Як український центр в Хорватії допомагає українським військовим

Як український центр в Хорватії допомагає українським військовим

За підтримки Favbet Foundation
31 січня 2024
Із початком повномасштабної війни благодійний фонд Favbet Foundation, як і вся держава, став на військові рейки. Понад 90% проєктів спрямували на допомогу ЗСУ, переселенцям та гуманітарну допомогу постраждалим від війни.
У квітні 2022-го за підтримки Favbet Foundation було створено центр “Червона калина” у хорватському місті Загреб, який тепер став місцем для об'єднання вимушених переселенців з України.
Окрім того, працівники фонду та волонтери Червоної Калини власноруч допомагають сортувати й складати гуманітарку для українців, які потребують.
Про напрямки роботи благодійного фонду, активності та допомогу розповіли кураторки фонду Маріанна Ковеня та Аліна Насібян.

Український центр в Хорватії

Аліна Насібян, кураторка благодійного фонду Favbet Foundation
"Важливим кроком фонду стало відкриття у квітні 2022 року Центру адаптації для переселенців з України в хорватському Загребі. Люди отримали можливість безкоштовно вивчати хорватську та англійську мови, що надалі сприяло швидкій адаптації. На втілення цієї ідеї знадобилося менше, ніж тиждень.

Центр об'єднав цілі сім'ї та людей, які змогли знайти підтримку у найважчий час для кожного з нас
”, – розповідає кураторка благодійного фонду Favbet Foundation Аліна Насібян.
Зараз, через понад півтора року, мовні курси вже не є такими нагальними. Їх відвідують небагато українців, які тільки зараз вирішили переїхати до Хорватії, зазначає колега Аліни Маріанна Ковеня.
"Центр "Червона калина" нині є місцем зустрічей для майже 1,5 тисячі людей. Вони приходять сюди, щоб поспілкуватися, провести дозвілля зі "своїми", знайти друзів, поволонтерити тощо.

Але зважаючи на велику кількість заходів та активностей, це центр не лише культурного дозвілля, а етнічної приналежності"
, – розповідає Маріанна Ковеня.
Маріанна Ковеня, кураторка благодійного фонду Favbet Foundation
Так, наприклад, жінки старшого віку зустрічаються на чай або каву, в'яжуть шкарпетки для ЗСУ й обговорюють життєві моменти.
"Багато відвідувачів центру також є волонтерами. Наприклад, викладачка хорватської Славіца є етнічною українкою в третьому поколінні. Її родина зберігала українську мову, тож вона вільно нею говорить.

Славіца є однією з найповажніших і системних волонтерок центру, адже вона з першого дня допомагає українцям", – каже кураторка благодійного фонду Favbet Foundation.
У центрі українки також організовують арт-терапію для дітей та дорослих, проводять заняття з фітнесу й проводять заходи – День української мови, День вишиванки тощо.
Є багато активностей для дітей – конкурси малюнків, дошкільні заняття. Також проводили й навчання для учнів 1-2 класу (українська мова, математика, читання), аби маленькі українці, які пішли до хорватської школи, не забували рідну мову та здобували якісну освіту.
"Ми сподіваємось, що наш цвіт, наше майбутнє – наші діти повернуться додому згодом. Тож прагнемо зробити так, щоб у перші роки навчання дитина могла отримати базу української мови, вміла читати, писати й вільно говорити", – пояснює Маріанна.

Гумдопомога в Україну

Благодійний фонд надає гуманітарну допомогу людям, які постраждали від війни. Команда Favbet Foundation розробила логістичні маршрути для перевезення понад 100 тонн гуманітарної допомоги та всіляко сприяла евакуації мирного населення з небезпечних територій – поблизу ведення бойових дій та затоплених територій внаслідок підриву Каховської ГЕС.
"Найбільша партія допомоги рушила в Україну після трагедії на Каховській ГЕС – доставили понад 150 тонн. А так системно раз на кілька місяців збираємо допомогу для цивільних та військових на різних напрямках", – каже Маріанна.
Зазвичай допомогу збирають спільно з хорватською волонтерською організацією Dobro Dobrim DoDo. У “Червоній калині” звичайні українці допомагають сортувати та пакувати речі першої потреби для постраждалих сімей. Однак не завжди вдається запакувати індивідуальні набори, бо кожна людина чи сім'я має свій запит. 
"Гуманітарні доставки з Хорватії в Україну стали постійними, адже й до сьогодні залишається багато запитів про допомогу. Найчастіше відправляємо продукти, одяг, засоби гігієни, дитяче харчування, коляски, медикаменти, матраци, а також корм для тварин", – додає Аліна.
Благодійний фонд також допомагає й військовим госпіталям перев'язувальними матеріалами, засобами для дезінфекції, хірургічними інструментами та товарами медичного призначення – милицями, ходунками, ортезами тощо.
Маріанна Ковеня розповіла, що переселенці в Хорватії системно відвідують українських бійців, які проходять реабілітацію за кордоном.
"Запити хлопців мінімальні – зарядний пристрій телефона, фрукти, мінімальний спортінвентар для реабілітаційних занять, цигарки або одяг. Дівчата збираються, купують та йдуть до військових.

Але ж це питання не тільки в допомозі, але й загальній підтримці українців один одного", – додала вона.

Свято для дітей

"Опікуватися молодим поколінням і дарувати їм усмішки – це теж наше завдання, яке ми успішно виконуємо. Ми часто влаштовуємо спортивні турніри та свята для діток в Україні. Але й, звісно, ми не забуваємо про вимушених переселенців у Загребі, які також потребують опіки та уваги, сумуючи за своєю домівкою", – каже Аліна.
Favbet Foundation наприкінці 2023-го провів свято для дітей у Загребі.
"На свято Миколая у Хорватії ми підготували дітям бокси "Сила в знаннях" та додали трохи солодощів. Ми запросили усіх українських дітей, які тимчасово проживають в Хорватії.

До центру "Червона калина" прийшли близько 150 дітей з батьками – такого аншлагу ніхто не очікував, адже відвідувачі заполонили усе приміщення", – розповідає Маріанна Ковеня.
Окрім святого Миколая, на свято завітав й президент фонду Favbet Foundation Андрій Матюха. Дітлахів також очікувала розважальна програма з активностями та тихими розвивальними іграми.
Андрій Матюха, президент БФ "Favbet Foundation"
"Кожного дня ми з командою вкладаємо у свою країну та українське суспільство необхідні ресурси, щоб після перемоги наші діти та молодь мали майбутнє. Об’єднавши зусилля ми повинні створювати умови, перш за все, для молодого покоління, аби вони хотіли повернутися, розуміли, що батьківщина одна і завжди на батьківщині краще, ніж у будь-якому іншому місці", — розповів Андрій Матюха, президент Favbet Foundation.
Кураторка благодійного фонду зауважує: "Більшість дітей вже мають друзів в Хорватії, але дуже приємно, коли українські дітлахи мають змогу спілкуватись між собою рідною мовою".
І додає: "Наймолодшому учаснику цього свята було лише 1,5 року, і він не міг навіть тримати двома руками свій великий подарунок, але щиро радів під час розпаковки".