Як українці відкрили соціально-спортивні школи Фонду "Реал Мадрид"

Як українці відкрили соціально-спортивні школи Фонду Реал Мадрид

Понад 500 дітей із соціально незахищених родин України стали частиною загальнонаціонального проєкту, що реалізується у майже 80 країнах світу, — соціально-спортивних шкіл Фонду "Реал Мадрид".

Завдяки співпраці громадської організації "Епіцентр – дітям" та Фонду в Україні проєкт вже успішно втілено в трьох регіонах: на Тернопільщині, на Київщині та Хмельниччині.

Велика мета

У 2018 році за ініціативою засновника компанії "Епіцентр" Олександра Гереги директор з інституціональних зв’язків Фонду "Реал Мадрид" Еміліо Бутрагеньо додав Україну на карту своїх благодійних проєктів.

Звичайно, спочатку Фонд сприйняв ініціативу скептично. Із сумнівом сприймалася ідея про відкриття хоча б однієї школи в Україні, а про цілу мережу не могло бути й мови. До відкриття своїх шкіл Фонд ставиться з великою прискіпливістю, оскільки проєкт соціальний й фактично є обличчям клубу.

"Створення фонду — це намагання віддячити мільйонам фанатів по всьому світу за їхню любов", — пояснює директор з інституціональних зв’язків Фонду "Реал Мадрид" Еміліо Бутрагеньо мету проєкту.

Фонд запроваджувує соціальну діяльність футбольного клубу "Реал Мадрид" з 1997 року. Він опікується більше ніж 105 тис. дітей у майже 80 країнах світу на 5 континентах. У 450 школах Фонду займаються хлопчики та дівчата віком від 6 до 17 років з соціально незахищених родин.

Окрім спортивних тренувань з футболу та баскетболу, учні школи Фонду "Реал Мадрид" мають можливість покращувати шкільне навчання, вивчати іноземні мови, відвідувати музеї, театри, кінотеатри, лекції та екскурсії.

Отже, футбол та баскетбол використовується у школах не тільки для того, щоб діти займалися спортом, а й для укріплення дружби, розвитку навичок спілкування, роботи в команді та взаємоповаги.

Велика мета

Щоб довести Фонду "Реал Мадрид" серйозність своїх намірів, "Епіцентр" засновує громадську організацію "Епіцентр – дітям", яка береться за втілення проєкту в Україні. Першою експериментальною локацією для відкриття соціально-спортивної школи Фонду "Реал Мадрид" обирається Тернопільщіна. Щоб знайти дітей у проєкт, організатори з України особисто об’їжджають сотні сімей.

"Ми хотіли поспілкуватися з батьками, побачити, як живе родина та особисто донести, які можливості отримає дитина, яка у нас навчатиметься", — розповідає про старт проєкту віцепрезидент "Епіцентр – дітям" Тарас Герега.

За його словами, почуте та побачене вразило їх до глибини душі.

"Ми були в родині, де 11 дітей в сім’ї, проживають в однокімнатній квартирі. Мама зараз в декретній відпустці, а батько працює опалювачем у медичному університеті.

До школи ми взяли 4 діток, яких забезпечили всім необхідним для навчання, — розповідає Тарас Герега, — ми розуміємо, що не можемо цим проєктом змінити світ, але якщо допоможемо хоча б тисячі дітей — це вже буде перемогою".

Підписання угоди в Мадриді

Побудова мережі

Менше ніж за 2 місяці за допомогою фінансового партнера проєкту — компанії "Епіцентр" — було створено усю необхідну спортивну інфраструктуру для школи в Тернополі.

Завзяття українців чимало здивувало іспанців, після інспекції школи Фонд дав згоду на розвиток свого проєкту в Україні.

Сьогодні на базі чотирьох загальноосвітніх шкіл Тернополя: № 2, № 10, № 28 та школи в с. Великі Гаї безкоштовно навчаються понад 200 вихованців. Їх забезпечують харчуванням, спортивним інвентарем та формою.

У школі працює висококваліфікована команда професіоналів: координатори, соціальні працівники, тренери, вчителі, вихователі, психологи та волонтери.

"Дитина, яка потрапляє до нас, зайнята цілий тиждень, із понеділка по п’ятницю. Крім занять спортом, діти займаються за навчальними та соціальними програмами, беруть участь у різноманітних екскурсіях, подорожах, зустрічах із відомими людьми, спортсменами.

Тобто завдання — забрати дитину з вулиці й створити їй умови, щоб вона могла нормально розвиватися", — розповідає президент "Епіцентр – дітям" Ярослав Несторович.

