Опора для армії: як працює мережа реабілітаційних центрів для поранених військових RECOVERY

За підтримки Recovery
26 липня 2024
Національна мережа RECOVERY за рік розширилася до 12 інноваційних центрів, які вже надали безоплатну допомогу понад 13 тисячам військових. До зими 2024/2025 планують відкрити ще 6 таких центрів. Цей проєкт Віктор та Олена Пінчуки заснували задля допомоги Силам безпеки й оборони України.
Усі центри RECOVERY створюються на базі вже наявних державних медичних установ, що дозволяє оперативно розвивати мережу. Це не перша в Україні синергія приватного сектору та держави задля підтримки армії, але одна з найбільш вагомих для відновлення військовослужбовців після поранень.

Приватно-державна ініціатива для відновлення бійців

За даними МОЗ, щороку понад 200 тисяч українців потребують медичної реабілітації. В умовах війни левова частка – це військові, які отримали поранення в зоні ведення бойових дій.
Вадим Свириденко, уповноважений Президента України з питань реабілітації учасників бойових дій
"Війна в Україні почалася 10 років тому, але повномасштабне вторгнення «оголило» проблему реабілітації та протезування. Ці медичні сфери змінювались, і на сьогодні вже є прогрес. Наприклад, мережа реабілітаційних центрів RECOVERY, яка дозволяє відновлювати бійців якомога ближче до їхніх домівок. На сьогодні це великий успіх, але й великий виклик", – зауважує уповноважений Президента України з питань реабілітації учасників бойових дій Вадим Свириденко.
Як зауважує заступниця міністра оборони Наталія Калмикова, питання якості надання реабілітаційної допомоги в закладах охорони здоров’я ще досі не закрите. Однак Міністерство оборони має план щодо розбудови реабілітаційної мережі й удосконалення наявних структурних підрозділів. Ці дії мають забезпечити доступність, а сучасний підхід до реабілітації – зменшити соціальне напруження в суспільстві в цілому.
Наталія Калмикова, заступниця міністра оборони
"Реабілітаційна допомога у сфері охорони здоров’я військовослужбовців має бути комплексною. Окремим важливим моментом є психологічний супровід військовослужбовця під час медичної реабілітації та залучення соціального працівника", – додає Наталія Калмикова.
Завдяки партнерству держави з приватним сектором у Києві, Львові, Рівному, Вінниці, Черкасах, Полтаві, Хмельницькому, Одесі та на Дніпровщині у 2023-2024 роках відкрито інноваційні та інклюзивні реабілітаційні центри мережі RECOVERY. На сьогодні в них пройшли повний цикл реабілітації з мультидисциплінарною командою понад 13 тисяч воїнів. 
Світлана Гриценко, керівниця проєкту RECOVERY
"Приватний сектор часто має більшу ефективність та інноваційні підходи до управління й реалізації проєктів. Ми проходимо цей шлях не вперше, з 2006 року Фонд Пінчука розвиває національну мережу центрів допомоги новонародженим «Колиски надії». У воєнний час, коли навантаження на державу надмірне, формат співпраці між бізнесом і державою дозволяє поєднати наші ресурси та експертизу для покращення медичної сфери, а насамперед для створення міцного тилу для всіх, хто протистоїть російській агресії в Україні", – додає керівниця проєкту RECOVERY та членкиня правління Фонду Віктора Пінчука Світлана Гриценко.
Велика частина військовослужбовців уже відновилася та повернулася на фронт. Серед них Вадим із Маріуполя, який уже понад 2 роки боронить незалежність України та мріє повернутися в рідне місто.

"У центрі RECOVERY мене поставили на ноги"

Вадим застав повномасштабне вторгнення в рідному Маріуполі. Одразу після того, як йому вдалося повернутися на підконтрольну Україні територію, він приєднався до ЗСУ. Нині служить у бригаді імені Чорних Запорожців.
Він отримав кілька поранень, однак останнє потребувало довгої та складної реабілітації.
"На початку 2023 року у Вугледарі в мене влучив ПТУР (протитанкова ракета). Вона здетонувала у мене під ногами – обідрала все «м’ясо», лишилися самі кістки. Лікарі хотіли ампутувати кінцівку, що постраждала сильніше, але інші хірурги створили диво і врятували ногу, а вже у RECOVERY мене на неї поставили", – жартома зазначає Вадим.
Уперше до центру мережі військового відправили через те, що відділення було на базі того ж медзакладу, де він проходив лікування. Але до повного відновлення Вадим чекати не став, каже – втік на фронт.
Вадим, боєць бригади імені Чорних Запорожців
"Ми намагаємося максимально виправити ситуацію – нам допомагають. Немає жодної причини не повернутися до побратимів, щоб відстояти й повернути своє", – з переможною твердістю каже Вадим.
І от за кілька місяців під час виконання бойового завдання пошкодив ту саму ногу. Йому довелося повернутись у лікарню й відновити реабілітацію.
"Усі дійшли висновку, що мене зможуть поставити на ноги тільки в RECOVERY. Мені сподобалося все – від кваліфікації та самих працівників до матеріальної бази цього центру", – ділиться враженнями про реабілітацію військовий.

