Небезпека, яка чатує у сховищах: що варто знати про алергію на плісняву та як її діагностувати

Спецпроєкт за підтримки медичної лабораторії ДІЛА
30 травня 2024
Учені називають алергію епідемією XXI століття. За різними даними, у світі від 30 до 50 відсотків людей потерпають від цієї недуги й кількість хворих щороку зростає.
Під час повномасштабної війни в Україні повітряні тривоги змушують людей багато часу проводити у бомбосховищах, підвалах, льохах, де вологе середовище створює найсприятливіші умови для розмноження грибів. І такі умови у чутливих людей можуть викликати неприємну реакцію організму — алергію на цвіль (плісняву). Це досить поширена сенсибілізація (набуття організмом специфічної підвищеної чутливості до алергенів — ред.), яка становить 3-10% від усіх випадків алергії у світі та відноситься як до сезонних, так і до цілорічних видів алергії. Концентрація спор грибів збільшується у пори року, коли спостерігається підвищена вологість, та знижується з настанням морозів. Проте всередині приміщень їхня концентрація однакова протягом усього року.
Як проявляється така алергія, чим вона небезпечна та як діагностується розповіли експерти та спеціалісти лабораторії ДІЛА.

Чому виникає алергія

За словами наукового консультанта лабораторії ДІЛА, доктора медичних наук, професора кафедри педіатрії дитячих інфекційних захворювань імунології та алергології Національного університету охорони здоров’я України ім. П.Л.Шупика Олени Шарікадзе, алергія – це незвичайна відповідь організму на звичайні речі, які оточують людину. Провокує її наявність алергену в місцях, де перебуває особа.
"Мова йде про успадкування патологічної імунної відповіді організму. Людина народжується з ризиком мати підвищену чутливість до звичайних речей, тобто гіперчутливість імунної системи. Безпосередньо алергічну реакцію буде провокувати контакт з алергеном. Якщо алергену в оточенні немає, то реакція відповідно не відбувається.Алергеном у бомбосховищах і підвалах є пліснява. І досить великий відсоток людей мають до них підвищену чутливість", — розповідає Олена Шарікадзе.
Інколи люди вважають, що якщо раніше не стикалися з алергічною реакцією, то вже не матимуть такої проблеми. Але це не так. Як пояснює алерголог, умови перебування змінюються, і, дихаючи повітрям у сховищі, люди можуть стикатися з алергенами, з якими раніше майже або зовсім не контактували. Тож не виключено, що буде реакція і на контакт з речовинами, які раніше організм переносив спокійно. Та все ж в особливій небезпеці через тривале перебування у сховищах – люди зі схильністю до алергії.
"Алергія – це багатофакторне захворювання, але в основі є генетична складова. Якщо в родині вже є підтверджений діагноз астми, алергічного риніту чи інші алергічні  захворювання, то варто врахувати це і бути пильними. У пацієнта, який має алергію на плісняву, часто є й інші види алергії: на пилок, кліщів, собак, котів, на харчові алергени чи ліки", – пояснює лікар.

Чим небезпечна пліснява

Домашня пліснява – це різновид мікроскопічних грибів, які розмножуються поширенням спор. Спори цвілі потрапляють у повітря, вдихаються людиною та проникають глибоко в дихальні шляхи.
"Пліснява, окрім того, що є алергеном, вона виділяє мікотоксини та може вражати легені внаслідок великої кількості токсичних речовин", – зазначає алерголог.
Якщо алергія з’явилася в дитячому віці, то, за словами лікаря, мова йде про важчий перебіг захворювання. Це пов’язано з тим, що батьки можуть вчасно не звернути увагу на певні симптоми, не пов'язати їх з алергією або звернутися до лікаря із запізненням, що ускладнює ситуацію.
"Дитина часто хворіє, а ніхто не думає, що причиною може бути алергія на плісняву. Нерідко батьки вважають, от зараз дитина кашляє, а потім переросте, але це не так. З часом нелікована алергія трансформується в дуже серйозну проблему – бронхіальну астму", – каже Олена Шарікадзе.

