Заборона куріння в ресторанах і барах дійсно зменшує кількість курців – дослідження
Вчені з Північно-Західного Університету (США) переконують, що заборона куріння в ресторанах і барах дійсно допомогла багатьом американцям кинути курити.
Фото: Realinemedia/Depositphotos |
Дослідження опубліковане у науковому журналі American Journal of Epidemiology, а його короткий зміст доступний на сайті EurekAlert.
Науковці проаналізували дані дослідження Coronary Artery Risk Development in Young Adults Study (CARDIA) з 1985 по 2011 рік.
В дослідженні взяли участь більше 5 тисяч американців від 18 до 35 років.
Впродовж 25 років вони проходили медогляди і заповнювали анкети про свій спосіб життя.
В новому дослідженні використали дані про 5071 людину.
Вчені зібрали інформацію про те, як змінювалася поведінка учасників CARDIA впродовж 25 років: скільки людей кинули цигарки і скільки пробували це зробити.
Науковці врахували також, скільки сигарет на день викурювали ті, хто не відмовився від шкідливої звички.
Дані зіставили з "картою" районів США, у яких влада забороняла коли-небудь куріння в ресторанах і барах.
В районах, де діяла заборона, число курців значно зменшилося.
Найчастіше від цигарок відмовлялися забезпечені люди з освітою не нижче ступеня бакалавра. Таких було близько 20%.
Інші люди з цієї групи, які не кинули куріння, рідше викурювали більше 10 сигарет на день.
Курці з менш освічених груп не зменшили число сигарет, але на 15% частіше пробували відмовитися від тютюну.
"Спроби кинути курити – важливий маркер до успіху відмови від тютюну. В середньому людині треба від 8 до 14 спроб, щоб кинути остаточно", – коментує одна з дослідників Емі Очінклосс.
Нагадаємо, в Україні заборона куріння в усіх громадських місцях діє з 16 грудня 2012 року.