"За лаштунками" медичної лабораторії: як фахівці ДІЛА допомагають українцям в умовах повномасштабної війни

Спецпроєкт, 25 вересня 2024

В Україні за час повномасштабного вторгнення надскладна робота медиків стала особливо цінною й потрібною. Попри постійну загрозу для життя й щоденні виклики, наші лікарі й медики-науковці продовжують досліджувати організм та шляхи лікування хвороб, розробляють і тестують нові методи, обмінюються досвідом, а також впроваджують нові методи діагностики й лікування.
Медична лабораторія ДІЛА є одним з лідерів ринку лабораторної діагностики та невіддільною частиною надважливої екосистеми здоров’я українців. Понад 26 років сотні спеціалістів, професійних лікарів, лаборантів і медичних сестер, які часто залишаються "за кадром" для клієнта, розвивають культуру лабораторної діагностики, забезпечуючи українцям точні результати досліджень.
"УП. Життя" вирішила познайомити читачів із фахівцями неочевидних спеціальностей, які в прямому сенсі рятують життя. Адже за звичними для клієнта "аналізами" стоїть надскладний і професійний процес лабораторного дослідження, який потребує неабиякої професійності та глибоких знань.
Ми поговорили з декількома працівниками ДІЛА про їхні професії, виклики повномасштабної війни, як змінилась діагностика в Україні протягом останніх 10 років, про натхнення і про те, яким медики бачать майбутнє української медицини. Оскільки клієнти лабораторій, як правило, бачать лише "видиму" частину процесу – адміністратора, з яким контактують у відділенні, медсестру та згодом – результати досліджень.

Тетяна Тімоніна-Музиченко сумлінно підходить до експертизи й мріє поїхати на звільнений Донбас

