Як кисломолочні продукти впливають на здоров'я серця – дослідження
В Україні серцево-судинні захворювання є причиною 67% усіх смертей.
Утім, любителі кисломолочних продуктів можуть радіти – сири, йогурти, сметана зменшують ризик таких захворювань.
У цьому переконані фінські вчені. Вони провели 25-річне дослідження, що триває досі. У ньому взяли участь 2000 чоловіків, пише The Daily Mail.
Фото lidante / Depositphotos |
Учасників розділили на 4 групи відповідно до того, скільки вони вживали молока, який стиль життя мали та як харчувалися загалом.
Коли дослідники проаналізували всі групи, вони помітили різницю в ризиках розвитку серцево-судинних захворювань.
Ті з учасників дослідження, хто вживав більше кисломолочних продуктів з менш ніж 3,5% жиру, мали на 26% нижче ризик серцево-судинного захворюваннь, ніж ті, хто споживав менше такої їжі.
При цьому серед низькожирних кисломолочних продуктів найпопулярнішим серед учасників дослідження було саме кисле молоко.
[L]Водночас пристрасть до неферментованих молочних продуктів, таких як морозиво та вершкове масло, пов'язана з підвищеним ризиком ішемічної хвороби серця.
Крім того, учені підтверджують, що існує прямий зв'язок між вмістом жиру в маслі та підвищеним рівнем холестерину.
Дослідники не можуть достеменно стверджувати, чому кисломолочні продукти мають більше переваг, але припускають, що це може бути пов'язане зі сполуками, що утворюються в процесі бродіння.