Як освітні заходи покращують сферу реабілітації в Україні. Досвід національної мережі реабілітаційних центрів Recovery

За підтримки Recovery
08 вересня 2024
Активні бойові дії та масовані ракетні атаки мирних міст систематично спричиняють контузії, поранення та каліцтва. Щороку, за даними МОЗ, близько 200 тисяч пацієнтів потребують якісної реабілітаційної допомоги. Велика частина таких пацієнтів – військові. Українські захисники та захисниці віддають найцінніше, виборюючи незалежність нашої країни, а тому заслуговують на невідкладну професійну допомогу при відновленні.
Поки триває війна, потреба в реабілітації буде лише зростати, тому Міністерство охорони здоров’я активно розбудовує систему реабілітації на базі лікарень. Разом з цим в Україні з’являються благодійні проєкти, за допомогою яких пацієнти отримують кваліфіковану, якісну та доказову реабілітацію й повертаються до повноцінного життя. Одним з найпотужніших є національна мережа реабілітаційних центрів для поранених військових Recovery, яку заснували Віктор та Олена Пінчуки задля допомоги Силам безпеки й оборони України.
З 2023 року в 13 інноваційних реабілітаційних центрах мережі Recovery отримали допомогу понад 14 000 поранених військових. Для того, щоб забезпечити таку кількість пацієнтів якісними послугами, команді мережі Recovery потрібно постійно працювати над навчанням та підвищенням кваліфікації фахівців центрів.
Освітня компонента стала одним з найважливіших напрямів діяльності проєкту Recovery. Наразі вона включає три основні блоки: програми професійного розвитку, обмін досвідом та закордонні стажування. На сьогодні освітні заходи мережі відвідали понад 2 000 фахівців мультидисциплінарних команд, а до зими 24/25 кількість учасників збільшиться до понад 3 300.

Програми професійного розвитку

За останній рік мережа Recovery організувала більш як півсотні освітніх заходів, серед яких як наукові конференції, практичні тренінги та воркшопи, так і програми дистанційного навчання й онлайн-семінари. Вони охоплюють різні тематики, аби кожен член мультидисциплінарної реабілітаційної команди знайшов найбільш актуальні для себе знання. Зокрема, учасники отримують релевантний продукт, що є результатом збору та систематизації унікального, динамічного та широкого досвіду роботи з бойовими травмами, який напрацьовується зараз в Україні. 
Освітня команда Recovery створює велику базу знань, в якій спирається не тільки на світовий досвід, але й на власні клінічні кейси лікарень, що входять до національної мережі. У синергії з експертизою провідних спеціалістів у сфері реабілітації в Україні – професорів та практиків, лікарів та терапевтів – цей практичний досвід перетворюється на навчальні курси для кожного спеціаліста. 
Менеджмент та лідерство в реабілітаційній медицині
Гнучкість та адаптивність освіти в проєкті – ключовий фактор: окрім розподілу за спеціальностями, навчальні програми відрізняються за рівнем складності. Так, спеціалісти з різним рівнем підготовки мають змогу як закріплювати базу, так і переходити на поглиблені рівні, вчитись застосовувати новітнє обладнання.
Зазвичай курси в центрах складаються з двох частин – вебінарів і практики. Теорію викладають онлайн. Зважаючи на те, що теоретичний блок побудований з урахуванням особливостей реабілітації бойових травм та засновується, зокрема, на клінічних кейсах Recovery, навчання є підлаштованим під задачі співробітників і задовольняє їхні запити.
Практична ж частина проходить на базі одного з центрів. Фахівці відпрацьовують ті знання і навички, з якими ознайомились на вебінарах. Враховуючи, що центри мережі Recovery здебільшого схожі між собою та мають однаковий набір обладнання, отриманий на практичних заняттях досвід можна одразу застосовувати й на своєму робочому місці.
Постійний професійний розвиток та навчання – необхідний компонент життя спеціалістів з реабілітації, а для лікарів – це закріплений на законодавчому рівні обов’язок. Для того, щоб не втратити сертифікацію, фахівці зобов’язані відвідувати освітні заходи та набирати бали безперервного професійного розвитку. 
Зі слів керівниці всеукраїнського проєкту Recovery Світлани Гриценко, інколи це стає проблемою для лікарів. Адже якісні навчальні програми зазвичай достатньо дорогі, а на саме навчання потрібно ще "відпроситися" у керівника. Це призводить до вибору фахівцями не найкращих курсів, а найдоступніших та найвигідніших за співвідношенням ціна/бали.
Для того, щоб розв’язати цю проблему, команда Recovery робить освіту доступною та безоплатною для всіх спеціалістів національної мережі. 
Менеджмент та лідерство в реабілітаційній медицині
Також регулярні практичні тренінги, які проводяться для представників усіх центрів мережі, покращують співпрацю між різними центрами та фахівцями, що є другим важливим складником успіху освітньої програми мережі Recovery. 