"Коли люди чують, що я патологоанатом, чомусь уявляють цинічну, сумну жінку зі шкідливими звичками. Я натомість оптимістка, і навіть коли є певні труднощі, намагаюсь долати їх із посмішкою", – розповідає Тетяна Тімоніна-Музиченко. Працює в ДІЛА провідним експертом сектору гістології, має кваліфікацію патологоанатома вищої категорії. 
"У кіно патологоанатомів часто плутають із судмедекспертами, які проводять розтини. Проте 80% часу на роботі ми дивимось у мікроскоп", – додає Тетяна.
Фахівчиня проводить гістологічну експертизу – досліджує скельця зі зразками тканин пацієнтів (операційний чи біопсійний біоматеріал), які в лабораторію передають із діагностичних центрів для встановлення точного діагнозу. З трьох міліметрових шматочків тканини експертка може виявити, чи є в пацієнта ракові клітини, щоби лікар надалі призначив правильне лікування.
 "Це відповідальна професія. Раз і назавжди маєш зрозуміти: якщо бачиш рак – то мусиш його «поставити», якщо сумніваєшся – йдеш до того, хто зможе допомогти діагностувати – або йдеш із професії. В нашій роботі потрібно постійно навчатись", пояснює Тетяна.
Професія патологоанатома в Україні "одинична" до неї належать близько 700 фахівців. Тетяна розповідає, що обрала рідкісний фах у рік Помаранчевої революції – тоді в інтернатуру можна було потрапити лише на кілька спеціальностей.
"Перелік був невеликий: фтизіатр, який працює з людьми з туберкульозом (а моїй дитині тоді був рік), лікар-рентгенолог, лікар швидкої допомоги, психіатр і патологоанатом. Вирішила спробувати, за умови, що згодом зможу змінити спеціалізацію. Коли рік пропрацювала в гістології – зрозуміла, що мені подобається", – каже Тетяна.
За 20 років фахівчиня встигла закінчити інтернатуру, клінординатуру, аспірантуру та стала завідувачкою відділення в Клінічній лікарні № 15 м. Києва, де працює до сьогодні. У ДІЛА прийшла, коли відкрилася лабораторія патоморфології.
"У листопаді 2021 нас було два лаборанти й три лікарі – всі амбіційні й працювали на результат. За три з половиною роки виросли до 40 людей, з них – 15 лікарів. І зараз зростаємо великими темпами – лабораторія розвивається, збільшується кількість досліджень", каже Тетяна. Додає, що цінує в компанії підхід як до клієнтів, так і до співробітників думка експерта важлива, і якщо інші лікарі мають протилежну то збираються разом, обговорюють і доходять консенсусу. 
На питання про профдеформацію медиків, які давно в професії, відповідає, що це правда робота нарощує певну "броню", але лише частково. Додає, що загалом її знайомі патологоанатоми досить оптимістичні люди, налаштовані допомогти, запобігти й виправити – поки є час та можливість.
"Навіть якщо ми просто будемо якісно проводити експертизу і вчасно видавати скельця, то це буде вже непоганий внесок у перемогу", – каже Тетяна.
За спостереженням Тетяни, за час повномасштабного вторгнення патологоанатомів виїхало не так багато – близько 100 людей. Сама Тетяна не збирається за кордон пояснює, що клятва Гіппократа означає робити все, що можеш у найскладніший час. Також фахівчиня має мрію, пов’язану з територіями, які зараз в окупації.
"Я – житель Донбаського регіону, виросла у Красному Лучі, на Луганщині. У 15 років переїхали з мамою й сестрою до Києва. Залишаюсь в Україні, щоби побачити перемогу й одного разу поїхати на могилу батька, яка зараз на окупованій території", – ділиться експертка.
Пригадує, що коли почалась повномасштабна війна особливо гостро відчула відповідальність своєї професії. Напередодні нападу Росії, Тетяна як керівниця підрозділу перевіряла приміщення й точно знала, скільки в лабораторії залишилось скелець, за якими ще не поставили діагнози.
"Буквально першого березня я подзвонила керівництву лабораторії. Сказала, що маю вдома мікроскоп, який виграла на конференції, маю ноутбук, а в будинку, слава Богу, не вимикають світло і є інтернет. Попросила дозволу пустити мене в лабораторію. Розуміла, що пацієнти й лікарі насправді чекають, не можуть лікуватись, не знаючи, чи є рак. Для мене це було по-людськи важливо", – згадує фахівчиня.
Тетяна додає, що попри повномасштабну війну, дослідницька галузь в Україні розвивається, експерти мають змогу відвідувати міжнародні конференції та підвищувати кваліфікацію, зростати у нових конкурентних напрямах. Стверджує, що навіть за останні 10 років у секторі гістології відбулись колосальні зміни. Завдяки приватним лабораторіям, які тепер проводять імуногістохімічні, молекулярні та цитогенетичні дослідження, лікарі можуть завчасно почати лікування раку і точно визначити необхідний протокол. 
"10 років тому людині просто ставили «рак» – це був вирок. Навіть у провідних профільних центрах не було потрібного спектру досліджень. Коли прийшли приватні лабораторії – закупили необхідне. Зараз ми можемо діагностувати папіломавірус, і пацієнта лікуватимуть за належним протоколом", – розтлумачує Тетяна. Додає, що в ДІЛА окрім гістології працює напрям онкології, а фахівці проходять відповідне стажування за кордоном. 