Симптоми алергії на плісняву

Через те, що найчастіше спори цвілі в людський організм потрапляють під час дихання, то більшість симптомів пов’язані саме з цим.
"Зазвичай прояви алергії на плісняву пов’язані з дихальними шляхами: алергічний риніт, хронічний нежить чи хронічна закладеність носа, кашель, хрипи, задишка, утруднене дихання. А також може проявлятися висипами на шкірі у вигляді атопічного дерматиту та навіть кропив’янки", – зазначає алерголог.
Лікар додає, щоб не проґавити початок алергії, варто звернути увагу на такі моменти:
симптоми нежитю, який тягнеться більше ніж 4-6 тижнів;
кашель у дітей більш як 4 тижні, у дорослих – більше ніж 8-12 тижнів;
наявність паралельно декількох ознак: наприклад, проблеми зі шкірою та хронічний нежить;
епізоди незрозумілого важкого дихання, свисту, задишки;
швидкий розвиток симптомів після перебування в середовищі зі значною кількістю алергенів, наприклад, у підвальних приміщеннях.

Як визначити, що в пацієнта алергія на плісняву?  

"До того, як буде проведене тестування, визначити, що в пацієнта саме алергія на плісняву  – важко. Тому, для підтвердження або спростування алергії на плісняву потрібно провести алергодіагностику", – пояснюють спеціалісти лабораторії ДІЛА.
Як правило, пацієнт приходить здавати кров для дослідження за направленням лікаря. Лікар збирає анамнез життя (чи є алергія у родичів, чи були раніше прояви алергії) та анамнез хвороби (коли проявлялися симптоми алергії, які саме симптоми проявлялися, період часу), визначає попередній діагноз і для його підтвердження та можливості призначити лікування у майбутньому направляє пацієнта до лабораторії.

Особливості лабораторної діагностики на прикладі лабораторії ДІЛА

Умовно цвілеві гриби поділяються на зовнішні (які зустрічаються у відкритому повітрі) і внутрішні (паразитують у приміщеннях). Однак існують і види, які однаково поширюються як зовні, так і всередині приміщень. У лабораторії ДІЛА застосовують методи виявлення алергії як до окремих видів плісняви, так і такі, що дозволяють комплексно оцінити наявність алергії, ступінь сенсибілізації та диференціювати алергію на плісняву від інших видів алергії. Завдяки цьому пацієнти одразу отримують точні результати, відповідно до яких лікар підбере найкращий варіант лікування якомога швидше.

01

Пакет досліджень "Пліснява".
Людина з симптомами алергії, схожими на алергію до плісняви, може обрати дане дослідження, щоб перевірити наявність алергії до найбільш значущих видів плісняви.

02

Пакет досліджень "Пліснява зовнішня".
Дане дослідження визначає саме сенсибілізацію до видів плісняви, що переважно розповсюджені в навколишньому середовищі.

Його варто обрати тим, хто має описані вище симптоми алергії, звернули увагу на посилення на початку осені, коли збирається опале листя, або навесні, коли з-під снігу звільняються спори плісняви, які накопичилися взимку.

03

Пакет досліджень "Пліснява внутрішня".
За допомогою цього дослідження визначається алергія до видів плісняви, що переважно розповсюджені всередині приміщень.