Фонд "Реал Мадрид" відряджає в Україну своїх тренерів, які діляться з українськими тренерами своїми навчальними методиками.

Учні школи мають можливість відвідувати футбольні матчі та тренувальну базу легендарного клубу, проводити матчі з однолітками — вихованцями соціально-спортивних шкіл Фонду "Реал Мадрид" в Іспанії.

Тарас Герега з учнем

"Відкриття соціально-спортивних шкіл Фонду "Реал Мадрид" — це важлива подія для України. Ці школи не обов`язково виховують професіональних спортсменів. Тут вчать не тільки футболу і баскетболу. Це школа життя для українських дітей".

Клод Макелеле, гравець ФК "Реал Мадрид" (2000-2003 роки).

Стратегічне партнерство

Успішний старт проєкту мотивував "Епіцентр – дітям" до відкриття нових шкіл в інших регіонах України. У середині жовтня нові локації відкрилися в Ірпені на базі трьох загальноосвітніх шкіл № 2, № 3 та № 17, у Хмельницькому в гуманітарно-педагогічній академії та в загальноосвітніх школах у с. Скаржинці і с. Ружичанка.

Отже, в Україні запрацювала перша у світі мережа соціально-спортивних шкіл Фонду "Реал Мадрид", де навчаються понад 500 дітей.

Відкриття мережі шкіл, до того ж протягом декількох років, — винятковий випадок для Фонду. Зазвичай іспанці відкривають не більше однієї школи за три роки, придивляються, як вони працюють, оцінюють якість інфраструктури та підготовку тренерів.

"Фонд "Реал Мадрид" прийняв безпрецедентне у своїй історії рішення і надав ГО "Епіцентр – дітям" статус свого стратегічного партнера. Жодна з майже 80 країн, де існують школи Фонду, не має такого статусу. Завдяки цьому в кожній школі Фонду "Реал Мадрид" в Україні ми зможемо навчати не 100, а 300 дітей", — говорить засновник компанії "Епіцентр" Олександр Герега.

До футбольної освіти вихованців школи долучаються й українські спортивні зірки. Діти відвідують матчі збірної, проводять турніри на стадіонах та спілкуються із легендами вітчизняного футболу.

Баскетбольний напрямок роботи шкіл в Україні також підтримує світова легенда цього виду спорту — Станіслав Медведенко, вихованець київської школи баскетболу та дворазовий чемпіон Національної баскетбольної асоціації (НБА).

Школа у Тернополі

Футбол змінює долі

Поки мережа шкіл розширює географію, вихованці Тернопільської школи вражають результатами за перший рік навчання.

Протягом року Богдан, Олена, Павло та Тарас, які мешкають разом із 9 братами та сестрами, підтягнулися в навчанні та особистому розвитку.

Вони займаються футболом, навчаються та знаходяться під супроводом психолога. Завдяки цьому діти відкрилися, стали більш комунікабельні, товариські, знайшли однодумців, друзів та навіть кохання.

Вихованці будинку сімейного типу Артур, Едуард та Ерік також показали гарні результати. Дітей забрали ще маленькими з неблагополучної сім’ї.

За час навчання в школі характери хлопців дуже змінилися, розповідають вихователі. Ерік став більш комунікабельним та навіть відкрив талант до співу.

Едику подобається куховарити та допомагати по господарству. Артур цікавиться технікою. Хлопець має проблему з мовленням, почав пізно говорити, але дружба з іншими вихованцями школи допомогла йому в спілкуванні.

Їхня подружка Каріна покращила свої спортивні досягнення та почала значно краще навчатися. Каріна проживає з мамою і вітчимом в складних соціальних умовах.

Мама дуже радіє, що дитина отримала можливість займатись, а не сидіти вдома. А тісна співпраця психолога з мамою допомогла родині покращити стосунки.

Вже наступного року дві подібні школи мають відкритися в Києві. Це дасть ще майже 200 дітям шанс на нове майбутнє.

"Головні цінності Фонду "Реал Мадрид" — це, по-перше, повага. Поважати суперника, тренера, суддю. А також батьків, вчителів. Друга цінність — це робота в команді. Не можна досягнути чогось без підтримки інших. Якщо виграє команда — виграють всі, якщо команда програє — програє кожен. І третя цінність — сила волі. Завжди треба викладатись на повну, незалежно від обставин. Вір в себе і йди вперед!"

Еміліо Бутрагеньо, директор з інституціональних зв’язків Фонду "Реал Мадрид".

Головне сьогодні