Віта Куцовол досліджує клітини й переймається діагнозом пацієнтів

"Я пропрацювала 15 років у кардіології, бачила різне, робила і дефібриляцію, і масаж серця. Всі реанімаційні заходи вмію проводити до сих пір", – розповідає Куцовол Віта – керівниця сектору цитології, відділу клінічної лабораторної діагностики. Додає, що зараз теж працює задля порятунку людей, оскільки проводить дослідження, які можуть запобігти складним захворюванням. 
"У кардіології нас ставили перед фактом: сталося, привезла «швидка» – терміново реанімуємо, інакше людина не виживе. В лабораторії ми бачимо зміни на клітинному рівні, можемо попередити пацієнта й запобігти наслідкам – людина буде здорова, якщо зробить все вчасно".
Під керівництвом Віти Куцовол зараз працює 25 співробітників – частина з них готує біоматеріал до експертизи, робить спеціальні цитоблоки, а фахівці-цитологи, зокрема й керівниця відділу, досліджують клітини під мікроскопом.
"Наша головна задача – відрізнити норму від патології. Це буває дуже складно. Коли дивимося в мікроскоп, ми ніби скануємо зразок, дивимось ядро, цитоплазму. Бачимо будову клітини, аналізуємо, чи є зміни через зовнішні або внутрішні чинники – і робимо висновок", – ділиться експертка. Робота цитолога – це велика відповідальність, правильно поставити діагноз – означає врятувати пацієнта.
Одним із найбільш популярних досліджень напряму є ПАП-тести. Вони дозволяють побачити зміни у клітинах статевих органів жінки. Від висновку цитолога залежить – чи має пацієнтка пройти лікування та яким саме воно буде. 
"Коли зміни відбуваються на клітинному рівні – їх можна попередити. Людина сама себе врятує, якщо звернеться до фахівця за перших проявів збою в організмі, вчасно відвідає гінеколога", – пояснює експертка.
Пані Віта додає, що лікування початкових патологій, як-то дисплазію, можна пройти швидко й безболісно, тоді як наступні етапи трансформацій – рак шийки матки – можуть мати складні наслідки й потребуватимуть хірургічного втручання чи опромінення. Медикиня зауважує, що навіть у випадку найбільш неприємного діагнозу – його варто обговорити з лікарем.
"Багато чула випадків, які мене бентежать і насторожують. Пацієнти, які отримують незадовільний результат ПАП-тесту, намагаються його перездати, як іспит. Вони йдуть до іншої лабораторії й буквально за кілька днів повторно здають мазок. Цікаво, що такий аналіз дійсно може бути «хорошим», адже всі патологічні клітини могли потрапити на зразок попереднього тесту, а інші ще не сформувались. Так пацієнтка отримає некоректні висновки й буде впевнена, що все добре – на жаль,до серйозного погіршення ситуації", каже фахівчиня. Пояснює, що за правилами, цитологічний мазок можна робити лише через 30 днів після першого забору матеріалу. А якщо були проведені додаткові інструментальні процедури – то лише через 3 місяці.
На думку експертки, повномасштабна війна може спричинити масові наслідки для жіночого здоров’я українок, адже жінки, які зараз знаходяться не вдома, часто мають перепони для якісної діагностики.
"Багато може бути чинників, чому людина вчасно не звернулася за допомогою. Це і психологічний фактор, і фінансовий, і складність із направленнями за кордоном", – каже Віта Куцовол.
Наголошує, що повномасштабна війна стала серйозним випробуванням для сектору досліджень, але вже з перших днів, коли її підлеглі адаптувались до загрози, було зрозуміло, що робота не зупиниться.
"Всі стали до роботи 12 березня. Тоді ми працювали всю ніч і на наступний день видали дослідження, які не змогли видати 24 лютого. І це все відбувалося під вибухи, які були в Києві. Для відвідувачів – відділення ДІЛА відкрили 23 березня. Під обстрілами компанія почала відновлювати свою роботу", – каже Віта Куцовол. Додає, що вже 19 років працює в компанії, бо відчуває спорідненість принципів.
"Принципи за будь-яких обставин не змінюються: повага до людей, якість та постійне вдосконалення. У нашій професії не може бути все просто. Зміна технологій, нестача персоналу, впровадження нового – виклики, які реалії наших днів ставлять перед компанією. Але водночас ми продовжуємо стежити за інноваціями й покращувати сервіс для клієнтів", – каже експертка. Додає, що її особистим кредо в житті є чесність, а головна мотивація в роботі – збереження життя людей. 

Кароліна Істоміна іноді бере кров в укритті під час повітряних тривог і навчає медсестер у нових відділеннях

