Українська правда

Чому вагітна в жодному разі не має "їсти за двох". Дослідили китайські вчені

18 вересня 2018, 12:54

Інколи вагітні жінки дозволяють собі зайве у харчуванні. Для виправдання цього є навіть усталений вираз "їсти за двох".

При цьому за дев'ять місяців вагітності жінки часто набирають надто велику вагу.

Чому так робити не варто, пояснюють вчені з Китайського університету Гонконгу, пише The Daily Mail.

Вагітна в жодному разі не має "їсти за двох". Фото creatista/Depositphotos

Вони спостерігали за 900 вагітними та дійшли висновку, що майбутні матері, які мали надмірну вагу під час вагітності, більше схильні мати дітей, які розвинули резистентність до інсуліну – головного попередника цукрового діабету другого типу.

До семирічного віку їх діти також частіше мали надмірну вагу та підвищений кров'яний тиск, маючи загрозу серцевих захворювань та інсультів у пізнішому житті.

[L]"Ми виявили докази зв'язку між вагою вагітної та кількома кардіометаболічними факторами ризику у дітей у віці семи років, незалежно від індексу маси тіла матері до вагітності та рівня глюкози під час вагітності", – зазначають вчені.

Ці висновки мають важливі наслідки для профілактики та лікування.

"Існує потреба у підвищенні обізнаності та контролю за збільшенням ваги під час вагітності", – додають науковці.

Інститут медицини США рекомендує матерям зі здоровою вагою під час вагітності не набирати менше 7 кілограмів, але при цьому не перевищувати показник у 17 кілограмів.

Матері, які мають надмірну вагу з індексом маси тіла від 25 до 30 і більше, повинні набирати не більше 7 кілограм.

Попередні дослідження 1,3 мільйона вагітностей у всьому світі показали, що 47% жінок під час вагітності набирають занадто велику вагу, 23% мають надмірну вагу, і лише 30% відповідають цим настановам.