Міді-контролер або міді-клавіатура – необхідний девайс для сучасного музиканта

— 31 березня 2021, 11:47

У сучасному світі багато звичних речей переведено в цифровий формат. Зміни торкнулися і світу музики. Сьогодні будь-який музикант-початківець може створювати музичні композиції різної складності, скориставшись призначеним для цього пристроєм формату MIDI і спеціальним програмним забезпеченням для створення музики.

Такі пристрої, як MIDI-контролер і MIDI-клавіатура перетворять фізичні дії (натискання на клавішу, поворот ручки тощо) в набір цифрових команд MIDI. Подібна апаратура не відтворює звуки, а забезпечує взаємодію між пристроями, оснащеними MIDI-інтерфейсом. Команди - "повідомлення" - передаються комп'ютеру, підключеному через USB-роз'єм (або через стандартний MIDI-кабель) електронному музичному інструменту або секвенсору. MIDI-контролери і клавіатури забезпечують управління гучністю і звуковими ефектами і значно спрощують створення треків, міксів, повноцінних композицій і аранжувань.

Чим є MIDI-контролер?

Зовні MIDI-котролер має вигляд панелі, оснащеної елементами управління.

  • Педи (кнопки) - зручні для створення барабанних партій, озвучення перкусії та інших ударних інструментів, запуску семплів (заздалегідь записаних звуків), а також для управління різними подіями в секвенсорах.
  • Фейдери (повзункові регулятори) - орієнтовані в основному на живі виступи. За їх допомогою можна легко контролювати гучність треків, співвідношення звуку і шуму, всілякі ефекти.
  • Енкодер (обертові ручки) - дозволяють провадити максимально точні налаштування, що особливо важливо для професійних музикантів.

Також зустрічаються контролери, оснащені вбудованою звуковою картою, сенсорною панеллю, світловими, температурними датчиками і багато інших.

Перевага MIDI-контролерів - у поєднанні максимальної компактності з функціональністю. Їх можна носити з собою в рюкзаку і використовувати вдома, в студії або на сцені, ознайомитися з інструментом детальніше тут.

ВІДЕО ДНЯ

Особливості MIDI-клавіатури

Головною відмінністю MIDI-клавіатури від інших контролерів є наявність фортепіанних клавіш. Що дуже зручно для створення клавішних партій, ритмів і мелодій. MIDI-клавіатура дозволяє контролювати швидкість натискання на клавіші й висоту тону. Багато пристроїв передбачають можливість зсуву тональності клавіатури і підключення педалі сустейна, а так само мають колеса управління модуляцією і пітч.

MIDI-клавіатури не мають вбудованих звукових ефектів. Але ви можете використовувати звуки, що надаються вашим ПЗ для створення музики, або використовувати банки звуків інших MIDI сумісних пристроїв, наприклад, синтезаторів або робочих станцій.

Компактним контролерам MIDI-клавіатури програють через великі габарити. Повнорозмірна клавіатура може мати до 88 фортепіанних клавіш, а також додаткові кнопки, енкодери, повзункові регулятори, джойстики, і бути досить громіздкою, але і більш функціональною. Розширені параметри музичного інструмента - на цьому сайті.

Кожен із цих пристроїв виправдовує своє призначення. Відповідь на питання, який із них краще, залежить тільки від конкретних запитів і потреб. Якщо ви не займаєтеся музикою професійно, вам може бути досить найпростішої клавіатури з 25-ма клавішами. А бітмейкерам для створення драм-партій і всіляких шумових ефектів, можливо, більше підійде MIDI-контролер з педами.

MIDI-контролери і MIDI-клавіатури в магазині Музикант

Інтернет-магазин Музикант - лідер продажів музичного обладнання.

Тут представлений широкий асортимент пристроїв формату MIDI від всесвітньо відомих виробників музичної апаратури. Ви можете придбати тут оригінальну продукцію відомих брендів:

  • Alesis
  • Akai
  • Korg
  • Arturіа
  • Nektar Technology

Музикант-початківець і професіонал найвищого класу зможуть придбати у нас відповідні товари за чесними, демократичними цінами.

Техніка, придбана в магазині Музикант, буде довго служити і приносити задоволення.

Реклама:

Головне сьогодні