"У ДІЛА я прийшла 21-річною, а у 23 – стала кураторкою нових відділень. Іноді люди дивились скептично – думали, якщо молоденька, то набиратиму кров непрофесійно. Згодом дивувались, що майже нічого не відчули. Вік не має стосунку до професійних навичок. У роботі дотримуюсь основного принципу – клієнт має бути задоволений, і зайві синці на руках йому ні до чого", розповідає 25-річна харків’янка Кароліна Істоміна
Пояснює, що у відділенні в Харкові працює медсестрою-універсалом – поруч із маніпуляціями дівчина приймає замовлення, зустрічає клієнтів у відділенні – консультує щодо переліку досліджень, розпитує деталі, а також збирає сумку для відправлення біоматеріалу в центральну лабораторію. Як медична сестра може брати кров або гінекологічний мазок. Після державного медичного закладу Кароліна певний час звикала до особливостей роботи у відділенні, а зараз як кураторка вчить цього стажерів.
"Медсестра в ДІЛА має постійно комунікувати – не боятися поставити запитання й підтримати. Питаємо у пацієнта, чи є алергія, чи правильно він підготувався до досліджень, як переносить взяття крові. У разі чого – пропонуємо здавати кров лежачи", – пояснює Кароліна.
Розповідає, що харківське відділення працює в складних умовах, проте це не зупиняє ані персонал, ані клієнтів.
"Колись удень був «приліт» поруч із відділенням, ми з медсестрою зачинились і спустились у підвал – маємо своє укриття. За хвилину дзвонить клієнт – питає, чому зачинені. Каже, що був у дорозі, про «приліт» не чув, а кров має здати терміново. Приймали його в укритті. Під час повітряних тривог залишаємо на дверях номер телефону. У Харкові люди направду «залізобетонні»", – каже Кароліна. Додає, що коли відділення почало працювати у травні 2022 – фронт був зовсім близько.
"До Харкова діставали не тільки ракети, бомби, а ще артилерія. У місті тоді лишались я і ще одна медична сестра. Розуміли, що відкриватись страшно, але маємо вийти на роботу. Після одного з «прильотів» поруч – приїхали зранку й побачили, що в нас вибиті вікна. Нам укріпили їх ДСП – і того ж дня ми вже приймали клієнтів", – додає Кароліна Істоміна.
Помітила, що за два роки дуже змінилось спілкування з відвідувачами – кожен у лабораторії знає, що вислухати та підтримати зараз дуже важливо, майже так само, як якісно взяти біоматеріал.
"Нещодавно прийшла людина, яка постраждала від обстрілу центру Харкова. Коли запитали, як клієнт переносить взяття крові – відповів, що після пережитого це вже не так страшно. Розмови, які мають розрадити, відволікти клієнта іноді розкривають дуже особисті історії. Намагаєшся якось підтримати, допомогти", каже медична сестра.
Окрему вдячність під час візиту персонал виказує військовослужбовцям. У компанії для них впровадили спеціальну знижку – половину ціни на дослідження.
"Ми не знаємо про кожну людину, але коли військові приходять у формі – просимо військовий квиток, кажемо про знижку. Багато хто здивований. Завжди намагаємось підтримати, надати надію і подякувати за те, що воїни роблять для нас, для України", – розповідає дівчина.
Додає, що її хлопець також воює у лавах ЗСУ. І це одна з найголовніших мотивацій залишатись в Харкові. Також у місті живуть батьки та є улюблена робота в ДІЛА. Пояснює, що компанія мотивує людським ставленням і постійною підтримкою.
Кароліна розповідає, що піклування керівництва відчула також тоді, коли поїхала як наставниця до нових відділень на Сумщину, в Шостку. Там вперше за довгий час були сильні обстріли.
"У день відкриття відділення я прокинулась від вибухів. Тоді подзвонив директор їхнього регіону – запитав, чи все добре, просив, щоби поки перечекали. Тривогу пересиджували вдвох із медичною сестрою в коридорі. Моя керівниця кожні 5 хвилин телефонувала, питала, чи все добре", – згадує Кароліна. Додає, що керівниця території, Ольга Бринза, завжди переймається безпекою співробітників, пише в будь-який час, якщо була небезпека, питає, чи потрібна допомога. 
Кароліна згадує, що 4 роки тому влаштувалась на роботу в ДІЛА, бо сподобались умови стажування – нових співробітників навчали професійні куратори – допомагали, відповідали на питання. Також Кароліну "підкупило" сумлінне ставлення працівників до забору матеріалу й повага до кожного клієнта. Зараз Кароліна сама завжди працює за принципом: зробити все так, щоби клієнт хотів до тебе повернутись. 

