Логотип українська правда
Логотип життя

Спецпроєкт "Дружні до тварин"

Чим (не) можна годувати котів та собак

За підтримки Kormotech

14 березня

Імовірно, абсолютна більшість петперентів неодноразово велися на "вмовляння" своїх домашніх улюбленців поділитися смачненьким зі столу, а потім подумки або вголос, заспокоюючи себе, урочисто давали котику/песику їжу зі словами "лише один шматочок". Знайомо, чи не так? Утім, робити цього не варто.

Які ризики для організму тварини несе людська їжа і яким має бути раціон домашнього улюбленця, "Українській правді. Життя" пояснила керівниця служби з роботи із заводчиками та ветеринарами в компанії Kormotech Олеся Шморгун.

Чим категорично не можна годувати собак і котів

Заборона кісток

Кістки

Побутує міф, що кістки – важливий компонент раціону чотирилапих, адже "є джерелом кальцію". Утім, організм тварин не здатен повністю їх перетравлювати, наголошує лікарка-ветеринарка. 

Небезпечними є трубчасті кістки у крилах і ногах птахів, адже під дією шлункового соку вони стають більш тонкими і можуть пошкодити кишківник тварини.

Лапки закриті

"Кишківник собаки або кота – м’який, як і у людей. Він не є “бронебійним” і може травмуватися", – наголошує фахівчиня.

СобакаЛапки відкриті

Особливо небезпечними є великі кістки. Якщо гострі шматки поріжуть шлунок, кишківник або стравохід, це може викликати внутрішню кровотечу або навіть розрив тканин, і призвести до швидкої і болючої смерті. 

Водночас негострі кістки можуть застрягти у кишківнику, через що доведеться їх діставати хірургічним шляхом.

Окрім того, не можна годувати риб’ячими кістками, адже випадки, коли ті застрягають у горлі тварин, зокрема котів – непоодинокі. 

Лікарка наголошує: не варто покладатися на попередній "успішний досвід" годування домашніх тварин кістками, адже нещасні випадки передбачити неможливо.

Заборона алкоголя

Алкоголь

Алкоголь є шкідливим для людей, а для тварин – поготів. Навіть мінімальна доза етанолу може викликати важку інтоксикацію, а у невеликих тварин – навіть летальне закінчення.

Лапки закриті

"Дехто вважає, що коли тварина або людина чимось отруїлися, треба залити алкоголь, зокрема горілку, яка “все там дезінфікує”. Дуже не раджу цього робити. Алкоголь є токсичним для тварин", – наголошує Олеся Шморгун.

Котик лежитьЛапки відкриті
Заборона цибулі та часнику

Цибуля та часник

Собакам і котам не варто давати цибулю та часник. Вони є токсичними у будь-якому вигляді через високу концентрацію дисульфідів і сульфоксидів.

Ці речовини порушують процеси кровотворення, руйнують еритроцити, що може спровокувати анемію у собак чи котів. Окрім того, часник може подразнювати слизову оболонку шлунку та стати причиною погіршення нюху.

Котик

Також собакам і котам не варто вживати:

Насправді перелік продуктів, які категорично заборонено давати домашнім улюбленцям, набагато ширший. Детальніше можна переглянути за посиланнями: для песиків, для котиків.

Чи можна годувати домашніх улюбленців молоком

Не варто годувати дорослих собак та котів молоком, адже великої користі тварина не отримає. Натомість це може спровокувати розлади травлення.

Кошенята та цуценята харчуються молоком матері, однак у процесі дорослішання у тварин зменшується кількість ферменту, необхідного для розщеплення лактози, що міститься в молоці та молочних продуктах.

До того ж молоко котів та собак відрізняється за складом від коров’ячого, козячого чи будь-якого іншого.

"А якщо молоком розбавляти збалансований корм, то утвориться дисбаланс – перевага у бік білків, вуглеводів або жирів – залежно від того, яке молоко.

