Зворушливі історії вихованців школи Фонду “Реал Мадрид” в Києві

Зворушливі історії вихованців школи Фонду “Реал Мадрид” в Києві

Фонд "Реал Мадрид" разом з українськими меценатами, компанією "Епіцентр" та громадською організацією "Епіцентр дітям", запустили соціально-спортивну школу в Києві.

Школа відкрита під патронатом фонду всесвітньо відомого футбольного клубу на базі трьох київських навчальних закладів – ЗОШ № 62 Дарницького району (Княжий Затон, 17-В), ЗОШ № 243 Подільського району (вул. Новомостицька, 10) та Українського колежу ім. В.О. Сухомлинського № 272 Дніпровського району (вул. Шептицького, 5-А).

Футбол разом із англійською та психологом

Цей унікальний проєкт насправді не має аналогів в Україні. Понад 200 хлопчиків та дівчат віком від 6 до 17 років із соціально незахищених родин (з ризиком маргінального стану через важкі сімейні обставини, без засобів існування, сироти, напівсироти, діти з багатодітних сімей) у 2020/2021 навчальному році стали вихованцями соціально-спортивної школи Фонду "Реал Мадрид" в Києві.

Життєві історії маленьких вихованців різні і схожі водночас. Усі вони потребують допомоги та психологічного захисту. Це й є чітка позиція ГО "Епіцентр дітям": насамперед допомагати дітям із проблемних родин.
У 13-річного Ярослава Кошєвєрова не було кросівок, щоб піти на фізкультуру, тому він змушений був пропускати заняття. І сильно переживав через це. Проте, піти на урок у звичайному взутті, як пропонувала мати, відмовився.

"В спортзалі прибиральниця миє підлогу щодня, як я можу піти у вуличному взутті?". Мати тоді розплакалася, бо грошей на придбання нових кросівок у неї не було. Жінка сама виховує сина і молодшу доньку. І зайвих коштів у родини немає. А діти, особливо підлітки, дуже швидко ростуть.

Зі вступом у школу Фонду "Реал Мадрид" усе змінилось: Ярослав нещодавно отримав новеньку спортивну форму та кросівки. Безкоштовно. Адже все екіпірування, спорядження, інвентар та інші витратні матеріали оплачує фінансовий партнер соціально-спортивних шкіл – компанія "Епіцентр К".

"Справа не лише в спорті. Щодня спостерігаючи за змінами в поведінці свого сина, бачу, як ця школа соціалізує дітей, що опинились у складних життєвих обставинах. Робота з психологом допомагає їм стати більш позитивними. І я дуже рада, що в мого сина така чудова і корисна форма дозвілля", – розповідає Олена, мати Ярослава.

Кілька років тому хлопчик пережив сильну психологічну травму, яка негативно вплинула на навчання. З початком занять у школі Фонду "Реал Мадрид" оцінки в загальноосвітньому навчальному закладі в нього поліпшилися. Ярослав – товариський, комунікабельний та дружелюбний. Обожнює свою маленьку сестричку Кароліну, з якою йому доводиться часто сидіти вечорами, поки мати працює.

Незалежно від особистих обставин або можливостей, діти в цих школах навчаються позитивним цінностям командного спорту, що дозволяє їм на рівних умовах входити в суспільство в дорослому житті.

Фінансовим партнером проєкту виступає компанія "Епіцентр", завдяки якій створено сучасну спортивну інфраструктуру для тренувань, а вихованці забезпечені харчуванням, спортивним інвентарем та формою. Окрім спортивних тренувань, діти мають можливість покращувати шкільне навчання, вивчати англійську мову, відвідувати культурні заходи. Навчання в школі є безкоштовним.

"Мета Фонду — щоб усі діти, незалежно від особистих обставин або можливостей, навчилися позитивних цінностей командного спорту і, завдяки цьому, на рівних умовах увійшли в суспільство", — пояснює Альваро Арбелоа, колишня зірка "Реалу".

У школі не прагнуть виховати футбольних зірок, хоча таку можливість також не виключають. Головна ціль - подарувати дітям шанс на успішне життя, дозволити повірити у себе та сміливо йти вперед.

Дітям важливо мати мрію та досягати мети

12-річна Ангеліна Кудієнко просто обожнює свої нові заняття в школі. Останні шість років дівчинка мешкає разом з бабусею та дідусем у Києві, куди потрапила з Білорусі через хворобу матері. Щоб офіційно перевезти дівчинку до України, родичам довелось зібрати цілу купу паперів та дозволів і взяти участь у кількох судових засіданнях.

На початку тут теж складалось усе непросто. Їй було дуже важко: морально і фізично. Через нерозуміння української та англійської мови, Ангелінині документи на вступ до першого класу категорично відмовились прийняти в найближчій до дому школі.

Проте, все що не робиться — на краще. Робітники столичних соцслужб допомогли бабусі оформити дівчину до ЗОШ № 62. Кілька років дівчинка співала в хорі та займалась у художній школі. Потім у неї з’явилось бажання займатись спортом. У цей час соціальні працівники та психологи ГО "Епіцентр дітям" шукали вихованців для школи в Києві. Ангеліна успішно пройшла співбесіду й отримала свій щасливий квиток.

Зараз дівчина не тільки навчилась чудово розмовляти українською, а й залюбки вивчає в соціально-спортивній школі Фонду "Реал Мадрид" з викладачами й англійську. Після 9 класу вона хоче вступити на журфак до Київського військового ліцею ім. Богуна. Товариськість, уміння досягати компромісу й активна життєва позиція допомогли знайти в новій школі багато цікавих друзів і кращу подружку Аню.