Максим Деньгуб служить у лавах ЗСУ і планує повернутись у компанію ДІЛА

"Досвід роботи в лабораторії стає мені в пригоді й на фронті", розповідає фельдшер Максим Деньгуб, який із весни 2022 перебуває в лавах ЗСУ. "На рівному місці у молоденького бійця виявили лейкоз зробили дослідження крові, я розшифрував, зрозуміли, що справа серйозна", – додає Максим. У ДІЛА він займався супроводом – консультував лікарів різних спеціальностей з приводу лабораторної діагностики, пояснював принципи й результати досліджень. 
Максим згадує, як порадив подружжю з Кропивницького непопулярне в його регіоні обстеження – каріотипування. Воно допомогло парі з плануванням вагітності після втрати дитини.
"Лікар розповів мені, що плід завмер в утробі, і потрібно було з’ясувати причину. Після каріотипування виявили хромосомне порушення, поставили діагноз і згодом жінка народила здорову дитину", розповідає Максим. Додає, що відтоді каріотипування набуло популярності розвиток такого напряму досліджень важливий для пар, які мають проблеми з зачаттям дитини. Допомогу людям Максим Деньгуб називає своєю місією. 
До лав ЗСУ він записався майже з перших днів повномасштабного вторгнення спершу був у ТрО, а згодом поїхав на передову. Мотиватором стала дружина, яка після 24 лютого заговорила про опір ворогам.
"Я морально зібрався, коли моя мініатюрна, тендітна дружина сказала: «Ходім на смітники, будемо збирати пляшки й готувати коктейлі Молотова, а як будуть наступати – кидатимемо». У цій жінці горів вогонь. Я спершу посперечався, що проти танків не допоможе, але її фраза переконала мене остаточно: «Краще загинути вільним, аніж жити рабом». На наступний ранок записався з товаришем у тероборону. А за кілька тижнів – виїхав у бойову частину", – розповідає медик.
Додає, що найскладнішою за час служби була медична евакуація. Зараз Максим працює в медичному пункті при частині. У обов’язки фельдшера входить передрейсовий огляд водіїв: заміри тиску, перевірка рівня алкоголю та діагностика, якщо є скарги.
"Якщо є травми або поранення – тоді виїжджаємо і надаємо невідкладну допомогу. І коли військові виходять в місця постійної дислокації, то робимо контрольні перевірки – на мені медичний огляд, щоби визначити морально-психологічний і фізичний рівень", додає медик.
Пояснює, що в бойових умовах виконує завдання як фельдшера, так і "польового лікаря". Допомагає 20-річна практика роботи на "швидкій" і досвід роботи в ДІЛА, коли постійно хотілось навчатись нового, поглиблювати професіоналізм. Після перемоги Максим Деньгуб планує повернутись до своєї спеціалізації в приватній лабораторії та вірить, що швидко опанує нововведення.
"Два з половиною роки для медицини – це дуже багато. Колеги пішли далі, а я трошки забуксував на тому рівні, який був до 24 лютого. Але все наверстається. Коли я приходив на роботу – мені знадобився деякий час, щоб вивчити обстеження, які є в нашій лабораторії. Так само після нашої перемоги, коли повернусь у ДІЛА – почну надолужувати", каже фельдшер. Він не має сумнівів, що діагностика в Україні буде розвиватись прискореними темпами, адже допомагатиме цивільним і військовим, які зараз захищають Україну на фронті.
Попри надскладний час та умови, українські медики продовжують працювати, любити свою роботу та закладати фундамент у покращення якості й тривалості життя українців.
Фундація ДІЛА
проводить збір для добровольчого батальйону "Госпітальєри".
"Госпітальєри" – організація парамедиків-добровольців, які вже 10 років рятують життя наших військових та цивільних на фронті. Працюють заради збереження кожного життя. Аби підтримати та закрити потреби батальйону, а це: медикаменти, розхідники тактичної медицини, медична техніка та різне спорядження – відкрили збір на 100 000 гривень.
Стати частиною збору, можна задонативши на банку. Конвертуємо нашу підтримку у врятовані життя. Долучайтесь до збору! 
© 2007-2024, Українська правда.

Текстові матеріали, розміщені на сайті life.pravda.com.ua, можна безкоштовно використовувати в обсязі не більше 50% за умови прямого посилання у підзаголовку чи першому реченні матеріалу.Матеріали з позначкою PROMOTED, СПЕЦПРОЄКТ, ЗА ПІДТРИМКИ публікуються на правах реклами.

Всі матеріали, які розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство "Інтерфакс-Україна", не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства "Інтерфакс-Україна".