Воно може викликати розлади травлення. Як у цуценят, кошенят, так і в дорослих тварин. Вони мають пити лише
чисту свіжу питну воду кімнатної температури", – резюмувала ветлікарка.

Тварин також не варто годувати кефіром, сметаною та сиром. Вживання останнього може спричинити діарею та закрепи у чотирилапих. 

dog

Водний баланс

Чиста питна вода кімнатної температури завжди має бути у вільному доступі для домашніх улюбленців. 

Якщо ви щасливий петперент котика, варто пам’ятати, що ці чотирилапі – вибагливі навіть до місця і ємності для води. 

За словами фахівчині, коти можуть не вживати необхідної для них кількості рідини, якщо:

Лапки закриті

"Кишківник собаки або кота – м’який, як і у людей. Він не є “бронебійним” і може травмуватися", – наголошує фахівчиня.

СобакаЛапки відкриті

Олеся Шморгун наголошує: для котів вкрай важливо пити необхідну їм кількість води. У зворотному випадку – тварина може мати проблеми з нирками і сечовидільною системою.

Пам’ятайте! Котів і собак не можна поїти водою з-під крану. 

М’ясо та рибу можна давати з обережністю – ветспеціалісти Optimeal

Собака

Рекомендації для собак

Собакам можна давати м’ясо, однак виключно за умови дотримання певних правил, наголошують фахівці Optimeal – суперпреміального бренду кормів для котів та собак від компанії Kormotech. А саме: 

  • м'ясо має пройти ветеринарно-санітарний контроль на відсутність збудників небезпечних захворювань;
  • свинину можна, але нежирну;
  • при інтенсивних навантаженнях і в холодну пору року допустимо годувати тварину більш жирним м'ясом;
  • м'ясо з плівками, сухожиллями, хрящами для собак краще чистої м'якоті.

Водночас негострі кістки можуть застрягти у кишківнику, через що доведеться їх діставати хірургічним шляхом.

Котик

Рекомендації для котів

Котам не можна давати м'ясо:

  • придбане на стихійних ринках, оскільки ймовірність його зараження різними вірусами та глистами доволі висока;
  • свинину, баранину, качку, гуску, а також сало. Альтернативою можуть слугувати промислові корми, де ці сорти м'яса знежирюють, що неможливо зробити у домашніх умовах – наприклад, раціон Optimeal з качкою
  • бройлерів, вирощених із застосуванням гормонів, антибіотиків, солоного корму;
  • готовий фарш.
Котик грається

Не частіше двох разів на тиждень і звільненими від кісток кішкам можна давати:

  • океанічну рибу цінних порід (лосось, форель), що містить корисні жирні поліненасичені кислоти;
  • тріску;
  • хек.

Термічно оброблене м'ясо – смажене або варене – не є корисним для собак і котів.

Збалансований корм – найкраще рішення

Найбезпечнішим раціоном для домашніх улюбленців ветлікарка Олеся Шморгун назвала корм, адже навіть частково рекомендовані сирі м’ясо та риба можуть бути джерелом потенційної загрози зараження паразитами. Особливо, якщо вони куплені на стихійних ринках.

Лапки закриті

"Хтось може сказати, що тварини у природі їдять сире м’ясо, але буває, що від того вони часто заражаються і гинуть. Тому це неправильна логіка і, як лікар-ветеринар, не раджу його давати", – наголошує експертка. 

СобакаЛапки відкриті

За її словами, зазвичай корми будь-якої цінової категорії виготовлені повнораціонними і вважаються збалансованим харчуванням. Виробники кормів враховують потреби тварини у певній кількості білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мікро- та макроелементів відповідно до виду, розміру та віку домашнього улюбленця.

Лапки закриті

"Додавання будь-якої їжі “зі стола”, навіть сирого м'яса, яке люди вважають корисним, порушує цей баланс", – резюмує ветлікарка. 

