Як освітня програма "Абетка Харчування" підтримує психіку дітей: результати проєкту та поради експертів

Війна в Україні впливає на психологічний стан кожної дитини. Багато хто відчуває стрес і руйнування звичних для психіки опор. В таких умовах моральний стан маленьких українців особливо вразливий. Створити для дітей атмосферу стабільності та безпеки – справжній виклик для батьків, педагогів і волонтерів, адже вони самі щодня піддаються негативним наслідкам воєнного часу.
Психологи та інші фахівці, які щодня працюють з дітьми, впевнені: попри труднощі та негаразди, покращити емоційний і фізичний стан все ж можливо. Допоможуть у цьому планомірна робота з моральним станом і формування у дітей здорових звичок. А вчасно надана за потреби психологічна допомога сприятиме легшій адаптації до нових обставин і стабільному емоційному стану дітлахів, що є важливим для розвитку та навчання.
У дитинстві ми засвоюємо більшість харчових звичок, що робить надзвичайно важливою ранню обізнаність школярів про вплив їжі на організм. З метою підвищення цієї обізнаності й була створена освітня програма "Абетка Харчування". Проєкт є частиною глобальної соціальної ініціативи "Nestlé Здорові Діти", що діє в 84 країнах світу, зокрема і в Україні з 2009 року.
Програма охоплює 22 регіони країни, і за час діяльності вже охопила понад 2,2 мільйона школярів, понад 2000 шкіл і 13 000 вчителів. Завдяки інтерактивному підходу, учні 1-4 класів вивчають важливі аспекти здорового харчування через гру. За такого підходу матеріали засвоюються краще, а діти на практиці формують нові здорові звички.
Для того, щоб допомога була більш комплексною та відповідала актуальним запитам, програма розширює свій вплив. "Абетка Харчування", яка є частиною глобальної соціальної ініціативи "Nestlé Здорові діти" не лише навчає здорового харчування в школах, а й разом з партнерами допомагає дітям адаптуватись до нових складних обставин життя в межах туру "Теплі моменти разом".
Фото надані Nestlé
"Українська правда. Життя" зібрала історії дітей, яким допомагають відновити ментальний стан під час війни, а також поспілкувалася з психологинею про те, як зберегти емоційний і фізичний стан дітей у складні періоди.

Бути поруч у складні моменти. Як війна впливає на психологічний стан дітей

На початку 2023 року було проведено велике дослідження серед тисяч батьків дітей віком від 3 до 17 років, щоб зрозуміти, які симптоми проявляються у дітей в умовах війни – розповідає дитяча психологиня Олександра Антропова.
Результати дослідження показали, що більш ніж половина дітей лякаються звуків. 40% відзначають такі симптоми, як тривожність, байдужість до навчання та раніше важливих для них занять, а також спалахи гніву та агресії. Близько 30% дітей страждають від безпричинного плачу, страху перед майбутнім і проблем зі сном і пам’яттю. 32% скаржаться на проблеми з концентрацією уваги. Третина дітей демонструє замкненість і відображає події, що травмують, в іграх. Чверть дітей у різних варіантах відмовляється від їжі.
Олександра Антропова, дитяча психологиня
"Під час безпосередньої роботи з дітьми помічаю такий момент: коли вони описують вплив війни на свій емоційний стан, то часто кажуть, що все добре, і що вони звикли до ситуації. Проте опитування свідчить, що кожна друга дитина має симптоми хронічного стресу, але діти можуть не пов’язувати їх із ситуацією війни", – зауважує пані Антропова.
Одна з особливостей поведінки дітей дошкільного віку під час стресу – регресія, коли набуті навички знижуються або втрачаються. Також діти часто відчувають страх самотності. Проблеми також виникають і на рівні соматичних розладів: головні болі, болі в животі, кишкові дисфункції. Стрес і його наслідки не завжди помітні дорослим, і часто сприймаються як звичайне явище, зауважує фахівчиня.
Фото надані Nestlé
Батькам вона радить звертати увагу на емоційний стан дитини, і якщо вони помічають тривожні симптоми, то звертатися за допомогою до фахівців. Також батькам у спілкуванні з дитиною важливо знайти баланс. Питання про настрій після школи або використання в діалозі карток з емоціями можуть допомогти дитині краще виражати свої почуття. Тактильний контакт, такий як обійми та масажі, також може бути дуже корисними.
"Важливо створити сприятливу атмосферу вдома. Обмеження використання гаджетів і більше часу на спільні ігри або прогулянки допоможе зміцнити зв’язок між батьками й дитиною. Режим дня і планування майбутнього стануть помічними у зменшенні тривожності", – наводить приклади дитяча психологиня.
Останнім часом, каже вона, багато говорять про розвиток емоційного інтелекту. Це коли дитина починає розуміти свої емоції, називати їх і пов’язувати з певними подіями в житті. Тут важливо проговорювати емоції, навіть якщо ситуація не пов’язана з конкретною подією. Це допомагає дитині більш чітко усвідомлювати свої почуття.