04

Рівень загального імуноглобуліну E.
Це дослідження допомагає дізнатися, чи є у пацієнта схильність до алергічних реакцій. Його можуть призначити, якщо є прояви алергічного захворювання: бронхіальна астма, поліноз, атопічний дерматит, харчова та медикаментозна алергія. Також дослідження допомагає оцінити ризик розвитку алергічних захворювань у дітей, які мають обтяжену спадковість щодо розвитку алергопатології. Якщо результат виявляє схильність організму до алергічних реакцій, то назначають додаткове дослідження, яке визначає, на який саме алерген є реакція.
"Лабораторна діагностика на цей час є пріоритетною при постановці діагнозу алергії. Метод ImmunoCAP, яким проводяться вищезгадані дослідження, – це золотий стандарт алергодіагностики, що надає можливість виявити у надмалій кількості крові пацієнта наднизькі концентрації IgE-антитіл", – зазначають у лабораторії.
Матеріалом для діагностики є венозна кров. Залежно від типу досліджень є кілька варіантів підготовки: або забір крові може проводитися в будь-який час протягом доби, незалежно від приймання їжі та/чи фізичного навантаження, або ж за певних умов, які порадить лікар.
Як зазначають фахівці, дослідження для виявлення причинного фактора виникнення симптомів алергії проводиться в залежності від симптомів, а діагностичний пошук може складатися як з одного так і з кількох досліджень одночасно або послідовно, доки не буде виявлений причинний алерген. Зазвичай, одне й теж дослідження проводиться одноразово, але певні повторні дослідження дозволяють контролювати ефективність терапії, наприклад АСІТ (алерген-специфічна імунотерапія).

Профілактика алергії на плісняву

Як зазначає лікар-алерголог Олена Шарікадзе, 100-відсоткової превенції від алергії немає.
"Є алерген-специфічна імунотерапія (АСІТ) – це така собі «школа» для імунітету, яка заново вчить його взаємодіяти з алергеном. Пацієнту вводять мікродози алергену, і з отриманням кожної нової дози організм реагує на нього все менше і менше. Це тривалий процес, але це дає змогу дійсно попередити більш важкий перебіг захворювання", – пояснює лікар.
Ефективна алерген-специфічна імунотерапія допомагає зменшити чутливість організму до алергену, що дозволить пацієнту вживати менше протиалергічних ліків. Її рекомендують застосовувати на ранніх етапах прояву алергії, також лікар-алерголог може назначити пацієнту ACIT у випадку, коли припинити контакт з алергеном неможливо.

Що робити, якщо симптоми алергії проявились у сховищі?

Якщо ви вже мали симптоми алергії, потурбуйтеся, щоб в аптечці, яку ви з собою берете у сховище, були ліки проти алергії (антигістамінні препарати).
"У випадку, якщо проявилися локальні симптоми алергії, є багато препаратів, які можна використовувати місцево. Для прикладу, якщо починається сльозотеча, можна використовувати антигістамінні очні краплі, якщо проблеми з носом, то є топічні назальні стероїди", – зазначає Олена Шарікадзе.
Та додає, що можливість симптоматичного контролю сьогодні є необмежена, але все ж найкраще – це подбати про відповідні умови в бомбосховищах. Адже кожен раз, коли людина туди спускається, хоч вона приймає ліки, це додатково подразнює імунну систему, сприяє збільшенню сенсибілізації та може призвести до важкої алергічної реакції.
"Спускаючись до сховища, візьміть із собою антигістамінні препарати, надівайте маску або респіратор. По можливості огляньте ваше сховище. Якщо знайдете плісняву, очистьте поверхню та ретельно вимийте. Якщо є змога, побіліть приміщення. Забезпечте вентиляцію повітря у сховищі. Якщо у підвалі є вологі труби – усуньте конденсат, вимийте їх засобом для миття та дезінфекції та обмотайте скотчем", – радить алерголог.
І безумовно, людині, яка помітила в себе прояви алергії, варто звернутися за порадою до лікаря. Адже неконтрольоване приймання ліків та самолікування може призвести до недобрих наслідків.
Стаття носить інформаційно-ознайомлювальний характер. Будь ласка, пам'ятайте: самолікування може нашкодити вашому здоров’ю.
© 2007-2024, Українська правда.

Текстові матеріали, розміщені на сайті life.pravda.com.ua, можна безкоштовно використовувати в обсязі не більше 50% за умови прямого посилання у підзаголовку чи першому реченні матеріалу.Матеріали з позначкою PROMOTED, СПЕЦПРОЄКТ, ЗА ПІДТРИМКИ публікуються на правах реклами.

Всі матеріали, які розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство "Інтерфакс-Україна", не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства "Інтерфакс-Україна".