Лапки відкриті
feed

Як визначити добову норму корму для тварини

Щоб визначити добову норму корму для вашого котика або песика, необхідно врахувати два показники – його вік та вагу. Потім, за допомогою спеціальної таблиці, яку кожен виробник корму наводить на упаковці, можна визначити кількість їжі для тварини на день. 

Однак ветлікарка наголошує: ці показники – рекомендація, а не закон, тому протягом певного часу варто спостерігати, як тварина буде себе поводити. 

Лапки закриті

"Ми починаємо давати цю норму і спостерігаємо за собачкою/котиком. Якщо вони активні, нормально ходять в туалет, гуляють, мають апетит, не набирають зайвої ваги і не втрачають її, тоді фіксуємо цю добову кількість корму.

Обмін речовин – це все дуже індивідуально. Також ніколи не буде зайвим звернутися до ветеринарного лікаря за консультацією", –
наголошує експертка.

Лапки відкриті

Якщо ви помітили, що тварина починає втрачати вагу, необхідно поступово збільшувати добову норму – можна почати з 20 грамів на день.

Важливо для петперентів цуценят! У таблиці рекомендацій щодо добової норми корму вказана орієнтовна вага дорослого пса, а не цуценяти.

Лапки закриті

"Тобто якщо у вас цуценя кане-корсо, яке у 6 місяців важить 30 кілограмів, не треба шукати у цій таблиці точки перетину між “6 місяців” і “30 кілограмів”.

Якщо це дівчинка, і вона має в дорослому віці вважати 40-42 кілограми, ви знаходите позначку “6 місяців”, а по вертикалі “42 кілограми”, а не 30.
Завжди варто орієнтуватися на вагу дорослого собаки, інакше цуценята не доїдатимуть", – зауважує експертка. 

Лапки відкриті

Стосовно котиків Олеся Шморгун радить міксувати вологий та сухий корми. 

Як зрозуміти, що улюбленцю не підходить корм

Серед факторів, які можуть свідчити про те, що тварині потрібно підшукати інший корм:

Як пояснила фахівчиня, несприйняття корму може бути пов’язане з тим, що підшлункова залоза тварини виробляє недостатню кількість ферментів, аби розщепити певну кількість білків, жирів чи вуглеводів. 

Важливо! Коли вам нарешті вдалося підібрати ідеальний корм для свого улюбленця, намагайтеся не змінювати його, радить ветлікарка.

Утім, якщо таки є потреба перевести тварину на інший корм, це слід робити поступово. Переведення на новий раціон має займати не менше 7 днів.

Олеся Шморгун радить поступово зменшувати кількість старого корму на 15-20% на день і, відповідно, компенсувати цю частку новим.

"У такому випадку це буде коректний перехід, і він не має викликати негативних реакцій. Якщо ж зробити різку заміну, тварина може блювати або мати розлади травлення", – наголошує ветлікарка. 

Чи безпечні спеціальні "ласощі" для тварин

Так, здебільшого смаколики для тварин є безпечними, однак варто пам’ятати певні правила.

Зокрема, треба враховувати розмір тварини, а також кількість і розмір ласощів перед тим, як годувати її ними. Здебільшого це стосується собак. Це особливо важливо, коли йдеться про так звані dental sticks – спеціальні кісточки, які, зокрема, розм'якшують зубний камінь та сприяють зменшенню зубного нальоту у тварин.

Лапки закриті

"Якщо маленькому собачці дати велику кістку, він отримає занадто багато речовини, яка розчиняє зубний камінь. Це негативно вплине на слизову оболонку шлунку.

У певній кількості ця речовина безпечна. Але якщо розмір смаколика не відповідає розміру собаки, то може спровокувати розвиток гастриту",
– застерігає ветлікарка.

Котик лежитьЛапки відкриті

Також фахівчиня радить дещо зменшити добову кількість основної їжі, якщо тварина вживала смаколик.

Дотримуйтеся озвучених вище порад і дбайте про своїх домашніх улюбленців з користю для них!