Соковиті й корисні: 10 причин, чому вам слід їсти яблука

— 8 травня 2019, 10:30

Хрумкі, соковиті, корисні, ще й недорого коштують - усе це про яблука!

10 причин, чому вони корисні для здоров’я, пояснює Healthline.

🍏 Яблука поживні

Середнє яблуко, близько 7,5 см в діаметрі, дорівнює 1,5 чашці фруктів.

Дві чашки фруктів рекомендують на харчуванні при 2000 калорій на день.

В одному середньому яблуці є:

ВІДЕО ДНЯ
  • 95 калорій
  • 25 г вуглеводів
  • 4 грами клітковини
  • 14% добової норми вітаміну С
  • 6% добової норми калію
  • 5% добової норми вітаміну К

А ще 2-4% добової норми марганцю, міді, а також вітамінів A, E, B1, B2 та B6.

Яблука багаті на поліфеноли, які відповідають за ряд переваг для здоров’я.

Щоб отримати максимум від яблук, їжте їх зі шкіркою. У ній половина клітковини яблука та багато поліфенолів.

🍏 Яблука можуть сприяти схудненню

У яблуках багато клітковини та води - які якості, що роблять ці фрукти ситними.

Дослідження показало, що люди, які їли шматочки яблук до основного прийому їжі, почувалися більш ситими порівняно з тими, хто спожив яблучний сік, яблучне пюре або не вживав яблучних продуктів узагалі.

У тому ж дослідженні люди, які почали прийом їжі зі шматочків яблук, з’їли в середньому на 200 калорій менше, ніж ті, хто цього не зробив.

Інше 10-тижневе дослідження 50 жінок з зайвою вагою показало: ті, хто їли яблука, в середньому втратили 1 кг і їли менше калорій загалом, порівняно з тими, хто їв вівсяне печиво з тією ж кількістю калорій та вмісту клітковини.

Дослідники вважають, що яблука більш поживні, оскільки вони менш енергетично насичені, але мають більше клітковини та об’єму.

Деякі натуральні компоненти у них можуть сприяти схудненню.

🍏 Яблука можуть бути корисними серцю

Яблука пов’язані з нижчим ризиком серцевої хвороби.

Одна з причин може бути у тому, що яблука містять розчинні волокна, які можуть знижувати рівні холестерину в крові.

У них також є поліфеноли, які мають ефекти антиоксидантів. Ряд із них сконцентровані у шкірці.

Один з цих поліфенолів - це флавоноїд епікатехін, який може понижувати кров’яний тиск.

Аналіз досліджень показав, що високе споживання флавоноїдів пов’язане з на 20% нижчим ризиком інсульту.

Флавоноїди можуть попереджувати серцеву хворобу, знижуючи кров’яний тиск, знижуючи "погане" окислення LDL, та діючи як антиоксиданти.

Інше дослідження порівняло ефекти щоденного споживання яблук та приймання статинів — виду ліків, які призводять до зниження рівня холестерину.

Висновки: яблука були майже такі ж ефективні у зниженні смерті від серцевої хвороби, як і ліки. Хоча відтоді не провели контрольного дослідження, тому сліпо довіряти не варто.

Інше дослідження пов’язує споживання фруктів та овочів з білою м’якоттю на кшталт яблук чи груш зі зниженим ризиком інсульту.

З кожними спожитими 25 грамами — близько півчашки порізаних шматочків яблук — ризик інсульту знижується на 9%.

🍏 Вони пов’язані з нижчим ризиком діабету

Ряд досліджень пов’язують смакування яблуками з нижчим ризиком діабету ІІ типу.

Велике дослідження показало: щоденне вживання яблук пов’язане з на 28% нижчим ризиком діабету ІІ типу порівняно з тими, хто не їв яблук взагалі.

Смакування яблуками хоча б кілька разів на тиждень має схожий захисний ефект.

🍏 Можуть діяти як пребіотик та сприяти хорошим бактеріям кишківника

У яблуках є пектин, тим клітковини, який діє як пребіотик. Тобто він годує хороші бактерії кишківника.

Фото: Depositphotos

Тонка кишка не засвоює клітковину під час травлення.

Замість того, вона іде до товстої кишки, де може сприяти росту хороших бактерій.

І перетворюється в інші корисні компоненти, які циркулюють тілом.

🍏 Речовини у яблуках можуть попереджувати рак

Дослідження у пробірках показали зв’язок між рослинними компонентами яблук та нижчим ризиком раку.

Одне дослідження жінок повідомило, що смакування яблуками пов’язане з нижчим ризиком смерті від раку.

Вчені вірять, що антиоксидантні та антизапальні властивості яблук можуть відповідати за їхні властивості, які потенційно попереджують рак.

🍏 У яблуках є компоненти, що допомагають боротися з астмою

Багаті на антиоксиданти яблука можуть захищати легень від оксидативних ушкоджень.

Велике дослідження більш ніж 68 тисяч жінок показало: ті, хто їли більше яблук, найменше ризикували астмою.

Поїдання близько 15% великого яблука щодня пов’язане з на 10% нижчим ризиком цього стану.

У шкірці яблука є флавоноїд кверцетин, він допомагає регулювати імунітет та знижувати запалення. А це може впливати на алергічні реакції та астму.

🍏 Яблука можуть бути корисні кісткам

Смакування фруктами пов’язане з вищою щільністю кісткової тканини, а це один з показників здоров’я кісток.

Вчені вірять, що антиоксидантні та антизапальні компоненти у фруктах можуть сприяти хорошій щільності кісткової тканини та її сили.

🍏 Яблука можуть захищати від ушкодження шлунка від певних ліків

Мова йде про нестероїдні протизапальні препарати (аспірин, ібупрофен тощо, які знижують жар та знімають біль), які можуть шкодити слизовій шлунка.

Дослідження у пробірках та на щурах каже про те, що екстракт яблук сухої заморозки захищає клітини шлунка від ушкоджень, отриманих через нестероїдні протизапальні препарати.

🍏 Яблука допомагають захистити наш мозок

Здебільшого дослідження зосереджені на яблучній м’якоті або шкірці.

Хоча яблучний сік має переваги для психологічних спадів, пов’язаних з віком.

Дослідження на тваринах показало, що концентрований сік знижував шкідливі активні форми кисню у тканинах мозку та мінімізував психічний спад.

Яблучний сік може допомагати зберігати ацетилхолін. Це нейропередавач, який може зменшуватися з віком. Низький рівень ацетилхоліну пов’язаний з хворобою Альцгеймера.

Вчені, які годували літніх щурів цілими яблуками, помітили, що пам’ять щурів покращилась до рівня молодших щурів.

У цілому яблуку є ті ж компоненти, що і в яблучному соці. А завжди краще обирати з’їсти цілий фрукт, ніж просто випити сік, це здоровіший вибір.

Корисно почитати:

🍏 Яблука, ківі та ягоди: які фрукти варто їсти для втрати ваги

🍏 Їжте, та не переїдайте: 3 поради про те, як і коли вживати фрукти

🍏 Чи можна переїстися фруктами і нашкодити здоров'ю? Пояснюють експерти

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні