Школярі – це важливо. Яка є пільгова освіта для УБД та їхніх дітей в Україні

За підтримки Favbet Foundation
20 листопада 2023

В Україні передбачена низка пільг для дітей учасників бойових дій, внутрішньо переміщених осіб, однак вони спрямовані на здобуття професійної або вищої освіти.

Школярі, які були змушені переїхати через війну, також діти, чиї батьки боронять Україну, можуть отримати державну допомогу. Але є вкрай мало ініціатив, спрямованих на їхню адаптацію у нових умовах.

Благодійний фонд Favbet Foundation створив проєкт, метою якого є допомога дітям ВПО та УБД. Він має три напрямки: спортивний, інтелектуальний та гуманітарний.

Як стати частиною цієї програми та долучитися до проєктів Favbet Foundation, "УП.Життя" розпитали у куратора напрямку Євгена Бондаря.

Яку підтримку надає держава

Держава надає підтримку учасникам бойових дій та їхнім дітям (віком до 23 років). Вона стосується денної форми в державних закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти.

Учасники бойових дій та їхні діти мають право на:

  • повну або часткову оплату навчання коштами державного та місцевого бюджетів;
  • пільгові дострокові кредити на здобуття освіти;
  • ‍соціальні стипендії;
  • ‍безоплатне забезпечення підручниками;
  • безкоштовне проживання у гуртожитку.

Зокрема, усі правила та вимоги зазначені в Законі України "Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту".

Які документи підтверджують право на пільги:

  • ‍посвідчення учасника бойових дій;
  • посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни;
  • ‍посвідчення члена сім’ї загиблого, а для дітей до 16 років – довідка, що видається іншому повнолітньому члену родини;
  • свідоцтво про народження;
  • довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;
  • довідка про реєстрацію місця проживання.

Однак, для школярів, чиї батьки є учасниками бойових дій або дітей сімей ВПО, держава не запровадила додаткових програм чи пільг.

Роман Зіненко, психолог

"Військовослужбовці відвикають від цивільного життя, бо мають на війні іншу реальність. Тому комунікація в побуті дуже залежить від ступеня довіри у стосунках. Людина сама розповість про те, що вважатиме за потрібне, коли прийде час", – каже психолог Роман Зіненко.

Не державні ініціативи для дітей

В країні існує низка ініціатив, які опікуються цими дітьми та підлітками.

Так, наприклад, є "Клуб Супергероїв", який ініціював благодійний фонд Favbet Foundation.

Андрій Матюха, президент БФ “FAVBET Foundation"

"Ми бачимо статистику: з країни поїхали мільйони українців – це родини з дітьми. Об’єднавши зусилля ми повинні створювати умови, перш за все, для молодого покоління, аби вони хотіли повернутися, розуміли, що батьківщина одна і завжди на батьківщині краще, ніж у будь-якому іншому місці. Стратегічною метою благодійного фонду залишається розвиток проєктів зі спорту, культури, здоров’я та освіти. Проєкт "Клуб супергероїв", який охопив допомогою сотні українських родин,  став частиною цих планів. І ми будемо працювати в напрямку комплексної і системної підтримки громадян України. Ми з командою вкладатимемося в свою країну, щоб після перемоги наші діти та молодь мали майбутнє. Потрібно підвищити якість медицини, освіти, дати нові можливості дітям для самореалізації. Це наша мета, і ми до неї рухаємося. Держава не завжди має на це можливості навіть у мирний час. А після війни відновлення країни потребуватиме колосальних ресурсів. До того ж питання часто не тільки в грошах, а й у людському ресурсі", — Андрій Матюха, президент БФ "FAVBET Foundation.

Євген Бондар, куратор

"Ініціативи держави або інших благодійних фондів направлені переважно на допомогу військовим, але вкрай мало ініціатив, які стосуються дітей військовослужбовців або сімей внутрішньопереміщених осіб. Але цим дітям вкрай потрібне спілкування, друзі, нові захоплення. Тому ми започаткували масштабний проєкт "Клуб супергероїв", адже школярі – це важлива ланка майбутнього України, яким належить розбудовувати державу, – розповів куратор напрямку у Favbet Foundation Євген Бондар.

"Сила в знаннях" 

Ця частина проєкту допомоги стосувалась канцелярських наборів. Компанія створила, протестувала та надіслала дітям ВПО канцелярське приладдя, необхідне для навчання та творчості.