Інновації в реабілітації

Зали центрів RECOVERY облаштовано за світовими стандартами інклюзивності й технологічності. Кабінети фізичної реабілітації оснащено обладнанням з віртуальною реальністю, що забезпечує зворотний зв’язок із пацієнтом. 
"Завдяки інноваційним апаратам гейміфіковані процедури реабілітації перетворюють монотонні вправи на захопливий ігровий процес для пацієнта, тим самим підвищують інтенсивність тренувань, що своєю чергою пришвидшує його відновлення. Важливо зазначити, що всі вправи є завдання-орієнтованими, тобто пацієнт чітко розуміє, навіщо він робить те чи інше завдання і як воно може допомогти в побуті", – розповідає Світлана Гриценко.
Комплекс тренажерів і апаратів для реабілітації покриває весь спектр можливих функціональних порушень (зокрема отриманих унаслідок вогнепальних та вибухових травм) і на високому технологічному рівні допомагає відновлювати поранених.
Мультидисциплінарні команди фахівців у центрах складаються з лікарів фізичної реабілітаційної медицини, фізичних терапевтів, ерготерапевтів та їх асистентів, терапевтів мови й мовлення та психологів. Завдяки високотехнологічному обладнанню та кваліфікації вони надають якісну, доступну й доказову реабілітаційну допомогу українським захисникам і захисницям. 
"Наша мета – створити в Україні умови реабілітації світового рівня, щоб усі герої та героїні могли відновлюватися біля своїх рідних і близьких. І, звісно ж, задати високу планку для всієї системи. Ми повністю переосмислюємо простір державних медичних установ, створюючи в них центри, вільні від будь-яких перешкод на шляху пораненого, відповідно до світових стандартів інклюзивності", – додає керівниця RECOVERY.

Команда фахівців і безперервне навчання

Освітній напрямок є одним із пріоритетів національної мережі RECOVERY. Проєкт передбачає розвиток професійної спільноти, саме тому регулярно пропонує програми для опанування нових знань.
"Для фахівців ми проводимо постійне навчання з українськими й міжнародними експертами. У червні та липні ми організовували закордонні стажування для наших фахівців у Латвії та США, а вже наприкінці літа відправляємо фізичних терапевтів та ерготерапевтів на навчання в Австрію, далі за планом – Норвегія. Я впевнена, постійне навчання й обмін досвідом із міжнародними фахівцями має позитивно вплинути на створення потужної сфери реабілітації вдома", – каже Світлана Гриценко.
Вона додає, що вже майже 2 тисячі лікарів взяли участь у різноманітних подіях, спрямованих на підвищення кваліфікації. 

"Реабілітація має стати трендом"

Віктор – боєць 47-ї механізованої бригади. Він мобілізувався в перші дні повномасштабного вторгнення. Спершу захищав рідне місто Полтаву в складі територіальної оборони, а потім приєднався до ЗСУ.
Він отримав поранення на Авдіївському напрямку восени 2023 року. Снайперська куля влучила в шию та пошкодила хребет.
"Була дуже важка евакуація – мене забрали через 40 хвилин після поранення", – згадує Віктор.
Коли стан бійця стабілізували, його врешті-решт доставили до Київського центрального госпіталю. Поки він відновлювався, лікарі запропонували пройти реабілітацію в центрі RECOVERY у Вінниці.
Віктор, боєць ЗСУ
"У реабілітаційному центрі я пробув 3 тижні та відчув значний прогрес у своєму відновленні. Команда лікарів, яка займалася реабілітацією, до кожного пацієнта застосовувала індивідуальний підхід. Мене вразило, що вони не йшли по шаблону, а спершу визначали цілі та призначали персональні вправи.

Крім того, там було чудово організоване дозвілля – екскурсії, боулінг, більярд тощо",
– розповідає військовий.
Після того Віктору запропонували продовжити реабілітацію в полтавському центрі мережі RECOVERY. На той момент відділення тільки відкрили, тож військовий дуже зрадів тому, що може відновлюватись у рідному місті й частіше бачити рідних. 
"Фахівці та матеріальна база також на високому рівні. Мені найбільше подобалися сенсорні тренажери для відновлення рухового апарату. Закладів такого рівня реабілітації в Україні поки не так багато, але я вважаю, що з тією кількістю поранених бійців це має стати трендом. Адже повноцінне відновлення дуже важливе для продовження служби та життя в цілому", – зауважує він.
Віктор уже повернувся на фронт. Його мотивацією були не лише побратими, а й сім’я, яка підтримала в цьому рішенні.
"Але кожен має знаходити мотивацію для себе", – додає військовий.
"Україна має відновитись всебічно, і не останню роль в цьому грає реабілітація. Нині багато хлопців після поранень мають щире бажання повернутися на фронт, щоб допомогти побратимам. Тому держава має вдосконалювати механізми співпраці з приватними ініціативами, щоб зробити якомога більше таких центрів як Recovery", – завершує Уповноважений Президента України з питань реабілітації учасників бойових дій Вадим Свириденко.