Як зменшити стрес у дитини: поради психологині Олександри Антропової

01
Тактильний контакт і обійми можуть бути надзвичайно корисними, якщо дитина не хоче або не може говорити про свої емоції. Коли це вже стало частиною вашого життя, і далі продовжуйте в тому ж дусі: обійми, масажі, ігри з дотиками. Якщо ж таких звичок не було, почніть з малих кроків: запитайте: "Чи можу я обійняти тебе або розчесати?". Важливо запитувати, але не примушувати.
Для дітей, які не люблять обійми, можна використовувати теплі ковдри або інші предмети, що дають відчуття контролю над своїм тілом. В умовах стресу і тривожності відчуття фізичного тіла допоможе відновити контроль над собою і своєю тривожністю. Можна грати в різні ігри, які стимулюють тактильний контакт: будувати "халабуди", грати в "блуканки", де діти заплутуються і потім розплутуються, ловити одне одного з закритими очима тощо. Це і весело, і допомагає в емоційному розвитку.
03
Важливо фокусуватися на позитивних моментах дня, обговорюючи, що за цю добу відбулося хорошого. Часто тривожні люди фокусуються на негативі, тому важливо привчити себе і дитину звертати увагу на хороші моменти. Говорити про це і заспокоювати, запевняючи, що все нормально, що ви завжди готові допомогти. Розвивати ці навички потрібно поступово, як фізичне навантаження: спочатку це може бути важко, але з часом психіка звикає і починає краще справлятися з тривожністю.
04
Застосовувати техніки самозаспокоєння, як-от правильне дихання та техніки заземлення.
05
Під час війни, постійних тривог, важливо давати дітям відчуття контролю. Для цього вкрай важливо під час небезпеки ходити до сховища. Щоб діти мали контроль над небезпечною ситуацією. Можна запровадити практику ритуалів, наприклад, збирання тривожного рюкзачка. І потім кожного разу брати його з собою до сховища.
06
Харчування також грає дуже важливу роль. Хронічний стрес активує гормон кортизол, який впливає на рівень глюкози, тиск і вагу. Стрес може призвести до проблем з харчуванням, збільшення споживання солодкого та швидких вуглеводів. Щоб уникнути харчових зривів, потрібно дотримуватися режиму та їсти здорову їжу: фрукти, овочі, цільнозернові продукти.
Фото надані Nestlé
Здорове харчування допомагає поліпшити психічне здоров’я. Приміром, продукти, як-от шпинат, буряк, базилік, латук, броколі, печінка, яйця, лосось, містять вітаміни та мікроелементи, що сприяють виробленню дофаміну і серотоніну. Важливо показувати дітям приклад здорового харчування та формувати такі звички з раннього віку.

Теплі обійми разом. Надихаючі історії дітей, яким повертають радість життя

У благодійному фонді "Дитинство Ukraine" переконані, що дітям під час війни важливо створювати теплу атмосферу, яка підтримує, надаючи можливість через ігри, творчі майстер-класи та психологічні заняття відкривати свої емоції, будувати нові зв’язки та знаходити натхнення для мрій.
Фото надані Nestlé
Так, завдяки БФ "Дитинство Ukraine" та "Острівець добра", народився проєкт "Теплі моменти разом", в межах якого організовують благодійні тури для внутрішньо-переміщених та дітей сиріт із різних куточків України. Метою проєкту є підтримка дітей через творчі майстер-класи, психологічну допомогу та спільні заходи на природі, які допомагають їм впевненіше відчувати себе та розуміти свої емоції. А за поживні смаколики у благодійному турі та навчання здоровому харчуванню відповідає "Абетка Харчування" – діти отримують яскраві пізнавальні матеріали та через гру засвоюють основи здорових звичок.
Фото надані Nestlé
Фонд проводить масштабні тури Україною, присвячені психологічній допомозі дітям з дитячих будинків і внутрішньо переміщеним родинам.
"Це була незабутня, захоплююча подорож для нашої обʼєднаної команди, сповнена чуйності, радощів та спільної мети – подарувати дітям найкращі емоції та підтримку в цей важкий час", – говорить Катерина, одна з організаторок проєкту.
У благодійному фонді поділилися історіями дітей, які брали участь у цих турах і розповіли про свій досвід і враження.