"У канцелярських наборах було все необхідне для розвитку, ігор та навчання. Загалом було 30 найменувань канцелярського приладдя у кожному наборі. Також ми додали  невелику настільну гру.Ми сформували чіткі правила учасників, які можуть отримати канцелярський набір –  діти військовослужбовців чи ВПО, які вчаться у 1-4 класах. Зробили форму та виклали у соцмережах. За кілька днів надійшло понад 7,5 тисяч заявок", – каже Євген Бондар.

Він каже, що під час обробки відсіяли близько 2 тисяч заявок, які не підходили під правила за якими можна було отримати набір. Але 5,5 тисяч наборів надіслали впродовж місяця. До збору та пакування залучались працівники компанії. Їх мотивувало те, що люди давали багато фідбеку та вдячності, а ще – щасливих дітей з канцелярією.

“Наразі ця частина проєкту поки на паузі, бо вона вимагає людських ресурсів для сортування та пакування наборів”, – додає він.

"Сильніші разом"

Напрямок "Сильніші разом" охоплює спортивні секції. Поки вони працюють лише в Києві, але благодійники сподіваються найближчим часом розширити георафію. Зокрема на прифронтові міста та міста-мільйонники – Львів, Дніпро, Запоріжжя, Одеса, Харків.

"Ми хочемо охопити міста, де живе багато дітей ВПО, бо розуміємо, наскільки це для них потрібно – живе спілкування та фізична активність. Водночас шукаємо такі ДЮСШ, які б мали укриття, бо зважаємо на безпекову ситуацію. Якщо лунає сигнал тривоги – заняття зупиняється, а діти прямують в укриття", – каже куратор напрямку благодійного фонду.

Займатися спортом діти УБД та ВПО можуть у Деснянському спортивному центрі в Києві, де проходять заняття з футболу й баскетболу, а також ходили у "Спарта-бокс" на бокс та боротьбу.

"Усі займаються на безоплатній основі, ми також допомагаємо з формою та взуттям, проводимо тімбілдінги для команд після тренувань, щоб діти могли поспілкуватись у невимушеній атмосфері", – зазначає Євген.

Він додає, що один з учасників "Клубу Супергероїв" найближчим часом візьме участь у змаганнях з боротьби на чемпіонаті України. 

На сьогодні у секціях займаються близько 100 дітей. На футбол набирали дітей у віці 6-8, а на баскетбол 10-13 річних, на бокс та боротьбу від 8 до 14 років, бо це не командні, а індивідуальні види спорту.

До "Сильніших разом" та інших курсів чи активностей можуть потрапити діти, які заповнили відповідну форму на сайті та надали документи, які підтверджують статус.

Треба надати:

  • документи батьків (паспорт, ідентифікаційний код);
  • свідоцтво про народження дитини;
  • довідка ВПО, посвідчення військовослужбовця одного з батьків або довідка про смерть військовослужбовця.

Як пояснив Євген Бондар, якщо хтось переїжджає або вирішує припинити заняття, звільнене місце пропонують дитині зі списку очікування, який сформовано за принципом черги. 

IT Kids

IT Kids – це безкоштовна програма базових ІТ-курсів для дітей. У першому потоці 350 підлітків віком 12-15 років опановували мову програмування Python. Заняття проходили онлайн та офлайн – учасники розділились приблизно порівну.

Фото передані Code Club Україна

Очні заняття проходили у 8 великих містах України – Києві, Запоріжжі, Черкасах, Львові тощо.

Євген Бондар, куратор

"Наразі підбирають учасників для другого потоку по скретчу. Це динамічна візуальна мова програмування, у якій код створюється через маніпулювання графічними блоками. Очікують до 500 дітей з усіх куточків України. Коли набір закриють, сформують групи по 10-12 людей та прикріплять до них менторів. Подача відбувається так само через форму на сайті в порядку черговості", – пояснює керівник напрямку “Клубу Супергероїв".

У новому потоці також буде очна та дистанційна форми навчання IT: побажання щодо неї варто вказувати у заявці. Якщо ж буде достатньо дітей з одного міста, організатори можуть розглянути можливість створення додаткові офлайн групи.

"Ми розуміємо, що зараз на вулиці 2023-й, і далі глобалізація та технології будуть лише заглиблюватись в наше життя. Тож ми доносимо дітям матеріал максимально простою мовою та пояснюємо, що більшість із них так чи інакше будуть пов'язані з IT-сферою", – зазначає Євген.