Більше ніж аптечка: розпаковуємо наплічник бойового медика

СПЕЦПРОЄКТ
02 серпня 2024
У сучасному світі, де технології ведення війни постійно еволюціонують, якісні засоби тактичної медицини стоять на одному рівні з передовим озброєнням. Вони не лише рятують життя, але й підтримують боєздатність підрозділів. Кваліфікований бойовий медик, у якого є все необхідне для порятунку, додає хлопцям і дівчатам впевненості, а отже, зміцнює їхній моральний дух.
Наплічники бойового медика – це не просто інструменти порятунку, а й потужна зброя, яка допомагає перемагати, зберігаючи життя тих, хто стоїть на захисті своєї країни.​​​​​​​​​​​​​​​​
Про наповнення наплічника і про те, яким загалом повинен бути рюкзак бойового медика, розповів інструктор із досвідом служби у Збройних силах України Ігор.
Зауважимо, що нині ІТ-компанія EPAM Ukraine та Leleka Foundation / БФ Лелека-Україна – благодійні фонди, що спеціалізуються на забезпеченні бойових медиків, реалізують проєкт #НаплічникиЖиття. За підтримки EPAM Ukraine, Leleka Foundation / БФ Лелека-Україна протягом року відправляють медикам на передову 300 медичних рюкзаків, укомплектованих сучасними засобами для порятунку життів. Аби збільшити кількість переданого такмеду, підтримайте ініціативу гривнею за посиланням.
"Це найпопулярніший рюкзак, який є у «Лелеки». Він не дуже великий, але при цьому вміщує достатньо, аби підлаштувати його під потреби групи та під особливості завдань, які виконує ваша група, і під навички медика, який буде використовувати саме цей рюкзак", – зауважує інструктор на початку відео.
Головна особливість такого рюкзака – його адаптивність та функціональність.
Ігор підкреслює: "У нього є кілька класних фішок, які мені дуже подобаються. По-перше, це швидкий доступ. На сайті виробника є конкретні інструкції та рекомендації щодо того, як організувати вміст цього рюкзака".
Рюкзак спроєктований так, аби медик міг миттєво дістатися до найнеобхідніших речей. Він забезпечує швидкий доступ до турнікетів, бандажів, а також містить кишеньку з доступом до бинтів з гемостатичною речовиною або просто компресійних бинтів.
Одна з найважливіших особливостей – це можливість швидкого доступу до вмісту рюкзака навіть у складних ситуаціях. В ідеальному рюкзаку зовнішня кишеня має доступ і зсередини, тобто вона наскрізна.
Внутрішня організація рюкзака також ретельно продумана. Є відділення з трьома основними кишеньками, які знімаються з сіткою і які ви можете конфігурувати під те, що вам потрібно. Ця гнучкість дозволяє кожному медику налаштувати рюкзак під свої потреби та специфіку завдань.
Важливою деталлю, зауважує Ігор, є видимість у темряві: "Мені подобається, що тут є червоний пулер, щоб його було візуально помітніше". Ця маленька деталь допомагає швидко знаходити та відкривати потрібну кишеню за різних умов.
Інструктор також відзначає додаткові функції рюкзака.
"Тут є змінна панелька, яку ви можете налаштувати, якщо ви медик, під свої потреби. Хтось носить різноманітні інструменти, які можуть знадобитися. Залежно від навичок медика, завдань, які перед ним ставляться, і від того, наскільки він очікує подальшу евакуацію пораненого бійця, скільки часу має і як довго буде на позиціях, цей рюкзак можна адаптувати", – пояснює Ігор.