"Абетка Харчування" – про здорову їжу від А до Я

Освітня програма "Абетка Харчування" є частиною глобальної соціальної ініціативи "Nestlé Здорові Діти".
"Вже 30 років ми працюємо в Україні й з першого дня роботи допомагаємо нашим громадам, підтримуємо суспільство та ведемо свій бізнес у сталий спосіб. Ми це називаємо створенням спільних цінностей, – каже Володимир Співак, директор з корпоративних комунікацій та зв’язків з громадськістю Nestlé в Україні та Молдові, – вже 15 років ми дбаємо про правильне харчування дітей в Україні, закладаючи здорові звички в межах нашої програми «Абетка Харчування»".
Що пропонує "Абетка Харчування"?
01
Програма включає інтерактивний навчальний курс для учнів 1-4 класів.
02
Враховує вікові особливості та інтереси учнів.
03
Навчальний курс має рекомендаційний гриф від Міністерства освіти і науки України, а зошити та методички перевірені "Асоціацією дієтологів України".
04
Курс не містить реклами брендів.
відеоуроки та тести для перевірки знань
мультимедійні презентації та електронні матеріали для вчителів
розділ з рецептами та пізнавальні статті для батьків і вчителів
Як на реалізацію програми вплинула війна
"Повномасштабна війна поставила перед нами нові виклики, пов’язані зі здоров’ям дітей – як фізичним, так і психологічним. Реагуючи на актуальні потреби, ми виходимо за межі звичної освітньої діяльності нашої програми й об’єднуємось з організаціями, що спеціалізуються на допомозі дітям. Разом ми реалізовуємо проєкти, які зараз, під час війни, допомагають забезпечувати здорове майбутнє для дітей в Україні", – каже Володимир Співак.
Матеріали програми створені для легкої інтеграції в шкільну програму та самостійного навчання. На платформі "Абетка Харчування" доступні всі навчальні матеріали, а також в межах проєкту проводяться освітньо-розважальні кампанії, конкурси для шкіл і живі події. Програма постійно оновлюється та використовує сучасні інноваційні підходи.
В умовах нестабільної ситуації в Україні, де школи стали не тільки освітніми центрами, а й укриттями, команда "Абетки Харчування" разом з брендом Nesquik знайшла рішення. Було створено пізнавально-розважальні набори для шкіл, які можна взяти з собою. Вони містять інтерактивні дошки, макети "здорових тарілок", освітні ігри, розмальовки та елементи для фізичної активності, як-от "Фруктовий твістер".
Фото надано Nestlé
Завдяки цій ініціативі у 2023 році 50 шкіл у зонах з частими повітряними тривогами отримали набори, що не лише сприяли знанням про здорове харчування, але й покращили настрій дітей, допомагаючи їм відволіктися від стресу.
Останнім нововведенням є настільна гра "Мультивсесвіт їжі", яка захоплює школярів і навчає їх основ здорового харчування. Вже понад 12 000 школярів використовують гру в школі. Особливу популярність вона здобула через яскравий дизайн і можливість інтегрувати її як у класні заняття, так і в активності, що проходять в укриттях під час повітряних тривог.
З жовтня 2024 року команда продовжить розповсюдження гри серед українських шкіл. Найактивніші школи-учасники програми зможуть отримати гру у 2024 році. Усі можливості та новини програми регулярно публікують у соціальних мережах проєкту.
Плани на майбутнє
Цього року команда планує активніше просувати платформу "Абетка Харчування" серед вчителів, щоб більше українських школярів дізналися про здорове харчування. Також, учасники будуть залучені до різних активностей: фестивалів, відкритих уроків, кулінарних майстер-класів та інших подій.
Фото надані Nestlé
Один з основних напрямів програми – карткова гра "Мультивсесвіт їжі", метою якої є розширення знань дітей про поживну цінність продуктів у ігровій формі. Такий гейміфікований підхід до отримання знань спільно з системним вивченням основ здорового способу життя сприятиме розвитку культури харчування в Україні – впевнені у проєкті. Кожен може стати учасником програми та вільно користуватися всіма матеріалами, а також долучитися до спільноти педагогів, які хочуть зробити майбутнє дітей здоровим. Для цього потрібно тільки зареєструватися на платформі "Абетки Харчування".
© 2007-2024, Українська правда.

Текстові матеріали, розміщені на сайті life.pravda.com.ua, можна безкоштовно використовувати в обсязі не більше 50% за умови прямого посилання у підзаголовку чи першому реченні матеріалу.Матеріали з позначкою PROMOTED, СПЕЦПРОЄКТ, ЗА ПІДТРИМКИ публікуються на правах реклами.

Всі матеріали, які розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство "Інтерфакс-Україна", не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства "Інтерфакс-Україна".