Не їжте наодинці. Це може зашкодити вашому здоров'ю, кажуть вчені
Нове дослідження показує, що люди, котрі зазвичай їдять наодинці, більше ризикують отримати серцево-судинні захворювання і діабет.
Фото: Mavoimages/Depositphotos |
Науковці дослідили, що чоловіки, які смакують страву наодинці хоча б двічі на день, у порівнянні з тими, хто завжди їсть у компанії, більш схильні до метаболічного синдрому.
Це група з трьох чи більше ризикових факторів, які включають високий кров'яний тиск, високий рівень холестерину і предіабету (рівень цукру в крові вище норми, але не настільки високий, щоб діагностувати діабет 2 типу).
Дослідження опубліковане у журналі Obesity Research & Clinical Practice.
Вчені відзначають, що впродовж декількох десятиліть у багатьох регіонах світу кількість людей у сім'ї зменшується. Є все більше помешкань, де живе лише одна людина.
В той же час харчування стає нерегулярним, і люди все частіше їдять наодинці.
Фото: luckybusiness/Depositphotos |
Для дослідження науковці опитали і вивчили дані про стан здоров'я 7 725 південнокорейських дорослих.
Результати показали, що чоловіки, які їдять наодинці, на 45% більше ризикують отримати ожиріння, і на 64% – метаболічний синдром, ніж ті, хто харчується у компанії.
Ці дані враховували такі фактори як вік, вживання тютюну та алкоголю, заняття спортом, рівень освіти і сферу діяльності.
Неодружені чоловіки, які зазвичай їдять наодинці, утричі більше ризикували отримати метаболічний синдром, ніж ті, які їли з кимось.
У жінок ефект був не таким разючим.
[L]Жінки, які їли наодинці хоча б двічі на день, на 29% більше ризикували отримати метаболічний синдром у порівнянні з тими, хто завжди харчується у компанії.
Але різниця зникла, коли вчені врахували соціально-економічні фактори і спосіб життя.
Це дослідження не показує прямого зв'язку між прийомами їжі наодинці і метаболічним синдромом, оскільки учасників не питали про тип їхньої їжі і причини самотності під час обідів чи сніданків. Тому науковці продовжать роботу.
Однак попередні дослідження показали, що люди, які частіше їдять наодинці, соціально ізольовані і більш схильні обирати нездорову їжу, їдять менше фруктів та овочів і харчуються нерегулярно.