Обмін досвідом

Обмін досвідом між центрами мережі Recovery в усіх регіонах України дозволяє фахівцям із різних лікарень обмінюватися знаннями та навичками, що сприяє підвищенню їхньої кваліфікації та покращенню якості надання реабілітаційних послуг. 
Для цього освітня команда максимально інтегрує та знайомить реабілітаційні команди між собою. Співробітників заохочують до обміну досвідом, розробленими протоколами, встановленню стійкого професійного діалогу та співпраці. Нерідко робоче знайомство під час навчання переростає в дружбу, а підтримка постійного зв’язку з колегами з інших центрів дозволяє разом аналізувати складні клінічні кейси та будувати реабілітаційні стратегії.
"Програми обміну досвідом дозволяють фахівцям різних центрів вивчати найкращі практики одне одного, тим самим швидко підвищуючи ефективність своєї роботи, не витрачаючи час на те, аби «винайти велосипед». Реальні приклади таких обмінів демонструють, що вони сприяють розбудові сильної, професійної реабілітаційної спільноти в Україні, укріпленню міждисциплінарних зв’язків та підвищенню рівня довіри між спеціалістами однієї сфери", – зазначає Анна Ткаченко, менеджерка освітніх програм проєкту Recovery.

Закордонні стажування

Повномасштабна війна не залишає часу на повільну трансформацію реабілітаційної сфери. Для того, щоб допомога, яку надають українські фахівці, була ефективно та основаною на сучасних доказових методах, важливо використовувати досвід найкращих світових спеціалістів. Тому третім напрямом освітньої програми Recovery є закордонні стажування, які дають можливість українським фахівцям вивчати найкращі практики у сфері реабілітації за кордоном. За останні місяці групи лікарів з мережі Recovery відряджались у Латвію, Австрію, США та інші країни.
Наприклад, стажування в Мічиганському університеті на базі департаменту анестезіології та науково-дослідних організацій дозволило групі українських лікарів ознайомитися з новими методиками менеджменту болю та встановити корисні зв’язки для подальшої співпраці. По поверненню лікарі почали впроваджувати освоєні методики в Україні.
Стажування на базі Мічиганського університету
Обмін досвідом з Ризьким університетом ім. Страдиня
Також лікарі проходили тижневе стажування у Латвії. Там вони працювали з пацієнтами, вивчали документообіг, аналізували чинні протоколи. Зі слів Світлани Гриценко, в Латвії реабілітаційні відділення працюють в схожих умовах та з подібним обладнанням.
Стажування за кордоном, Національний реабілітаційний центр Vaivary, Латвія
Так само Recovery постійно підтримує зв’язок з виробниками обладнання, які запрошують на навчання за кордон, аби представити новітні розробки та нові способи роботи на їх обладнанні.

Унікальний досвід українців

Потрібно відштовхуватись від того, що український досвід у реабілітації є унікальним. Тому ми маємо його активно накопичувати, аналізувати та перепаковувати в зручні освітні формати, щоб готувати якісних фахівців. 
Водночас Україна тільки почала приводити реабілітаційну медицину у відповідність до світових стандартів. І цей етап ми можемо прискорити завдяки стажуванням у закордонних медичних та наукових закладах. 
Світлана Гриценко, керівниця проєкту RECOVERY
"Для фахівців ми проводимо постійне навчання з українськими й міжнародними експертами. У червні та липні ми організовували закордонні стажування для наших фахівців у Латвії та США, а восени відправляємо фізичних терапевтів та ерготерапевтів на навчання в Австрію, далі за планом – Норвегія. Я впевнена, постійне навчання й обмін досвідом із міжнародними фахівцями має позитивно вплинути на створення потужної сфери реабілітації вдома", – каже Світлана Гриценко.