Напої в культурі чи культура напоїв?

Люди в середньому п’ють 8 разів на день – це статистика. Для нас це так само звично, як дихати.

Вода, звісно, основа всього, але у повсякденному житті багато інших напоїв!

Виробники пропонують величезний спектр напоїв – від столової води до готових соків і коктейлів.

Лише компанія Coca-Cola пропонує своїм прихильникам по всьому світу близько 3500 напоїв під 400 брендами – питну воду, чаї, соки, енергетики, солодкі газировки з цукром і без, у великих і малих упаковках – справа лише за вашим вибором.

То як пити, скільки та, врешті, коли і з ким?

На ці питання шукатимемо відповіді у спецпроекті "Напої в нашому житті".

Консультантом з теми буде бармен одного зі столичних ресторанів Костянтин Михайлюк.

– Чи часто вам доводилося працювати під час сніданків?

– Так, професійний бармен має розумітися на усіх видах напоїв і повинен бути готовим працювати як ранкових, так і на вечірніх змінах. Звичайно, існує графік, але бувають моменти, коли необхідно підмінити колегу і ти маєш вміти готувати усі напої, які є в меню закладу.

– Що найчастіше замовляють на сніданок і коли він починається?

– Сніданок як правило стартує о 7-й годині і закінчується о 12-й.

Я розділяю клієнтів на кілька категорій.

Перша – ті, що звикли снідати до роботи.

Як правило, це керівна ланка менеджерів та власники бізнесу.

Таким відвідувачам притаманна найбільша різноманітність замовлення напоїв.

Розпочати сніданок вони можуть з теплої лимонної води, апельсинового чи грейпфрутового фрешу, зеленого смузі, гранатового соку, імбирного чаю.

indianfemalefitness.com

Друга – ті, що снідають з 9-ї до 10-ї.

Здебільшого, вони вже встигли випити води, кефіру, соку, чаю чи кави з канапкою ще вдома.

Потім відвезли дітей до садочка чи школи і вже після цього завітали на розширений сніданок.

Традиційно, тут не обходиться без кави. З нею або починають, або закінчують сніданок. І, звичайно, зелений чай.

Навіть не знаю, це більше тренд чи звичка?

Третя категорія – любителі пізнього сніданку, які раніше часто на нього не встигали, бо, зазвичай, сніданки тривали до 11 години.

У нашому закладі меню сніданку можна замовити у будь-який час.

Сюди належать "вільні художники" – люди, не залежні від графіку роботи, та менеджери, котрі заходять після ранкових нарад та офісного чаювання.

Перші як правило замовляють каву, полюбляючи поговорити на тему сортів зерен та способу приготування.

Другі вишукують різноманітні мікси та напої з непростим способом приготування. Це і фреші, і кавові напої з додаванням усього можливого, і чайні мікси.

– Яким напоям віддають превагу в обідню пору?

– Є велика різниця між обідами в робочі дні та вихідні. Відрізняються замовлення на обідах колег по роботі та сімейних обідах.

В робочі дні відвідувачі прагнуть пообідати швидко і обирають прості швидкі напої: мінеральна вода, кола, сік. Можливо, трав’яний чай.

herbalteatime.com

Влітку – прохолодний освіжаючий морс або лимонад. Коли заходять цілими офісними відділами, то замовляють кілька різних напоїв на компанію і смакують кожен з них.

Якщо формат сімейний та ще й у вихідний день – для дітей шейки чи смузі. Дорослі балують себе екзотичними коктейлями та кавовими напоями, які ніколи чи майже ніколи не готують вдома.

– Напевне, найважче обслуговувати молодіжні вечірки?

– Коли люди "на стилі", як зараз модно казати, все достатньо просто.

Я відвідав чимало міжнародних форумів барменів. Сьогодні у тренді "коктейльні вечірки", при чому прослідковується тенденція до спрощення складу коктейлів і зменшення їхньої кількості.

Шкідливі інгредієнти видаляють з коктейлю або той і зовсім зникає з меню.

Мене особливо радує, що найпопулярніші коктейлі світу мають безалкогольні версії.

Люди можуть вживати знамениті "Мохіто", "Міс Коллінз", "Секс на пляжі", "Полуничний Белліні", "Кривава Мері", "Маргарита" без алкоголю.

beautyandbar.com

Але смак залишається максимально близьким до оригіналу завдяки грамотній заміні компонентів.

Усіх секретів не розповім, але, наприклад, пиво в коктейлі можна замінити соком білого грейпфруту, коньяк – персиковим, грушевим або абрикосовим нектаром.

Це важливо для атмосфери тематичних вечірок, коли всі п’ють однакові на вид і майже однакові на смак напої, хоч і дещо з різним вмістом.

– Що порадите тим, хто не може відвідувати модні заклади?

– Пийте правильно. Пийте смачно! Насолоджуйтеся! Максимально використовуйте сезонні інгредієнти. Наприклад, для приготування безалкогольного мохіто потрібні свіжа м’ята (коли, як не влітку вона найбільш корисна і запашна), лимон, вода, спрайт або тонік, яблучний сік, лід.

Смачного усім пиття і не забувайте, що пити треба не менше 1,5 л в день.

Головне сьогодні