"Наша мета — покращити сьогодення та майбутнє українських дітей. Можливість займатися спортом та паралельно вивчати іноземні мови відкриває нові перспективи для майбутнього наших вихованців. І хоч ми не очікуємо, що всі вони в дорослому житті стануть професійними спортсменами, ті навички і знання, що надають їм вчителі і тренери, допоможуть самовдосконалюватися та долати труднощі", – говорить віце-президент громадської організації "Епіцентр дітям" Тарас Герега.

Третьокласник Тихон Коршун майже два роки не може оговтатися від зради своєї матері. Ніяк не збагне, чому найрідніша людина покинула сина без жодних пояснень. Після смерті чоловіка рідна мати підкинула малого свекрусі та зникла в невідомому напрямку. Наразі він мешкає з бабусею, якій довелось багато побігати, аби оформити документи для вступу дитини до звичайної школи.

Останні два місяці хлопчик після занять із радістю біжить на футбол та англійську в сусідню школу № 272. Йому подобається, що тренери поводять себе, як друзі. Що з ними можна порадитися, запитати про все, що цікавить. А ще в спортзалі є куди подіти активну енергію та майже не лишається місця для смутку і туги, які не полишають малого.

Як зазначає засновник компанії "Епіцентр К" Олександр Герега, Україна – єдина серед держав-учасників проєкту Фонду "Реал Мадрид", яка має розгалужену мережу соціально-спортивних шкіл та статус стратегічного партнера.

Фонд "Реал Мадрид" – це організація, що запроваджує соціальну діяльність ФК "Реал Мадрид" у всьому світі. На сьогодні працює 900 соціально-спортивних проєктів, спрямованих на виховання, інтеграцію та кооперацію для соціально захищених та незахищених верств населення, особливо для дітей віком 6-17 років, які опинилися у складних соціально-економічних умовах. Фонд нараховує понад 450 шкіл у 80 різних країнах світу на 5 континентах.

На сьогодні в Україні соціально-спортивні школи Фонду "Реал Мадрид" працюють на 13 локаціях на Хмельниччині, Тернопільщині та Київщині в невеличких містечках і селах, у Тернополі, Хмельницькому, Ірпені і відтепер – у Києві. Загалом кількість вихованців мережі в Україні складає понад 800 дітей.

Командна гра тренує особистість

У соціально-спортивній школі працює висококваліфікована команда професіоналів: координатори, соціальні працівники, тренери, вчителі, вихователі, психологи та волонтери. Перед тим, як розпочати працювати, всі тренери пройшли курс навчання в тренерів-методистів Фонду "Реал Мадрид" і отримали сертифікати міжнародного зразка.

9-річний Дмитро Білявський – сирота, але він звик, що навколо нього є команда. Можливо, саме за це йому так подобається футбол. Це на 100 % командна гра.

Хлопчик мешкає в дитбудинку сімейного типу разом з 7 прийомними братами і сестрами. Дмитрик там наймолодший, і швидко адаптується до перемін. Навіть тих, які його мозок не може осягнути. Наприклад: чому дорослі кидають дітей? Рік тому його перші батьки-вихователі виїхали на ПМЖ за кордон разом із рідними дітьми, лишивши своїх вихованців напризволяще.

Хлопчику взагалі хочеться пробувати щось нове. Торік він зацікавився боксом. Але весною, через карантин, ці заняття довелось припинити. Згодом почав потрохи малювати. А зараз із радістю разом з прийомним братиком, 13-річним Данилом Дюкарем, біжить на футбол до школи Фонду "Реал Мадрид" у рідну ЗОШ № 62 та потім із захопленням розповідає про свої заняття вдома.

Спортивна інфраструктура в усіх київських школах, що беруть участь у проєкті, була відновлена за кошти фінансового партнера проєкту — компанії "Епіцентр К": зроблені капітальні ремонти в спортивних залах цих навчальних закладів та учбових кімнатах, відбудовані та реконструйовані сучасні стадіони.

Зокрема, в колежі ім. Сухомлинського №272 побудована футбольна арена площею 101,7 м на 61,57 м, максимально наближена до стандартів та рекомендацій УЄФА. На ній можна буде проводити спортивні змагання міжнародного рівня.

На території ЗОШ № 243 реконструйоване відкрите футбольне поле площею – 20 х 40 м. Саме сюди цієї осені разом зі своїм старшим братом Максимом потрапив 10-річний Артем Мілюков. Раніше хлопчик займався греко-римською боротьбою і досить скептично ставився до футболу. Але вже через кілька занять захопився цим видом спорту.

В Артемчиному житті бракувало дорослих, які могли б для нього стати справжнім авторитетом. Адже його разом із братами виховує одна мати. Тренери соціально-спортивної школи Фонду "Реал Мадрид" з гідністю зайняли це вакантне місце. За час відвідування школи хлопчик став більш дисциплінованим і відповідальним. І мати дуже тішиться з цього.

У мережі соціально-спортивних шкіл Фонду "Реал Мадрид" в Україні не тільки займаються футболом, але й поглиблюють свої шкільні знання, вивчають іноземні мови та вчать командній роботі. І хоча пандемія та карантин суттєво скоротили культурну складову для вихованців, які ще торік активно відвідували футбольні змагання улюблених команд в Україні та Європі в якості вболівальників, цінності тут залишились ті ж самі.

"Ми будемо й надалі розвиватися, переводячи кількість в якість. Протягом найближчого року плануємо збільшити кількість місць для наших маленьких вихованців на базі вже існуючих локацій, бо в "листі очікування" маємо ще кілька сотень прізвищ дітей, що прагнуть займатися в соціально-спортивних школах Фонду "Реал Мадрид" у різних областях України", – зазначає віце-президент громадської організації "Епіцентр — дітям" Тарас Герега.

Головне сьогодні