Чи можуть державні органи втратити зібрані біометричні дані

Чи можуть державні органи втратити зібрані біометричні дані

У сучасному світі пластикові біометричні документи поступово витісняють паперові. Дедалі більше процесів починають автоматизуватися, й тому виникають питання: а чи може щось трапитися з моїми даними, зокрема біометричними? Хто має до них доступ? Чи зможе хтось скористатися моїми відбитками?

Відповідаємо на ці питання та розповідаємо, що треба знати про захист біометричних документів.

Які біометричні документи є в Україні

Біометричні документи — це документи, що посвідчують особу та містять електронний носій, на якому записано інформацію про біометричні дані власника документа з метою його ідентифікації.

Такі документи найбільш захищені від підробок та виключають можливість користування ними будь-якою особою, окрім власника.

Серед біометричних документів, які діють в Україні — паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний паспорт України, службовий паспорт України, посвідчення водія, посвідка на тимчасове проживання, картка мігранта, посвідчення біженця, проїзний документ біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту тощо.

Інформація по цим документам зберігається в Єдиному державному демографічному реєстрі, за який відповідає Державна міграційна служба (ДМС).

Біометричні документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, оформлюються та видаються виключно системою Єдиного державного демографічного реєстру (система, призначена для зберігання, захисту, обробки, використання та поширення інформації про особу та про документи, що оформляються за результатами проведення ідентифікації особи — УП,Життя).

Такі документи містять електронний безконтактний носій, який неможливо змінити або скопіювати.

На цей носій окрім персональних даних, зазначених у зоні візуальної перевірки документа, записуються біометричні дані — відбитки пальців, цифрове фото та цифровий підпис.

Слід зазначити, що безконтактний електронний носій, який використовується в усіх біометричних документах України, а також всі інформаційні системи, в яких забезпечується обробка та запис біометричної інформації на чип документа, пройшли державну експертизу у сфері захисту інформації та мають позитивні експертні висновки Держспецзв'язку.

Який захист мають дані в біометричних документах

Біометричні дані не зберігаються як зображення, які можна роздрукувати й використовувати з неправомірною метою. Відразу після взяття відбитків пальців за допомогою цифрового сканера відбиток автоматично перетворюється на математичну модель і в такому вигляді зберігається в системі.

Головним мотивом запровадження біометричних паспортів став захист від підробок.

Більше того, в рамках проєкту IMMIS ЄС вклав значні кошти у створення інфраструктури, яка резервує всі електронні дані громадян та іноземців, отримані міграційною службою в процесі оформлення та видачі ідентифікаційних документів.

Наприклад, забезпечено сучасне та надійне зберігання персональних даних громадян України та іноземців. Модернізовані проєктом головні центри оброблення даних для ДМС та Державної прикордонної служби України (ДПСУ) та надані резервні центри оброблення даних для цих органів загальною вартістю понад 9 млн євро гарантують безперебійну й цілодобову роботу всіх запроваджених ІТ-рішень, а також збереження даних у випадку надзвичайних ситуацій.

Чи може хтось вкрасти ваші біометричні дані із систем держорганів?

Як зазначають в ДМС, в Єдиному державному демографічному реєстрі функціонує комплексна система захисту інформації з підтвердженою державою відповідністю, яка забезпечує збереження даних та їх захист від несанкціонованого доступу третіх осіб, від втрати та від спотворення інформації. Тобто система автоматично веде так званий журнал контролю дій і можна відразу відстежити, хто намагався увійти в систему та за якою інформацією.

Чи може хтось використовувати відбитки людини їй на шкоду

В Державній міграційній службі чітко зазначають, що це неможливо. Відцифровані зображення відбитків пальців після оформлення та видачі паспорта вилучаються з Єдиного державного демографічного реєстру та знищуються:

"В реєстрі зберігаються математичні шаблони, сформовані з відцифрованих відбитків пальців рук. Зворотне відтворення зазначених шаблонів до їх фотографічного зображення технічно неможливе. На безконтактному електронному носієві паспорта відцифровані відбитки пальців рук розміщені в захищеній зоні, що виключає доступ до них сторонніх осіб".

Як прикордонники збирають біометричні дані

Для щоденної зручної роботи з потоком пасажирів у пунктах пропуску використовується компактне устаткування, яке дозволяє максимально автоматизувати та прискорити процеси перевірки документів та ідентифікації осіб.

Це і пристрої для зчитування відбитків пальців, і автоматичні рідери біометричних паспортних документів, і комп’ютери з підключенням до різного роду баз даних, за якими відбувається перевірка осіб.

"До прикладу, з 1 січня 2018 року здійснено фіксацію біометричних даних 1 млн 224 тис 396 осіб із 70 країн міграційного ризику. На етапі випробування працює ще один, можна сказати досконалий інструмент, в основі якого лежить система автоматичної ідентифікації. Камера в кабіні інспектора фотографує особу, яка перетинає кордон, та за допомогою спеціального програмного забезпечення порівнює зображення зі світлиною у паспорті".

Переваги сучасного паспорта

"Паспорт громадянина України у формі пластикової картки є більш зручним, захищеним від підробок та зносостійким, ніж паперовий аналог", — розповідають у ДМС.

Кожній людині доведеться пройти процедуру ідентифікації лише один раз, адже надалі інформація про неї буде міститися в Єдиному державному демографічному реєстрі. У разі крадіжки чи втрати такого паспорта, зловмисники не зможуть скористатися ним через неможливість пройти ідентифікацію як власника паспорта.

Для зчитування інформації з паспорта, наприклад на кордоні, використовуються автоматизовані контрольно-пропускні системи для власників біометричних паспортів.

Це по-перше, виключає суб’єктивність та можливість зловживань під час проходження контролю, а по-друге, зменшує час на проходження цієї процедури.

До того ж, всі сеанси доступу будь-якого чиновника до персональних даних особи фіксуються системою в автоматичному режимі й ці дані зберігаються.

У подальшому кожна особа зможе безкоштовно отримати інформацію про те, хто, коли та на якій підставі переглядав інформацію про неї в Реєстрі.

Окремо фіксуватиметься інформація про те, ким, коли та на якій підставі вносилися зміни до даних про особу в Реєстрі.

Біометричні документи більш захищені за паперові, зручні та зносостійкі. Також в них може зберігатися додаткова інформація. Наприклад, місце проживання, відомості про дітей та шлюб. Також на чіп паспорта громадянина України можна записати електронний цифровий підпис, який дозволить у майбутньому використовувати різноманітні електронні сервіси, у тому числі отримувати адміністративні послуги, не виходячи з дому.

Завдяки підтримці Європейського Союзу, в Україні стає все більше систем і сервісів, які відповідають європейським стандартам. Це покращує процеси та життя не тільки цілої держави, а й кожного громадянина.

Головне сьогодні