Вміст медичного наплічника

Ігор детально розповідає про кожен елемент, починаючи з засобів для зупинки масивних кровотеч – турнікетів.
Інструктор наголошує на важливості якості цих засобів: "Важливе застереження: навіть за ціною закупки для фонду ці турнікети виходять дорожчими, ніж купівля, умовно, китайських турнікетів або дешевших аналогів. Але це важливо, тому що передусім ціна цього турнікета може бути вартістю життя".
Окрім турнікетів, в рюкзаку є засоби для тампонування ран. Найкращим для цього є бинт з гемостатичною речовиною.
Для контролю кровотечі використовують стерильну пов’язку – "Ізраїльський бандаж", що має спеціальний елемент, який створює тиск на рану.
Важливою частиною спорядження є засоби для запобігання перекриття дихальних шляхів, коли поранений перебуває без свідомості.
"Тут загалом небагато, оскільки не всі бойові медики в польових умовах можуть використовувати більш просунуті засоби забезпечення прохідності дихальних шляхів. Ми показуємо базові засоби: назофарингеальний повітропровід (назофарингеальна трубка) і лубрикант", – демонструє інструктор.
При проникних пораненнях грудної клітки використовуються оклюзійні наліпки. Вони герметизують вхідний та (за наявності – ред.) вихідний отвори поранення і запобігають розвитку пневмотораксу. Зазвичай невентильовані наліпки коштують дешевше, але вмілий медик, який розуміє, чого він хоче досягти, має у своєму арсеналі як вентильовані, так і невентильовані наліпки.
Ще один важливий елемент – декомпресійна голка.
"Про неї можна говорити довго з погляду медичної практики та доцільності її наявності в аптечці, але для рюкзака бойового медика це необхідна річ, оскільки в комплекті з оклюзійною наліпкою вона дозволяє врятувати бійця від порушення дихальної функції, зокрема при травмах грудної клітки", – зазначає інструктор. 
Медичний наплічник обов’язково має містити засоби для боротьби з гіпотермією (станом, при якому температура тіла падає нижче необхідної для підтримки функцій організмуред.). Вони повинні бути навіть у теплу пору року.
"При значній крововтраті людина починає мерзнути. Якщо людина мерзне – у неї гірше згортається кров", – зауважує Ігор.
Для цього використовують терморефлективну фольговану ковдру , а також активну термоковдру. Терморефлективна ковдра дозволяє зупинити віддачу тепла тілом людини та підтримувати його наявну температуру. Активну термоковдру використовують для зігрівання – вона містить панелі зі спеціальною хімічною речовиною, яка при контакті із повітрям починає виділяти тепло.
Для допомоги при опіках слід використовувати гідрогелеві пов'язки.
"По факту, це спеціальний нетканий матеріал, просочений речовиною, яка може вбирати велику кількість теплової енергії, що виділяється від опіку, особливо другого і третього ступеня", – пояснює інструктор.
У рюкзаку бойового медика повинна бути й м'яка шина. Вона дозволяє зафіксувати переламані кінцівки, а також використовується для фіксації при підозрі на перелом шийного відділу хребта.
Ігор також звертає увагу на важливість наявності нітрилових рукавичок: "Це розхідний матеріал, але дуже потрібний, адже контакт з будь-якою біологічною рідиною є небезпечним для медика. Наявність і використання рукавичок є ознакою професійності і турботи про власне життя та здоров’я".
Не менш важливими є компактні м'які ноші. Вони призначені для швидкої та безпечної евакуації поранених до укриття, прикриття, пункту збору поранених тощо.
Інструктор особливо відзначає атравматичні ножиці.
"Моя улюблена річ, яку я, як благодійну допомогу, зустрічав поки що тільки у «Лелеки» – це атравматичні ножиці XSHEAR. За співвідношенням ціни, якості та ефективності використання вони –  найкращі, на мою думку", – ділиться Ігор.
Підсумовуючи, Ігор наголошує на важливості якісного спорядження. За його словами, будь-яке індивідуальне спорядження повинне відповідати головному критерію: воно не має заважати, а навпаки – допомагати виконувати та полегшувати виконання завдання.
"Якщо спорядження зібране неякісно, з неякісних матеріалів, воно може коштувати комусь життя: не лише пораненому, а й самому медику. Це питання подовження ефективності підрозділу. Тож якісні засоби тактичної медицини є не менш важливими ніж зброя. Допомагайте силам оборони!" – резюмує інструктор.
© 2007-2024, Українська правда.

Текстові матеріали, розміщені на сайті life.pravda.com.ua, можна безкоштовно використовувати в обсязі не більше 50% за умови прямого посилання у підзаголовку чи першому реченні матеріалу.Матеріали з позначкою PROMOTED, СПЕЦПРОЄКТ, ЗА ПІДТРИМКИ публікуються на правах реклами.

Всі матеріали, які розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство "Інтерфакс-Україна", не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства "Інтерфакс-Україна".