаються так само, як тварини, з яких ці продукти зроблені. Наприклад, ми говоримо: яловичина, свинина, курятина, але не говоримо "м'ясо корови", "м'ясо курки" чи свині. Також вживаються назви "філе", "вирізка" тощо, аби замінити реальні назви.
Замість того, щоб засуджувати веганів, деяким лікарям, та й Міністерству охорони здоров`я, варто було б приділити більше уваги тому, чим харчуються "всеїдні".
"Наприклад, могли б розказати, що Всесвітня організація охорони здоров'я назвала ковбасу найнебезпечнішим канцерогеном. А у наших лікарнях хворих на рак людей продовжують цим годувати", – пояснює Наталія Шевчук.
Олександра Горчинська, спеціально для УП.Життя в рамках Кампанії проти дискримінації